Budapest matkakohteena – kokemuksia ja muuta tietoa

Unkarin pääkaupunki Budapest houkuttelee matkailijoita esimerkiksi monipuolisuudellaan. Mutta miten kiva matkakohde Budapest on suomalaisesta näkökulmasta? Alla kokemuksia ja hieman muuta tietoa Budapestiin suuntautuvasta matkailusta.

Budapest kokemuksia:

Budapest muodostuu kukkulaisesta Budasta sekä urbaanista Pestistä. Budan puolella voi ihailla maisemia Tonavan sekä Pestin suuntaan. Kukkuloilla sijaitsee upeita linnoja, kirkkoja sekä museoita, jolloin aikaa saattaa vierähtää helposti kokonainen päivä käyskennellessä. 

Tonavan toisella puolella taas vilkkaat kauppa- sekä ravintolakadut vilisevät ihmisistä sekä raitiovaunuista. Mitä upeimpia makuelämyksiä on saatavilla ympäri kaupunkia. Teki sitten mieli libanonilaisia mezejä, kreikkalaisia herkkuja, italialaista pizzaa, ranskalaisia macaron-leivoksia tai paikallista lounasta, löytyy kaupungista jokaiseen makuun jotakin. Varsinkin kuumina kesäpäivinä kannattaa suunnata erilaisista mauista pursuaville jäätelökioskeille päivän viilennykselle.

Budapestissä riittää nähtävää sekä koettavaa. Tonavan molemmilla puolilla on paljon arkkitehtuurisesti upeita rakennuksia, joiden ihailu jo pelkästään hivelee sielua. Etenkin upea parlamenttitalo on näkemisen arvoinen kohde. Jos mielii saada upean kuvan kyseisestä rakennuksesta, kannattaa suunnata retkelle pimeän tultua. Parlamenttitalo on valaistu upein valoin.

Tonavan yli kulkee myös monia siltoja, joita kulkiessa on hyvä ihailla kaupungin siluettia sekä jokea kulkevaa liikennettä. Kannattaa toki itsekin poiketa pienellä veneretkellä esimerkiksi julkisena liikennevälineenä toimivan lautan avulla. Kaupungista löytyy myös upeita kattoterasseja, joista näkymät ovat ihastuttavia!

Budapestissa näkyy myös voimakkaasti toisen maailmansodan jälkeiset arvet erilaisina muistomerkkeinä, museoina sekä katujen niminä. Historiasta kiinnostuneille Budapest tarjoaakin loputtomasti tarinoita ja nähtävää. Myös erilaisia museoita historiallisista nykytaiteellisiin löytyy rutkasti.

Nähtävästä ja koettavasta puhuttaessa ei tietenkään voi unohtaa legendaarisia kylpylöitä. Budapest tarjoaa upeita luksuskylpylöitä hotelleiden tiloissa kuin myös tunnelmallisia vanhoja turkkilaisia kylpylöitä. Jos siis mieli tekee kaupungissa edes hetkeksi rentoutumaan, on erinomainen idea suunnata pulikoimaan ja nautiskelemaan saunan lämpöön. Samalla voi vaikka varata itselleen hieronnan, jos esimerkiksi jalat tuntuvat väsyneiltä kukkuloilla kiipeilyn jäljiltä.

Hintataso on Budapestissä Suomeen verrattuna hieman alhaisempi. Hienon päivällisen pääruuan nauttii helposti euroiksi forinteista käännettynä kympillä ja julkisissa liikennevälineissä matkustaa alle eurolla. Kaikista suosituimpien kylpylöiden pääsymaksut liikkuvat kympin ja parinkympin tienoilla, mutta jos mieli tekee rauhallisempiin ympäristöihin, löytyy kylpylöitä myös muutamalla eurolla. Myös erilaiset kylpylähoidot ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa. Budapestin hintatason suhteen on hyvä huomata, että ainakin hotellihuoneiden hinnat vaikuttavat nousseen varsin huomattavasti viime vuosina, voi olla että tätä samaa vaikutusta on näkyvissä myös muiden asioiden kohdalla.

Miten matkustaa Budapestiin – lennot:

Budapestiin oli aiemmin Suomesta jopa todella hyvin lentoja. Suoria lentoja sinne oli nimittäin Helsinki-Vantaalta, Lappeenrannasta ja Tampereelta. Nyt tätä päivitettäessä suoria lentoja ei kuitenkaan ole enää kuin Helsinki-Vantaalta. Tuo muutos johtuu siitä, että Norwegian ja Ryanair ovat vähintäänkin keskeyttäneet lentonsa Suomesta Budapestiin. Nyt tätä kirjoittaessa Budapestiin pääseekin suorilla lennoilla ainoastaan Finnairilla.

Tuo edellä kuvattu muutos on tarkoittanut myös sitä, että Budapestiin lentäen matkustaminen ei enää ole yhtä edullista kuin aiemmin. Nyt päivityksen aikaan meno-paluu Helsinki-Budapest-Helsinki reitille voi kesäsesonkina maksaa yli 300 euroa, viileämpään vuodenaikaan voi meno-paluun löytää esimerkiksi 200 euron hintaan.

Hotellihuoneiden hinnat Budapestissa:

Budapestissa sijaitsevasta ***-hotellista voi tätä kirjoittaessa halvimmillaan löytää huoneen yöksi jopa alle 50€ hintaan, *****-hotellista puolestaan voi huoneen löytää yöksi alle 200€ hintaan. On tosin hyvä huomata että varsinkin kesällä hotellihuoneen löytäminen viiden tähden hotellista tuohon hintaan voi olla vähintäänkin haastavaa. Neljän tähden hotellien huoneiden hinnat asettuvat keskimäärin tarkastellen noiden kahden mainitun hintaluokan väliin. Kuten aina, niin myös Budapestin kohdalla kannattaa itse tähtien lisäksi kiinnittää huomiota myös asiakasarvosteluihin ja esimerkiksi hotellin sijaintiin.

Budapest – pakettimatkat:

Budapestiin on jopa yllättävän hyvin pakettimatkoja. Eli siis käytännössä matkatoimiston järjestämiä matkoja, jotka sisältävät vähintään lennot ja majoituksen. Noita tuollaisia matkoja järjestävät tätä kirjoittaessa ainakin Apollomatkat, Aurinkomatkat, IMT (entinen Ikaalisten Matkatoimisto), OK-Matkat, Tjäreborg ja TUI. Tätä kirjoittaessa pakettimatkan Budapestiin näyttäisi voivan halvimmillaan löytää alle 500€/hlö-hintaan, jos matkaan lähtee kaksi aikuista. Toisaalta hintaa henkilöä kohden saattaa tulla jopa yli 3 000 euroa. Jos matkaan lähtee yksi henkilö, niin tarkoittaa se lähtökohtaisesti korkeampaa per henkilö -hintaa.

Budapestin lämpötiloista:

Historiatilastojen mukaan Budapest on Suomea lämpimämpi läpi vuoden. Mikäli kuitenkin lomalta haluaa kunnolla lämpöä, niin kannattaa Budapestiin todennäköisesti suunnata aikavälillä kesäkuu – elokuu. Kaikista lämpimin kuukausi Budapestissa on historiallisesti ollut heinäkuu. Myös touko- ja syyskuussa Budapestissa on monesti kivoja lämpötiloja.

Yhteenveto – loma Budapestissa, kenelle se voi sopia erityisen hyvin?

Loma Budapestissa voi kiehtoa erityisesti heitä, joita kiinnostavat hienot historialliset rakennukset ja kylpylät. Lisäksi Budapestin vahvuutena voi pitää esimerkiksi sitä, että sinne voi lentäen matkustaa melko nopeasti.

Muita matkakohteita, jotka voisivat kiinnostaa sinua: