Dubrovnik

Kovin moni tuskin on sitä mieltä, että Dubrovnik ei ole kaunis kaupunki – ja näytelmäkirjailija George Bernard Shaw kutsuikin Dubrovnikia taivaaksi maan päällä. Sen lisäksi, että Dubrovnik on omalla tavallaan erittäin viehättävä, niin on sillä myös muita matkailijan näkökulmasta erittäin mukavia puolia.

Kaunista merta ja uimarantoja

Dubrovnik sijaitsee Kroatiassa Adrianmeren (joka on lahti Välimerellä) rannalla, ja joistakin muista Välimeren rannikkokohteista poiketen, Dubrovnikista voi löytää uimarantoja jo itse kaupungin alueelta.

Sää – lämmintä ilmaa ja aurinkoa

Välimerelliseen tapaan myös Dubrovnikissa sää hellii matkailijaa ison osan vuodesta. Säiden puolesta kaikista parhaimpina matkailukuukausina voi kuitenkin pitää heinäkuuta ja elokuuta. Näissä molemmissa päivän keskilämpötilat ovat keskimäärin noin 25 astetta, ja sadepäiviä on kuukaudessa keskimäärin vain noin 5. Suomalaisesta näkökulmasta Dubrovnikin säiden suhteen voi hieman yllättävänä ehkä pitää sitä, että vielä lokakuussakin päivän keskilämpötilat ovat keskimäärin noin 17,6 astetta.

Nähtävyydet – Historiaa ja hienoja rakennuksia

Dubrovnikin vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohteiden listalla, ja rakennuksia katsoessa voi tähän sanoa olevan erittäin hyvä syy. Toisaalta on kuitenkin hyvä huomata, että Dubrovnikissa ei vaikuta olevan mitään sen tyyppisiä yksittäisiä nähtävyyksiä, joiden takia sinne kannattaisi välttämättä suunnata.

Hintataso – halvalla tulee toimeen

Tilastojen perusteella hintataso on Dubrovnikissa keskimäärin melko huomattavasti halvempi kuin Suomessa. Selkeästi tämän huomaa esimerkiksi majoitusta varatessa.

Hotellit ja majoitukset

Vaikka Dubrovnikissa on hieman yllättäen vain alle 50 000 vakituista asukasta, niin takaa kaupungin suosio matkailijoiden keskuudessa sen, että kaupungissa on runsaasti eri tasoisia majoitusvaihtoehtoja. Matkailijoille on tarjolla valittavaksi esimerkiksi monia edullisia huoneistomajoituksia sekä toisaalta *****-luksushotelleja.

Jopa heinäkuulle Dubrovnikiin voi löytää varsin edullisia majoituksia. Esimerkiksi tätä kirjoittaessa on mahdollista löytää ***-majoitus viikoksi aikavälille 5.7. – 12.7. noin 330€ hintaan. Ja toisaalta, jos Dubrovnikiin matkustaisi vaikka marraskuussa, niin voi ***-majoituksen saada viikoksi alle 200 euron hintaan.

Kuten aina majoitusten suhteen, niin itse tähtiarvioiden lisäksi kannattaa lukea myös asiakasarvostelut hyvin ennen majoituksen varaamista. Näihin asiakasarvosteluihin tutustuminen voi monesti olla avain siihen, että saa rahalle erityisen hyvin vastinetta. Tutki nyt Dubrovnikin majoitustarjontaa (HotelsCombined).

Lennot Dubrovnikiin – melko nopeata, ja parhaimmillaan erittäin halpaa

Lentoaika Helsingistä Dubrovnikiin on noin 3 tuntia. Halvimmillaan suoria meno-paluita Helsinki – Dubrovnik – Helsinki voi saada jopa vain 100 euron hintaan. Toki noissa halvimmissa lennoissa on monesti melko isoja rajoituksia erityisesti matkatavaroiden määrän suhteen.

Dubrovnikin lentokentästä puhutaan myös Čilipin lentokenttänä. Lentokenttä sijaitsee noin 15,5 kilometrin päässä Dubrovnikin keskustasta. Etsi lentoja Dubrovnikiin (tai muualle).

Faktoja – valuutta, turvallisuus ja aikaero

Dubrovnikissa ja siis Kroatiassa (jos maa kiinnostaa enemmän, niin katso esimerkiksi artikkeli Splitistä) käytetään valuuttana Kroatian kunaa. Dubrovnikin aikaero on tätä kirjoittaessa Suomeen verrattuna -1 tunti, eli kello on siellä tunnin vähemmän kuin Suomessa. Dubrovnikia pidetään yleisesti ottaen varsin turvallisena kaupunkina.

Yhteenveto – Dubrovnikin plussat ja miinukset matkakohteena

Dubrovnikia voi suositella matkakohteeksi erityisesti heille, joita viehättävät meri, historiallinen ympäristö, rannat ja Suomea lämpimämmät kelit. Lisäksi moniin muihin matkakohteisiin verrattuna paikan eduksi voi vielä laskea sen varsin edulliset hinnat.

Miinuksena Dubrovnikin suhteen voi pitää erityisesti sitä, että siellä ei vaikuta olevaan mitään erityisen isoja yksittäisiä nähtävyyksiä. Eli tämän suhteen esimerkiksi samalla suunnalla sijaitseva Ateena voi olla parempi valinta matkakohteeksi. Lisäksi jonkunlaisena miinuksena voi joidenkin mielestä ehkä pitää sitä, että turistien määrä suhteessa paikallisten määrään voi Dubrovnikissa nousta helposti melko korkeaksi, sillä kaupungissa asuu vain reilut 40 000 asukasta ja se on kuitenkin jo nyt melko suosittu matkakohde.