Futismatkailu – kiinnostavimmat paikallisottelut Euroopassa

Vaikka suomalainen jalkapallokulttuuri onkin paljon mainettaan parempaa (esimerkiksi ”Stadin Derby”), niin ainakin tällä hetkellä toisaalta Euroopasta voi vielä löytää huomattavasti tunnelmaltaan kovempia pelejä.

Yleensä tunnetasoltaan kaikista kovimpia otteluita ovat sen tyyppiset paikallispelit, joissa vastakkain pelaavilla joukkueilla on runsaasti historiaa keskenään, ja joissa joukkueet ovat tällä hetkellä suunnilleen yhtä hyviä. Näistä lähtökohdista tähän artikkeliin on poimittu muutamia erityisen kiinnostavia paikallisotteluita. Kovimmat futisfanit voivat tehdä näitä varten erillisen futismatkan, ja monille muille joku näistä voi olla mielenkiintoinen lisä omalle matkalle.  

Kiinnostavat futisottelut on listattu alle maittain aakkosjärjestyksessä. Se, että otteluiden kohdalla on mainittu toinen seura ensin, ei tarkoita, että vain sen kotiottelut olisivat erityisen hyviä kohteita futismatkalle.

Englanti

Tottenham vastaan Arsenal tai Chelsea ja Arsenal vastaan Chelsea

Kaudella 2019 – 2020 peräti 5 eri joukkuetta Lontoosta pelaa maan Valioliigassa. Näistä viidestä tasoltaan erityisen hyviä ovat Tottenham, Arsenal ja Chelsea. Kaksi muuta Lontoosta Valioliigaa pelaavaa joukkuetta ovat Crystal Palace ja West Ham. Lontoon isojen seurojen kannattajista erityisen kitkerät välit on keskenään ollut Tottenhamin ja Arsenalin kannattajilla.

Kaikki Lontoon seurat kohtaavat toisensa kauden aikana kertaalleen kotikentällä ja kertaalleen vieraskentällä, ja ylivoimaisesti suurin osa peleistä on viikonloppuisin. Jos siis oma matka Lontooseen sattuu viikonlopulle ajanjakasolla syys-toukokuu, niin on varsin hyvät mahdollisuudet sille, että kyseisenä viikonloppuna on kaupungissa Valioliigan paikallisottelu. 

Manchester City vastaan Manchester United

Manchesterin kuumien paikallisotteluiden asetelma on parin viime vuoden aikana kääntynyt päälaelleen, kun Manchester Citystä on tullut jopa melko selkeä suosikki joukkueiden keskinäisiin otteluihin. Paikallisotteluissa voi kuitenkin aina tapahtua mitä tahansa, ja Manchester United voi seuran isojen resurssien ansiosta palata nopeasti futismaailman huipulle.

Manchester United vastaan Liverpool

Manchester Unitedin ja Liverpoolin välinen ottelu on epäilemättä yksi futismaailman legendaarisimmista. Suomalaisesta näkökulmasta tämän ottelun merkitystä korostaa se, että monet ulkomaalaisia futisseuroja kannattavat Suomalaiset, kannattavat nimenomaan jompaakumpaa näistä kahdesta seurasta.

Espanja

Atletico Madrid vastaan Real Madrid

Espanjan pääkaupungin kahden suurseuran kilpailutilanne on viheriöllä koventunut huomattavasti viime vuosien aikana. Syynä tähän on ollut erityisesti se, että Atletico Madrid on onnistunut nostamaan tasoaan reippaasti. Tätä kirjoittaessa kolme viimeisintä joukkueiden välistä sarjaottelua on päättynyt tasapeliin.

Barcelona vastaan Real Madrid

Barcelonan ja Real Madridin otteluita ei voi oikein kutsua paikallisotteluiksi, sillä paikkakuntien välillä on etäisyyttä yli 500 kilometriä. Ottelu on kuitenkin statukseltaan niin merkittävä, että se kannattaa ehdottomasti kokea, jos siihen on mahdollisuudet. Ottelu tunnetaan myös yleisesti nimellä ”El Clásico”.

Italia

Inter Milan – AC Milan

Milanon suurseurat ovat molemmat jossakin määrin alisuorittaneet viime vuosina. Tästä huolimatta seurojen välinen derby on ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Lazio – AS Roma

Rooman derbystä harvemmin tunnettu puuttuu, ja näin ollen sitä kannattaakin vahvasti harkita osaksi matkaa Italian pääkaupunkiin. 

Ruotsi

Tukholman paikallisottelut: Hammarby vastaan AIK / Djurgården ja AIK vastaan Djurgården

Ruotsin ja erityisesti Tukholman jalkapallokulttuuri on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja tätä nykyä Tukholma voi hyvinkin olla loistava valinta futismatkalle. Tukholman hyvyyttä matkailulle tukee vielä sekin, että lähes kaikista muista Euroopan jalkapallosarjoista poiketen, Ruotsissa pelataan sarjaa myös kesällä. Vuonna 2018 Tukholman paikallisotteluista isoimman yleisömäärän keräsi AIK – Hammarby (”Bajen”), jota oli katsomassa lähes 50 000 ihmistä.

Saksa

Dortmund – Schalke (ja Dortmund – Bayern München)

Saksan Bundesliigan paikallisotteluista erityisen kiinnostavana voi pitää esimerkiksi Dortmundin ja Schalken keskinäisiä otteluita. Dortmundin ja Bayern Münchenin väliset ottelut taas ovat hieman kuin Barcelonan ja Real Madridin väliset ottelut: vaikka seurojen kotipaikoilla onkin huomattavasti etäisyyttä, niin ovat historialliset syyt muovanneet taisteluparista klassikon.

Skotlanti

Celtic F.C – Glasgow Rangers

Skotlannista voi erityisen vahvasti suositella Glasgown paikallisottelua Rangers ja Celticin välillä. Rangersin ja Celticin kilpailuasetelman taustalla vaikuttavat huomattavasti jalkapalloa syvällisemmät historialliset ja kulttuuriset syyt, ja tämä tuleekin esille seurojen kannattajien erityisen huonoina väleinä. Pelikentällä Celtic on viime vuosina ollut huomattavasti Rangersia parempi.

Tanska

FC Kööpenhamina – Brøndby IF

Tanskasta voi erityisen vahvasti suositella FC Kööpenhaminan ja Brøndby IF:n paikallisotteluita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *