Gdansk

Gdansk oli jonkin aikaa jopa erittäin suosittu matkakohde suomalaisten matkailijoiden keskuudessa. Tuosta pitivät huolen esimerkiksi se, että Gdanskiin löytyi suoria lentoja niin Finnairilta, Norwegianilta kuin Wizz Airiltä. Nyt tätä päivitystä tehdessä noista Gdanskiin lentää suoria lentoja enää viimeinen. Onko Gdansk siis täysin menneisyyttä matkakohteena suomalaisten suhteen vai kannattaako sinne edelleen suunnata? Ehkä tämä sivu voi auttaa tuohon vastaamisessa.

Gdanskin nähtävyydet – onko niitä?

Gdansk vaikuttaa olevan ennen kaikkea sen tyyppinen kaupunki, jonne kannattaa suunnata, jos haluaa viettää leppoisaa kaupunkilomaa. Ja itse asiassa on niin, että Gdanskilla itsellään ei vaikuta olevan mitään valtavan suuria turistinähtävyyksiä. Sen sijaan Gdanskin lähistöltä löytyy erittäin suuri nähtävyys – nimittäin mahdollisesti maailman suurin linna: Malborkin linna sijaitsee noin puolen tunnin junamatkan päässä Gdanskista.

Koska Gdanskiin ei välttämättä suunnata sen nähtävyyksien takia, niin vaikuttaa siltä, että kaupungin edut korostuvat nimenomaan kesällä. Gdanskilla nimittäin on esimerkiksi mukavalta vaikuttava vanha kaupunki, josta nauttiminen kävellen on luonnollisesti paljon mukavampaa kivalla kelillä, verrattuna siihen, että naamalle tulisi kylmää vettä.

Sen lisäksi, että Gdansk on mukava kävelykaupunki, niin vaikuttaa se ehkä hieman yllättäen olevan myös mukava rantakaupunki. Kaupungista nimittäin löytyy useampi hiekkaranta, ja kesällä meren lämpötilat ovat Gdanskissa varsin miellyttävän oloisia: Kesäkuussa meren keskilämpötila on historian valossa 15,5 astetta, heinäkuussa 18,7 astetta ja elokuussa 19,7 astetta. Vertailun vuoksi voi todeta, että Helsingille vastaavat luvut ovat 12,6, 16,6 ja 17,2 astetta (lähde). Tämä vertailu Helsingin ja Gdanskin välillä tuntuu tukevan Gdanskin vahvuutta erityisesti kesäkuulle ajoittuvan matkan näkökulmasta – keskimäärin lähes 3 asteen ero meren lämpötilassa on jo ainakin melko merkittävä.

Gdanskin sää

Myös ilman lämpötilojen suhteen Gdansk on melko vahvoilla Helsinkiin verrattuna. Joskin tilastojen (lähde 1 & lähde 2) mukaan Gdansk on itse asiassa heinäkuussa aavistuksen Helsinkiä viileämpi. Gdanskin päivän keskimääräiset keskilämpötilat kesäkuulle, heinäkuulle ja elokuulle ovat 15,5, 17,7 ja 17,3 astetta. Helsingille vastaavat luvut ovat 14,9, 18,1 ja 16,9 astetta. Talvella Gdanskin keskilämpötilat laskevat alimmillaan pakkaselle.

Tilastojen perusteella Gdanskin sateisimpia kuukausia ovat joulukuu ja tammikuu, vähäsateisimpia puolestaan huhtikuu ja syyskuu.

Gdansk – lennot ja majoitukset

Lennot: Ainoastaan siis Wizz Air lentää enää Suomesta suoraan Gdanskin. Pienellä rahalla matkaan haluavien kannalta tuo ei kuitenkaan ole kovinkaan huono juttu. Wizz Airiltä nimittäin löytyy ainakin tätä kirjoittaessa halvimmillaan meno-paluita Gdanskiin alle 20 euron hintaan. Wizz Air lentää Gdanskiin Turusta. Voit löytää Wizz Airin halpoja lentoja Gdanskiin esimerkiksi Momondon kautta.

Majoitukset: Gdanskin hotellitarjonta on melkoisen laajaa. Valinnanvaraa löytyy kohtuullisesti viiden tähden hotellista huoneen haluaville ja enemmän hieman vaatimattomampaa majoitusta kaipaaville. Lisäksi tarjolla on myös huoneistomajoitusta ja hostelleja. Gdanskin hotellihuoneiden hintoja ei ainakaan enää voi pitää kovin edullisina. Mikäli nimittäin haluaa verrattain hyvään hotellin, niin saattaa huoneesta joutua kesällä maksamaan lähes 200 euroa, tai jopa sen yli per yö. ***-hotellien suhteen taas puolestaan ei ole ainakaan kovinkaan paljon tarjontaa, jos haluaa majoittua alle 50 eurolla yötä kohden.

Gdanskin muu hintataso

Sen lisäksi, että Gdansk on lentojen suhteen varsin halpa matkakohde, niin vaikuttaa se myös muuten olevan suomalaisittain melko edullinen. Erityisesti Gdansk vaikuttaa hintatasollaan loistavan ravintoloista ostettavan ruoan ja juoman suhteen, nämä vaikuttavat tilastojen perusteella olevan noin 19% – yli 65% halvempia kuin Suomessa. Lisäksi myös esimerkiksi taksikyytien hinnat näyttävät Gdanskissa olevan paljon Suomea edullisempia. Vaikka Gdanskin hintataso onkin edelleen ainakin monilta osiin Suomeen verrattuna jopa halpa, niin on se noussut.

Yhteenveto – kannattaako Gdanskiin matkustaa ja mikä on paras matkakuukausi:

Gdansk vaikuttaa olevan kaupunki, joka jakaa matkailijoiden mielipiteitä varsin vahvasti. Extreme-juttuja ja glamouria etsiville matkailijoille Gdansk ei todennäköisesti ole paras mahdollinen matkakohde. Sen sijaan, jos haluaa viettää miellyttävän laadukasta ja rauhallista lomaa, niin vaikuttaa Gdansk olevan varsin potentiaalinen matkakohde.

Jos itse suunnittelisin matkaa Gdanskiin, niin miettisin ajankohdaksi erityisesti kesäkuuta tai elokuuta. Noin siitä syystä, että heinäkuu on se kuukausi, kun Gdansk on tilastojen mukaan itse asiassa Helsinkiä hieman viileämpi (kesä- ja elokuussa lämpimämpi) ja toisaalta heinäkuu vaikuttaa kuitenkin olevan kallein aika Gdanskin suuntautuvalle lomalle. Jos vielä verrataan elokuuta ja kesäkuuta keskenään, niin on elokuulla ainakin pari etua. Ensimmäinen etu on se, että tilastojen mukaan meren lämpötila on silloin korkeimmillaan Gdanskissa, ja toinen se, että elokuu on Gdanskin kesäkuukausista keskimäärin vähäsateisin.

Myös tämä voisi kiinnostaa sinua: Löydät tältä sivustolta myös Gdansk kokemuksia. Nekin voivat auttaa sen päättämisessä, onko kyseessä itselle hyvä matkakohde.

Vaihtoehtoja Gdanskille

Yleensä matkakohdetta valitessa pohditaan eri vaihtoehtoja. Tässä seuraavaksi lyhyesti vertailua Gdanskin ja muutaman muun matkakohteen välillä.

Gdansk vai Praha: Praha on varsin kaunis kaupunki, mutta se on myös erittäin suosittu turistikohde. Eli jos valtavat turistimassat eivät innosta, niin omien kokemusteni perusteella en suosittele Prahaa ainakaan kesän matkakohteeksi.

Gdansk vai Dubrovnik: Kroatia ja erityisesti sen Dubrovnik ja Split ovat tällä hetkellä monien matkailijoiden mieleen, eikä ihme sillä niissä pääsee nauttimaan välimerentunnelmasta ehkä hieman eksoottisemmassa ympäristössä. Dubrovnikissa lomailu on hieman kalliimpaa kuin Gdanskissa lomailu, mutta jos Välimeri tai pidempi loma innostaa, niin voi se olla hyvä vaihtoehto.

Gdansk vai Riika: Valinta näiden välillä olisi aikaisemmin kääntynyt selkeästi Gdanskille, mutta varsinkin parempien hotellien ollessa nykyään Gdanskissa keskimäärin jopa melko selkeästi kalliimpia kuin Riiassa, niin on tämä nyt tasaisen ottelu. Gdansk kuitenkin tarjoaa ehkä hieman enemmän tiettyä eksotiikkaa kuin Riika, joten se voi ainakin tuossa mielessä olla parempi matkakohde.

Ilmainen matkavakuutus ja nostot ilman pankin nostokulua

Mikäli maksaa esimerkiksi Gdanskin matkan Bank Norwegianin luottokortilla, niin voi saada ilmaisen matkavakuutuksen. Lisäksi ulkomaille suuntautuvan matkailun näkökulmasta mukavaa on se, että myös esimerkiksi Gdanskissa voi tällä kortilla nostaa automaatilta rahaa ilman pankin veloittamaa nostokulua. Bank Norwegianin luottokorttia käyttäessä voi saada korotonta maksuaikaa. Hae Bank Norwegianin luottokorttia.