Färsaaret matkakohteena

Färsaaret on nouseva matkakohde. Atlantin valtamerellä Skotlannin ja Islannin välisellä alueella sijaitseva saariryhmä voikin olla oiva kohde erityisesti luonnosta kiinnostuneille matkailijoille. Tässä artikkelissa käsitellään joitakin Färsaariin matkakohteena liittyviä olennaisia asioita.

Färsaarten nähtävyydet

Mikäli ei ole kiinnostunut jossakin muodossa luonnosta, niin ei Färsaaret todennäköisesti ole paras matkakohde, näin on, sillä luonto hyvin pitkälti määrittelee Färsaaria. Luonnosta kiinnostuneille Färsaaret sen sijaan tarjoilee jylhiä maisemia, aavaa merta, vehreyttä ja paljon muuta. Luonnosta voi Färsaarilla nauttia esimerkiksi patikoimalla, ratsastamalla, sukeltamalla tai lintubongauksen merkeissä.

Vaikka luonto onkin Färsaarten ehdoton ykkösjuttu, niin tarjoaa se kuitenkin hieman muutakin matkailijoille. Näistä muista jutuista tutustumisen arvoisia voivat olla esimerkiksi Tórshavnin tuomiokirkko, Färsaarten kansallisgalleria (Listasavn Føroya) ja kahden Michelin-tähden arvoiseksi arvioitu KOKS-ravintola.

Lennot Färsaarille

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Färsaarille. Täältäkin voi silti päästä varsin nopeasti ja melko edullisesti Färsaarille. Se onnistuu ottamalla lento Suomesta Kööpenhaminaan ja sieltä lento Färsaarille. Lentoaika Suomesta Kööpenhaminaan on yleensä noin tunnin ja 45 minuuttia ja Kööpenhaminasta Färsaarille vähän reilut kaksi tuntia. Yhteensä lentoaikaa Suomesta Färsaarille tulee siis noin 4 tuntia. Färsaarilla on yksi lentoasema ja tähän viitataan Vágarin ja Sorvagurin (Sørvagur) -lentoasemana.

Meno-paluita Helsinki – Kööpenhamina – Färsaaret voi saada vähän yli 200 eurosta alkaen. Lentojen tarjonnassa voi olla vuodenaikojen mukaan melko paljon vaihtelua. Etsi nyt lentoja esimerkiksi Färsaarille.

Hotellit Färsaarilla

Noin 50 000 asukkaan Färsaarten hotellitarjonta ei ymmärrettävästi ole valtavaa. Saarilta kuitenkin löytyy ainakin yksi kivalta vaikuttava ****-hotelli ja muutama miellyttävän oloinen ***-hotelli. Lisäksi huoneistomajoitusta on tarjolla huomattavasti enemmän.

Vertailun perusteella Färsaarilta voi löytää hotellihuoneen yhdeksi yöksi halvimmillaan noin 65 – 70€ hintaan. Tämän tyyppiset hinnat vaikuttavat kuitenkin erityisesti kesällä olevan erittäin harvinaisia ja tyypillisesti halvimmat kesähinnat alkavat yli 100€-tasosta.

Färsaarten hintataso ja valuutta

Färsaarten hintatason tarkastelua vaikeuttaa se, että monin paikoin tuotteiden ja palveluiden tarjonta on siellä varsin vähäistä. Tilastojen perusteella voi kuitenkin yrittää tehdä joitain vertailuja Färsaarten pääkaupungin Tórshavnin ja Suomen pääkaupungin Helsingin välillä.

Hintavertailun perusteella Färsaaret voi erityisesti ruoan osalta olla jopa melko huomattavasti Helsinkiä kalliimpi. Esimerkiksi kaupasta ostettavan leivän ja maidon kohdalla Tórshavnille näytetään yli 50% kalliimpia hintoja kuin Helsingille. Toisaalta taas ravintoloista tai kaupoista ostettavat juomat ovat hintavertailun perusteella Färsaarilla edullisempia kuin Helsingissä. Ruoan ja juoman lisäksi Färsaarten hintatasossa kiinnittää huomioita taksien hinta lyhyillä matkoilla: tilastot näyttävät näille reilusti korkeampia hintoja Tórshavnissa kuin Suomessa.

Färsaaret ovat itsehallinnollinen osa Tanskaa. Historiallisten syitten takia Färsaarilla on kuitenkin oma valuutta, Färsaarten kruunu. Färsaarten kruunu on kuitenkin nykyään sidottu Tanskan kruunuun, ja vaikka tanskalaiset setelit eivät olekaan virallisesti hyväksyttyä valuuttaa Färsaarilla, niin tietojen mukaan niitä käytännössä hyväksytään siellä laajalti. Kolikot ovat samat Färsaarilla ja muualla Tanskassa.

Färsaarten sää

Färsaaret on läpi vuoden viileä. Tilastojen mukaan Färsaarten pääkaupungin Tórshavnin kuukauden keskilämpötilat vaihtelevat noin 3 ja noin 10 asteen välillä. Lämpimin kuukausi Tórshavnissa on elokuu. Elokuussa päivän ylimmät keskilämpötilat ovat siellä keskimäärin noin 13 astetta. Viilein kuukausi taas on tilastojen mukaan tammikuu, jolloin vuorokauden keskilämpötila on siellä keskimäärin 3,4 astetta.

Sadepäiviksi laskettavia päiviä on Färsaarilla (Tórshavnissa) keskimäärin vähiten kesäkuussa, jolloin niitä on keskimäärin noin 12. Touko, heinä- ja elokuussa sadepäiviksi laskettavia päiviä on keskimäärin 13. Eniten Färsaarilla sataa tilastojen mukaan aikavälillä lokakuu – tammikuu. Loka-, joulu- ja tammikuussa sadepäiviä on keskimäärin 22.

Vaikka Färsaaria ei voikaan mitenkään laskea vähäsateisiksi, niin tulee noista ylempänä esitellyistä tilastoista silti helposti ehkä hieman liian huono kuva alueen säästä: tilastojen mukaan nimittäin esimerkiksi elokuussa Tórshavnin sademäärä on vain hieman suurempi kuin Helsingin (83 mm vs. 80 mm).

Käytettyjä lähteitä: Wikipedia, Numbeo, Visit Faroe Islands