Espoo

Espoo on Suomen toiseksi väkirikkain kaupunki, mutta sitä silti harvoin edes pohditaan mahdollisena kotimaan matkakohteena. Tuo on tietyllä tavalla sääli, sillä vaikka Espoosta ei löydykään maailman jännittävimpiä nähtävyyksiä, niin on sillä myös monia hyviä puolia. Tämä teksti keskittyy erityisesti noihin Espoon hyviin puoliin.

Espoon luonto – parasta Espoossa

Näin noin 30 vuotta Espoossa asuneena olen vahvasti sitä mieltä, että Espoon paras puoli on sen luonto. Aivan erityisen upeita juttuja Espoossa ovat sen ranta-alueet sekä Nuuksion kansallispuisto.

Mikäli noista merenranta on enemmän omaan mieleen, niin kannattaa Espoossa ollessa harkita esimerkiksi saaristoristeilyä, lounasristeilyä tai visiittiä Pentalan saaristomuseoon. Ja mikäli taas haluaa ihan vaan viettää aikaa vaikka uimarannalla, niin kannattaa harkita retkeä esimerkiksi Haukilahden rannalle tai Suvisaaristoon.

Jos taas Nuuksio kuulostaa paremmalta kuin merenranta, niin kannattaa siellä esimerkiksi tutustua johonkin tai vaikka useampaan merkittyyn reittiin. Nuuksiosta löytyy niin lyhyitä kuin pidempiä reittejä, ja jalkaisin liikkuvien lisäksi myös esimerkiksi pyörällä liikkuvilla on Nuuksiossa liikuntamahdollisuuksia. Osana Nuuksion retkeä kannattaa harkita visiittiä Suomen luontokeskus Haltiaan, josta löytyy Suomen luontoon liittyviä näyttelyitä.

Näkemistä Espoossa – museot

Espoon museotarjonta on yllättävän laadukasta. Edellä mainittujen Pentalan saaristomuseon ja luontokeskus Haltian lisäksi Espoon museoista kannattaa harkita esimerkiksi Espoon modernin taiteen museota (EMMA) sekä Gallen-Kallela museota. EMMA toimii Tapiolassa sijaitsevassa näyttelykeskus WeeGeessä, jossa on EMMAn lisäksi myös muita museoita. Hieman lisää Espoon museoista.

Aktiviteetteja / tekemistä Espoossa

Tällä hetkellä Espoon mielenkiintoisin aktiviteettitarjonta tuntuu liittyvän veteen. Espoossa on nimittäin esimerkiksi mahdollista harrastaa suppailua, melontaa ja wakeboardingia (vesilautailua). Noita kaikkia löytyy ainakin uudesta Laguuni-vesiurheilukeskuksesta, joka sijaitsee Keilaniemessä.

Jos vesi noin muuten kiehtoo, mutta meressä urheileminen ei, niin kannattaa Espoossa ollessa harkita käyntiä Vesipuisto Serenassa. Serena voi olla hyvä paikka myös talviurheilua varten, sillä sieltä löytyy myös hiihtokeskus.

Aktiviteetteja sisätiloissa Espoossa: Mikäli museot tai vesipuisto eivät innosta, mutta haluaa tehdä jotain sisätiloissa Espoossa, niin kannattaa harkita esimerkiksi pakohuonepelejä, Iso Omenan leffateatteria tai esimerkiksi käyntiä Kino Tapiolassa. Lisäksi Espoossa on myös esimerkiksi sisäleikkipuistoja.

Missä majoittua Espoossa

Hyvää hotellia Espoosta etsivien kannattaa harkita esimerkiksi Glo Hotel Selloa tai Radisson Blu Espoota. Mikäli taas etsii hieman halvempaa majoitusta, niin voi hyvä vaihtoehto olla Hellsten huoneistohotelli. Glo Hotel Sello ja (Espoon) Hellsten sijaitsevat Leppävaarassa. Radisson Blu Espoo puolestaan sijaitsee Otaniemessä. Edellä mainituista hotelleista ainakin Glo Hotel ja Radisson Blu ovat olleet koronatilanteen takia suljettuina. Lisää Espoon majoitustarjonnasta.

Missä shoppailla – Espoon parhaat kauppakeskukset

Mikäli Espoossa haluaa tehdä ostoksia, niin kannattaa harkita esimerkiksi Matinkylässä sijaitsevaa Iso Omena -kauppakeskusta, Leppävaarassa sijaitsevaa Sello-kauppakeskusta tai Tapiolassa sijaitsevaa Ainoa-kauppakeskusta. Kyseisistä kauppakeskuksista Ainoa on uusin, ja sen yhteydestä myös löytyy Stockmann.

Missä syödä – Espoon parhaat ravintolat

Espoon ravintolatarjonta ei toki yllä Helsingin tasolle, mutta Espoostakin löytyy ihan mukavia ravintoloita. Niistä kannattaa harkita ainakin georgialaiseen ruokaan keskittyvää Rionia sekä Fat Lizardia, josta saa monipuolista hyvää ruokaa. Rioni sijaitsee Haukilahdessa ja Fat Lizard Otaniemessä. Rionin suhteen ei kannata antaa sen hämätä, että se sijaitsee rakennuksessa, joka ei ulkoapäin näytä kovin hehkeältä.

Suositeltuja tapahtumia Espoossa

Espoo tarjoaa kulttuurista kiinnostuneille varsin kivoja tapahtumia. Niistä kannattaa harkita ainakin huhtikuisin järjestettäviä April Jazz -jazzfestareita sekä Espoo Ciné -elokuvafestareita. Espoo Ciné -elokuvafestarit keskittyvät erityisesti eurooppalaisiin elokuviin. Vuonna 2020 Espoo Ciné järjestettiin 2.9–6.9, mutta vuonna 2021 se on taas tarkoitus järjestää toukokuussa, tarkasti ottaen 3.–9.5.

Keikat ja teatteri Espoossa

Espoon keikkatarjonta on jopa yllättävän mukavaa. Isolta osin tuosta on kiittäminen Leppävaarassa sijaitsevaa Sellosalia, jossa järjestetään kivaan tahtiin mielenkiintoisia keikkoja. Lisäksi keikkoja järjestetään Espoossa myös esimerkiksi Tapiolassa sijaitsevassa Espoon kulttuurikeskuksessa. Ja mikäli Espoossa haluaa nähdä teatteria, niin kannattaa tutustua ainakin Tapiolassa sijaitsevan Espoon Kaupunginteatterin ohjelmistoon.