Gambian matkailu

Gambiaan suuntautuvat matkat ovat nousseet jo melko suosituiksi suomalaisten matkailijoiden keskuudessa. Monella voi kuitenkin joidenkin lehtijuttujen johdosta olla melko yksipuolinen kuva Gambiasta ja sinne suuntautuvasta matkailusta. Tämän sivun yhtenä tarkoituksena onkin avartaa kuvaa Gambiasta. Näin ollen täällä on tuoreita (2019) kokemuksia Gambiasta ja hieman yleistietoa Gambian matkailusta. Aloitetaan kokemuksilla, sillä ne todennäköisesti kertovat varsin paljon.

Kokemuksia Gambiasta (2019)

Jännittää. Millaistakohan Gambiassa on? Täytyyköhän varautua kahdella kaulapussukalla taskuvarkaiden varalta? Mitenköhän pääsisi safarille? Millaistakohan ruokaa siellä on? Ensimmäinen matka Afrikan mantereelle jännitti kovasti. Uusi kohde ja uusi kulttuuri edessä.

Hotellimme oli rauhaisalla alueella, josta pääsi rantaa pitkin kävellen tai taksin kyydillä turistialueelle, josta suurin osa ravintoloista löytyi. Hotelli itsessään oli hyvin länsimaalainen kaikkine mukavuuksineen. Rantaviivaa oli kilometreittäin. Aamutuimaan auringon noustessa ja illalla auringon laskiessa oli ihanteellista käydä lenkillä rannalla paikallisten seassa. Nautiskeluhetkiä varten ranta tarjosi myös ravintoloita sekä hedelmä- ja mehukojuja.

Paikallisten ystävällisyys häkellytti. Ihmiset juttelivat mielellään kuulumisia loistavalla englanninkielellä ja opastivat erilaisissa tilanteissa. Pyysimme hotellin työntekijöitä soittamaan taksikuskillemme usein, kun halusimme reissata jonnekin. Tuolla tavoin onnistui esimerkiksi ravintolassa tai kaupassa vierailu tai ihana visiitti läheisessä apinapuistossa syöttämässä apinoita. Taksikuski vei ja haki kätevästi sovittuun aikaan. Edestakaisia taksimatkoja taittoi kätevästi turistitakseilla muutaman euron hintaan, joten Mattikaan ei päässyt kukkaroon vierailemaan. Gambian ravintolat ovat oikeastaan tarkoitettu vain turisteille ja tällä hetkellä maan suurin tulonlähde onkin turismi. Hinnat ravintoloissa oli noin 5-7 euroa pääruokaa kohden. Ruoka oli monissa paikoissa länsimaalaista ja erinomaista, sillä paikalliset ravintolat tarjoilivat vain riisiä. Listoilta löytyi usein kaikkea kasviruuista liha-, kala- ja äyriäisruokiin. Ruokailun päätteeksi oli oivallista pysähtyä kuskimme kanssa katujen varressa olevissa kojuissa ostamassa pähkinöitä ja hedelmiä.

Gambia sijaitsee keskellä Senegalia, joten safarille pääsee Senegalin puolelle kätevästi useiden matkantarjoajien puolesta. Paikan päältä on helppoa palkata mukaan kuski ja vaikka opaskin. Fathalan safarilla pääsi näkemään läheltä sarvikuonon, kirahveja, antilooppeja, seeproja, alligaattorin ja apinoita. Nappaa siis keltakuumerokotekortti passin väliin ja lähde seikkailulle, jonka varrella pääsee kokemaan lauttamatkan sekä näkemään paikallisia alueita kattavasti! Gambiastakin löytyy erilaisia villieläimiin liittyviä kohteita, joissa voi juuri ruokkia apinoita, nähdä alligaattoreita tai bongailla lintuja.

Hyttysiltä kannattaa suojautua hyttysmyrkyn avulla aina auringon laskiessa. Malariahyttysiä lukuun ottamatta Gambiassa oli hyvin turvallista. Ihmiset eivät yleisesti ottaen tarkoittaneet mitään pahaa tulemalla innokkaasti juttelemaan.

Ensikosketuksena Afrikkaan Gambia tarjosi pehmeän laskun. Tammikuussa aurinko porotti, nähtävää ja koettavaa oli sopivasti ja rentoutuminen pääsi olemaan keskeisessä osassa lomaamme! Lähde kokeilemaan uusia seikkailuja reippaasti ja innokkaasti!

Lennot ja matkat Gambiaan

Omatoimimatkailijoille ei näytä tällä hetkellä löytyvän suoria lentoja Suomesta Gambiaan. Sen sijaan ainakin yhden matkatoimiston lennot + hotelli matkapaketteihin näyttää tällä hetkellä sisältyvän suora lento Helsingistä Gambiaan. Tarkemmin ottaen Gambian pääkaupunki Banjuliin. Hintaa viikon pituisille pakettimatkoille näkyy tulevan edullisimmillaan hieman yli 500€, jos matkaan lähtee yksi aikuinen. Luonnollisesti saatavilla on myös paketteja, joihin sisältyy laadukkaampi hotelli, jolloin hintaa voi yksin matkustavan aikuisen matkalle tulla 1500€. Ja toisaalta, jos lähtee vaikka pariskuntana matkaan ja jakaa hotellihuoneen kanssamatkustajan kanssa, niin laskevat per henkilö hinnat.

Jos pakettimatka ei innosta, niin on luonnollisesti mahdollista myös matkustaa Gambiaan omatoimisesti. Johtuen kuitenkin tuosta tämän hetkisestä suorien lentojen puutteesta, tulee näissä tapauksissa lentoajoista helposti melko pitkiä. Lisäksi huonona puolena on se, että hintavertailun perusteella omatoimimatkailulla ei pääse juurikaan säästämään, ja itse asiassa tätä artikkelia kirjoittaessa vaikuttaa olevan niin, että halvimmat itse Gambiaan järjestetyt lennot maksavat jo itsessään enemmän kuin halvin matkatoimiston matka, johon sisältyy lennot ja lisäksi hotelli viikoksi. Mikäli kuitenkin haluat harkita omatoimimatkaa Gambiaan, niin voi hyvä paikka lähteä liikkeelle olla esimerkiksi suosittelemamme matkahaku, jonka avulla voi yrittää löytää hyviä tarjouksia lennoista ja hotellista.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *