Dubrovnik

Kovin moni tuskin on sitä mieltä, että Dubrovnik ei ole kaunis kaupunki – ja näytelmäkirjailija George Bernard Shaw kutsuikin Dubrovnikia taivaaksi maan päällä. Sen lisäksi, että Dubrovnik on omalla tavallaan erittäin viehättävä, niin on sillä myös muita matkailijan näkökulmasta erittäin mukavia puolia.

Kaunista merta ja uimarantoja

Dubrovnik sijaitsee Kroatiassa Adrianmeren (joka on lahti Välimerellä) rannalla, ja joistakin muista Välimeren rannikkokohteista poiketen, Dubrovnikista voi löytää uimarantoja jo itse kaupungin alueelta.

Sää – lämmintä ilmaa ja aurinkoa

Välimerelliseen tapaan myös Dubrovnikissa sää hellii matkailijaa ison osan vuodesta. Säiden puolesta kaikista parhaimpina matkailukuukausina voi kuitenkin pitää heinäkuuta ja elokuuta. Näissä molemmissa päivän keskilämpötilat ovat keskimäärin noin 25 astetta, ja sadepäiviä on kuukaudessa keskimäärin vain noin 5. Suomalaisesta näkökulmasta Dubrovnikin säiden suhteen voi hieman yllättävänä ehkä pitää sitä, että vielä lokakuussakin päivän keskilämpötilat ovat keskimäärin noin 17,6 astetta.

Nähtävyydet – Historiaa ja hienoja rakennuksia

Dubrovnikin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohteiden listalla, ja rakennuksia katsoessa voi tähän sanoa olevan erittäin hyvä syy. Dubrovnikin vanhakaupunki on myös erittäin suosittu turistikohde. Dubrovnikin mahdollisten nähtävyyksien suhteen on kuitenkin hyvä huomata se, että Dubrovnikissa ei vaikuta olevan mitään sen tyyppisiä yksittäisiä nähtävyyksiä, joiden takia sinne kannattaisi välttämättä suunnata.

Hintataso – ei enää niin halpa

Dubrovnik oli aiemmin jopa varsin huomattavasti Suomea halvempi. Vuoden 2023 tilastojen perusteella Dubrovnik on kuitenkin varsinkin monissa turisteja monesti kiinnostavissa asioissa jopa yllättävän lähellä Suomen hintatasoa. Käytännössä tuo näkyy esimerkiksi ravintolassa syömisen hinnoissa: kolmen ruokalajin ruokailu kahdelle melko hyvässä ravintolassa saattaa helposti maksaa yli 50 euroa.

Löydä hyvät matkatarjoukset

Matkailu.fi-nettisivuston etusivulle poimitaan hyviä matkatarjouksia ulkomaille suuntautuvaa ja Suomessa tapahtuvaa matkailua varten.

Hotellit ja majoitukset

Vaikka Dubrovnikissa on hieman yllättäen vain alle 50 000 vakituista asukasta, niin takaa kaupungin suosio matkailijoiden keskuudessa sen, että kaupungissa on runsaasti eri tasoisia majoitusvaihtoehtoja. Matkailijoille on tarjolla valittavaksi esimerkiksi monia edullisia huoneistomajoituksia sekä toisaalta *****-luksushotelleja.

Vaikka Dubrovnikin majoitusten hinnat kesäsesongin suhteen vaikuttavat nousseen sitten edellisen kerran, kun tätä osiota kirjoitettiin, niin Dubrovnikista voi edelleen löytää ainakin melko kohtuuhintaisia majoituksia. Esimerkkinä voi mainita, että tätä päivitettäessä on mahdollista löytää ***-majoitus viikoksi aikavälille 5.7. – 12.7. hieman alle 390 eurosta alkaen. Mikäli Dubrovnikiin matkustaisi kesäsesongin sijaan vaikkapa marraskuussa, niin voisi ***-majoituksen saada viikoksi jopa alle 200 euron hintaan.

Kuten aina majoitusten suhteen, niin itse tähtiarvioiden lisäksi kannattaa lukea myös asiakasarvostelut hyvin ennen majoituksen varaamista. Näihin asiakasarvosteluihin tutustuminen voi monesti olla avain siihen, että saa rahalle erityisen hyvin vastinetta.

Lennot Dubrovnikiin

Tätä päivitettäessä Suomesta Dubrovnikin lentokentälle lentää kaksi yhtiötä. Nuo ovat Finnair ja Norwegian. Mikäli lentää Norwegianilla, niin voi meno-paluun Helsinki-Vantaalta saada alle 205 euron hintaan. Jos taas valitsee Finnairin, niin voi maksettavaa tulla yli 350 euroa. Lento-aika Helsinki-Dubrovnik-Helsinki reitillä on lähtökohtaisesti suuntaansa kolme tuntia tai suunnilleen sen. Norwegianin ilmoitettu lentoaika on tätä kirjoitettaessa hieman pidempi kuin Finnairin.

Dubrovnikin lentokentästä puhutaan myös Čilipin lentokenttänä. Lentokenttä sijaitsee noin 15,5 kilometrin päässä Dubrovnikin keskustasta.

Pakettimatkat Dubrovnikiin

Ainakin muutama Suomessa toimiva matkatoimisto järjestää pakettimatkoja Dubrovnikiin. Tätä kirjoittaessa pakettimatkan voi hankkia esimerkiksi Aurinkomatkoilta tai Tjäreborgilta. Matkatoimiston järjestämä lennot ja hotelli -matka näyttäisi voivan olla hyvä vaihtoehto ainakin siinä tapauksessa, että toivoo majoitukseltaan laatua. Toki tuo sitten myös lähtökohtaisesti näkyy matkan hinnassa.

Faktoja – valuutta, turvallisuus ja aikaero

Dubrovnikissa ja siis Kroatiassa (jos maa kiinnostaa enemmän, niin katso esimerkiksi artikkeli Splitistä) on käytetty 1.1.2023 alkaen valuuttana euroa, hintojen vertailu on siis nykyään Suomesta sinne matkustaville aiempaa helpompaa. Dubrovnikin aikaero on tätä kirjoittaessa Suomeen verrattuna -1 tunti, eli kello on siellä tunnin vähemmän kuin Suomessa. Dubrovnikia pidetään yleisesti ottaen varsin turvallisena kaupunkina.

Yhteenveto – Dubrovnikin plussat ja miinukset matkakohteena

Dubrovnikia voi suositella matkakohteeksi erityisesti heille, joita viehättävät meri, historiallinen ympäristö, rannat ja Suomea lämpimämmät kelit. Lisäksi moniin muihin matkakohteisiin verrattuna paikan eduksi voi vielä laskea sen varsin edulliset hinnat, ainakin tietynlaisten majoitusten suhteen.

Miinuksena Dubrovnikin suhteen voi pitää erityisesti sitä, että siellä ei vaikuta olevaan mitään erityisen isoja yksittäisiä nähtävyyksiä. Eli tämän suhteen esimerkiksi samalla suunnalla sijaitseva Ateena voi olla parempi valinta matkakohteeksi. Lisäksi jonkinlaisena miinuksena voi joidenkin mielestä ehkä pitää sitä, että turistien määrä suhteessa paikallisten määrään voi Dubrovnikissa nousta helposti melko korkeaksi, sillä kaupungissa asuu vain reilut 40 000 asukasta ja se on kuitenkin jo nyt melko suosittu matkakohde.

Video Dubrovnikista matkakohteena

Lähteitä: Numbeo, Wikipedia.