Albanian hintataso – Käsittelyssä esim. ravintolat, vaatteet ja majoitus

Albania saattaa olla yllättävän hyvä matkakohde. Se nimittäin saattaa miellyttää esimerkiksi kivoista rannoista tykkääviä. Mutta onko Albania myös hintatason suhteen yllättävä? Mielestäni osittain. Ennen kuin mennään tarkempiin tietoihin liittyen Albanian hintatasoon voi kuitenkin olla hyvä mainita se, että Albanian hintatasoa ei välttämättä ole järkevää tarkastella pelkästään yhtenä kokonaisuutena.

Tuo edellä mainittu johtuu siitä, että siinä missä Suomessa monien asioiden hinnat ovat varsin samanlaisia riippumatta siitä, missä päin Suomea ollaan, niin Albaniassa alue voi vaikuttaa paljon hintatasoon. Esimerkiksi Sarandë (paikallisella kielellä Saranda), joka tunnetaan erityisen suosittuna lomakohteena voi olla varsin paljon kalliimpi kohde kuin Albania yleisesti ottaen. Tirana, joka on Albanian pääkaupunki, taasen voi olla jossakin Sarandën ja Albanian yleisen hintatason välissä. Seuraavaksi kuitenkin lisätietoja Albanian hintatasosta.

Syöminen ja juominen ravintolassa

Niin sanotusti tavallisessa ravintolassa syödessä voi olettaa pääsevän noin 30-40% halvemmalla kuin Suomessa. Jos syö hienommassa ravintolassa niin voi ero olla prosentuaalisesti isompi ja esimerkiksi pikaruokapaikassa taas pienempi. Ravintolassa juominen voi olla jopa Sarandëssa varsin paljon edullisempaa kuin Suomessa ravintolassa juominen.

Liikkuminen julkisilla tai taksilla

Lähtökohtaisesti jopa reilusti halvempaa kuin Suomessa, mutta esimerkiksi Sarandëssa paljon kalliimpaa erityisesti taksilla kuin muuten Albaniassa.

Vaatteet

Mitä tunnetumpi kauppaketju tai tuotemerkki, niin sitä lähempänä Suomen hintoja. Joissakin tapauksissa hinnat saattavat olla jopa korkeampia kuin Suomessa. Albania ei siis välttämättä ole ainakaan merkkivaatteiden suhteen paras mahdollinen ostospaikka, jos mielessä on säästöt.

Ruoka kaupasta

Vaihtelevaa verrattuna Suomen hintatasoon. Joissakin tapauksissa hinnat voivat olla reilusti halvempia kuin Suomessa, mutta toisaalta ei kannata yllättyä, jos törmää korkeampiin hintoihin kuin Suomessa.

Majoitus

Jopa viiden tähden majoitus voi olla mahdollista saada jopa sesonkiaikaan alla 100€/yö-hintaan. Tuota voi mielestäni pitää Suomeen verrattuna varsin edullisena. Sarandën majoitustarjonta niin sanottujen luksusmajoitusten suhteen ei ole ainakaan vielä tätä kirjoittaessani kovinkaan laajaa, mutta ainakin hyvin ennakolta varaamalla sieltä voi saada neljän tähden majoituksen sesonkina alle 70€/yö-hintaan, mutta toisaalta hinta voi myös olla huomattavasti kalliimpi. Hyviä asiakasarvosteluita saanut kolmen tähden majoitus puolestaan voi olla mahdollista saada Sarandësta jopa heinäkuussa alle 50€/yö-hintaan.

Lentäminen Albaniaan

Halvimmillaan itse järjestetty meno-paluu yhdellä vaihdolla Helsingistä Tiranaan voi olla mahdollista saada alle 100 eurolla. Toisaalta kesällä meno-paluusta samalle reitille yhdellä vaihdolla voi joutua maksamaan yli 200€/henkilö.

Huomioitavaa

Koska Albaniaa voi mielestäni pitää perustellusti nouseva matkakohteena, niin on varsin mahdollista, että varsinkin suosituimpien alueiden hintataso tulee nousemaan tulevaisuudessa. Lisääntynyt matkailu Albaniaan saattaa kuitenkin myös lisätä esimerkiksi majoitusten ja ravintoloiden tarjontaa varsin huomattavasti, joka voi saada hieman vähemmän hohdokkaiden paikkojen pyörittäjät joko parantamaan paikkaa tai sitten alentamaan hintoja, jotta ne pysyvät kilpailukykyisinä.

Valuutta ja EU-tilanne

Albanian valuuttaa on nimeltään lek. Albania ei tätä kirjoittaessani ole EU:n jäsenvaltio, mutta tilanne voi muuttua tulevaisuudessa, sillä Albania on ilmaissut halukkuutensa liittyä osaksi EU:ta.

Valuuttakurssista

Tätä päivittäessäni yksi euro vastaa yli sataa lekiä.

Myös esimerkiksi nämä matkakohteet saattaisivat kiinnostaa sinua:

Tämän sivun hintatietojen koostamisen tukena on käytetty Numbeota.