El Nido, Palawan

Etsinnässä paratiisi? Siinä tapauksessa yksi mahdollisuus voisi olla El Nidon kunta Palawanin provinssissa Filippiineillä. Upeita maisemia, kauniita rantoja, lämmintä keliä ja lähes jokaiselle kukkarolle sopivaa elämistä – näitä kaikkia tarjoaa kehittyvä El Nido.

Miten matkustaa El Nidolle?

El Nidolla on pieni lentokenttä. Kyseiselle lentokentälle ei kuitenkaan tätä kirjoittaessa tiettävästi ole suoria reittilentoja muualta kuin Filippiinien sisältä, ja sieltäkin vain yhdellä lentoyhtiöllä: AirSWIFT lentää El Nidolle esimerkiksi Manilasta, Cebusta ja Caticlanista. Kyseisiä lentoja ei ainakaan tätä tekstiä kirjoittaessa ole näkyvissä kaikkien tunnettujen varauspalveluiden sivuilla, joten helpoin vaihtoehto sopivien lentojen löytämiseen voi olla käynti lentoyhtiön omilla nettisivuilla: Air-Swift.com (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Koska El Nidolle ei siis ole suoria lentoja esimerkiksi Suomesta, niin pitää Suomesta matkustaa ensiksi esimerkiksi Manilaan tai Cebuun. Valitettavasti näillekään matkoille ei tällä hetkellä ole suoria reittilentoja, vaan noihin Suomesta matkustaminen vaatii vähintään yhden koneen vaihdon. Positiivista on se, että meno-paluut esimerkiksi Manilaan eivät ole välttämättä kovin kalliitta, vaan niitä voi saada noin 400€ hintaan. Meno-paluita Manilasta El Nidolle voi puolestaan saada alle 200€ hintaan.

Johtuen siitä, että El Nidolle lentäminen siis vaatii hieman säätämistä, niin on vaikea suositella sitä, että sinne tekisi Suomesta vaikka vain viikon reissun. Sen sijaan esimerkiksi parin viikon matka sinne tai käynti El Nidolla osana pidempää reissua Aasiassa voi olla parempi idea.

Palawanin provinssissa (jossa El Nido sijaitsee) on myös isompi lentokenttä, mutta arvioiden mukaan automatka Puerto Princesan lentokentältä El Nidoon kestää yli 5 tuntia. Myöskään Puerto Princesaan ei ole suoria lentoja Suomesta.

Majoitus ja hotelit El Nidolla:

El Nidosta löytyy lähes jokaiselle kukkarolle soveltuvia majoitusvaihtoehtoja: halvinta päätä edustavat telttamajoitukset ja toisaalta toisesta päästä löytyy mahdollisuus vuokrata oma huvila. Ja näiden välissä on ihan kivasti perinteisempiä hotellimajoituksia. Telttamajoituksen voi saada viikoksi alle 50€ hintaan, hotellimajoituksia voi löytää 300€ viikkohinnasta alkaen ja huvilan viikkohinta voi olla yli 5000€. Noiden huvilamajoitusten suhteen kannattaa huomioida se, että ne voivat usein sijaita saarella, jonne pääseminen vaatii muun matkustamisen lisäksi vielä venematkan.

Koska matkustaa El Nidolle / sää:

El Nidolla on läpi vuoden lämmintä, ja tilastojen mukaan päivän korkeimmat lämpötilat ovat joka kuussa keskimäärin vähintään 25 astetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että El Nido olisi välttämättä yhtä hyvä matkakohde joka kuukautena. Tästä pitää huolen se, että sateiden määrä jakautuu El Nidolla varsin epätasaisesti: Siinä missä joulukuu-maaliskuu ajanjakso on El Nidolla keskimäärin erittäin vähäsateinen, niin tulee sadetta erityisesti kesäkuussa, heinäkuussa ja elokuussa todella reilusti. Säiden puolesta kannattaneekin harkita erityisen vahvasti sitä, että suunnistaa El Nidolle lähempänä joulua kuin juhannusta.

Yllättävää kyllä, tätä tekstiä kirjoittaessa vaikutti olevan vieläpä niin, että majoitusten hintojen suhteen ei näyttänyt olevan suurta eroa sillä, suuntaako El Nidolle heinäkuussa vai helmikuussa. Joskin se on hyvä huomata, että heinäkuu on huomattavasti lähempänä kirjoitusajankohtaa, mikä saattoi vaikuttaa tarjottuihin majoitushintoihin.

Hintataso El Nidolla:

Tilastojen perusteella El Nido on Helsinkiä huomattavasti halvempi lähes kaikissa hintavertailun kohteissa. Isoja eroja El Nidon eduksi on tilastojen mukaan esimerkiksi juomien hinnoissa. Hintatason suhteen kannattaa toki huomioida se, että jos suuntaa resort-tyyppiseen majoitukseen erilliselle luksussaarelle, niin voi hyvin olla, että sen paikan hintataso ei vastaa sitä hintatasoa, minkä tilastot näyttävät El Nidolle yleisesti ottaen.

Huomioitavaa El Nidon suhteen:

El Nidoon suuntautuva turismi on ollut valtavassa kasvussa viimeisten vuosien aikana, mutta silti El Nido ei ole vielä yhtä suosittu kuin esimerkiksi monet Thaimaassa sijaitsevat matkakohteet. Johtuen kuitenkin paikan upeudesta, voisi veikata, että El Nidon suosio jatkaa jatkossakin reipasta kasvua. Tämä asia kannattaa pitää mielessä, jos valtavat turistimassat eivät miellytä ja pohtii sitä, että lähtisikö El Nidolle nyt vai joskus kauemmassa tulevaisuudessa. 

Vaikka Eli Nido onkin monella tapaa paratiisi, niin ei sekään luonnollisesti ole täysin ilman mahdollisia heikkouksia. El Nidon tapauksessa nämä voivat liittyä sadekauden lisäksi erityisesti siihen, että koska kyseessä on vielä kasvava ja kehittyvä matkakohde, niin eivät asiat aina välttämättä suju yhtä helposti kuin jossakin suositummassa kohteessa. Lisäksi El Nidossa voi paikan kehittyvästä luonteesta johtuen mahdollisesti törmätä moniin rakennusprojekteihin.