Gdansk

Gdansk oli jonkin aikaa jopa erittäin suosittu matkakohde suomalaisten matkailijoiden keskuudessa. Tuosta pitivät huolen esimerkiksi se, että Gdanskiin löytyi suoria lentoja niin Finnairilta, Norwegianilta kuin Wizz Airiltä. Nyt tätä päivitystä tehdessä noista Gdanskiin lentää suoria lentoja enää viimeinen. Onko Gdansk siis täysin menneisyyttä matkakohteena suomalaisten suhteen vai kannattaako sinne edelleen suunnata? Ehkä tämä sivu voi auttaa tuohon vastaamisessa.

Gdansk kokemuksia

Oletus Gdanskista ennen reissua oli tyypillinen itäisen Euroopan kohteen kaltainen. Pieni ja koristeellinen keskusaukio hintavine turistikauppoineen ja ravintoloineen. Parinkymmenen metrin päästä keskustasta alkaisikin rähjäisempi alue, jolta olisi vaikeampaa löytää viihtyisiä ja tyylikkäitä ravintoloita ja kauppoja.

Puolassa sijaitseva Gdansk oli kuitenkin kaikkea muuta. Kaupunki oli laitamillaankin pullollaan tyylikkäitä ja erinomaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita fiineistä valkoisen pöytäliinan paikoista trendikkäisiin street food marketeihin. Ruokatarjonta ei missään nimessä rajoittunut Itä-Eurooppalaiseen perinteeseen vaan kaupunki tursusi aasialaisia ramenravintoloita, vegaanisia pikkuruokaloita, kunnon burgerikojuja kuin myös maukkaita falafelravintoloita. Jokaiselle löytyi jotakin.

Keskusta Gdanskissa oli suhteellisen pieni, vain muutaman kävelykadun mittainen. Kävelykatuja ympäröi kuitenkin ketju valloittavan kauniita ja erivärisiä rakennuksia. Vain pienien hetkien välein oli pysähdyttävä kaivelemaan puhelimen kameraa esiin. Kävelykadut notkuivat erilaisista ravintoloista ja kahviloista ja välillä myös erilaisista sirkus-, tanssi- ja musiikkiesityksistä. Ihmiset tuntuivat olevan hyvällä tuulella, varsinkin kun nenän eteen oli hankkinut upean kuplavohvelin haluamillaan täytteillä. Myös jäätelön ystäviä nämä kadut suosivat.

Shoppailumahdollisuuksiakin oli monia. Kansainväliset ketjut löytyvät kätevästi ostoskeskuksesta aivan keskustan kupeesta ja pikkuputiikkeja on rutkasti keskustan kävelykatujen liepeillä. Palvelu tuntui olevan jokaisessa vierailemassa kohteessamme kohdillaan. Saimme moitteetonta ja ystävällistä palvelua aina erinomaisella englanninkielellä.

Keskustaa ympäröivät kauniit maisemat kanavoiden varsilla. Mitä mahtavimpia merirosvolaivoilta näyttäviä paatteja on muutettu ravintoloiksi ja baareiksi ja ne tarjoavat upean tavan tutustua kaupunkiin. Satamat ovat täynnä toinen toistaan upeampia ja hauskempia veneitä, joita katsella rannalta.

Vaikka kaupunki ei ole varsinaisten nähtävyyksien Mekka tarjoaa se erinomaiset puitteet rennolle oleskelulle, kiertelylle ja shoppailulle. Myös muutamat museot tarjoavat oivaa tekemistä sadepäivän yllättäessä. Mattikaan ei välttämättä pääse kukkarossa yllättämään Gdanskin hintatason takia.

Vinkki: Vohvelit ovat hitti Gdanskissa. Niiden nauttiminen myös aamiaiseksi, ei varmasti voi ainakaan tehdä päivääsi huonommaksi!

Artikkelin kuvat ovat kuvituskuvia Gdanskista. Kokemukset uniikkeja 🙂

Gdanskin nähtävyydet – onko niitä?

Gdansk vaikuttaa olevan ennen kaikkea sen tyyppinen kaupunki, jonne kannattaa suunnata, jos haluaa viettää leppoisaa kaupunkilomaa. Ja itse asiassa on niin, että Gdanskilla itsellään ei vaikuta olevan mitään valtavan suuria turistinähtävyyksiä. Sen sijaan Gdanskin lähistöltä löytyy erittäin suuri nähtävyys – nimittäin mahdollisesti maailman suurin linna: Malborkin linna sijaitsee noin puolen tunnin junamatkan päässä Gdanskista.

Koska Gdanskiin ei välttämättä suunnata sen nähtävyyksien takia, niin vaikuttaa siltä, että kaupungin edut korostuvat nimenomaan kesällä. Gdanskilla nimittäin on esimerkiksi mukavalta vaikuttava vanha kaupunki, josta nauttiminen kävellen on luonnollisesti paljon mukavampaa kivalla kelillä, verrattuna siihen, että naamalle tulisi kylmää vettä.

Gdanskin hintataso

Sen lisäksi, että Gdansk on lentojen suhteen varsin halpa matkakohde, niin vaikuttaa se myös muuten olevan suomalaisittain melko edullinen. Erityisesti Gdansk vaikuttaa hintatasollaan loistavan ravintoloista ostettavan ruoan ja juoman suhteen, nämä vaikuttavat tilastojen perusteella olevan noin 19% – yli 65% halvempia kuin Suomessa. Lisäksi myös esimerkiksi taksikyytien hinnat näyttävät Gdanskissa olevan paljon Suomea edullisempia. Vaikka Gdanskin hintataso onkin edelleen ainakin monilta osiin Suomeen verrattuna jopa halpa, niin on se noussut.

Yhteenveto – kannattaako Gdanskiin matkustaa ja mikä on paras matkakuukausi:

Gdansk vaikuttaa olevan kaupunki, joka jakaa matkailijoiden mielipiteitä varsin vahvasti. Extreme-juttuja ja glamouria etsiville matkailijoille Gdansk ei todennäköisesti ole paras mahdollinen matkakohde. Sen sijaan, jos haluaa viettää miellyttävän laadukasta ja rauhallista lomaa, niin vaikuttaa Gdansk olevan varsin potentiaalinen matkakohde.

Jos itse suunnittelisin matkaa Gdanskiin, niin miettisin ajankohdaksi erityisesti kesäkuuta tai elokuuta. Noin siitä syystä, että heinäkuu on se kuukausi, kun Gdansk on tilastojen mukaan itse asiassa Helsinkiä hieman viileämpi (kesä- ja elokuussa lämpimämpi) ja toisaalta heinäkuu vaikuttaa kuitenkin olevan kallein aika Gdanskin suuntautuvalle lomalle. Jos vielä verrataan elokuuta ja kesäkuuta keskenään, niin on elokuulla ainakin pari etua. Ensimmäinen etu on se, että tilastojen mukaan meren lämpötila on silloin korkeimmillaan Gdanskissa, ja toinen se, että elokuu on Gdanskin kesäkuukausista keskimäärin vähäsateisin.

Myös tämä voisi kiinnostaa sinua: Löydät tältä sivustolta myös Gdansk kokemuksia. Nekin voivat auttaa sen päättämisessä, onko kyseessä itselle hyvä matkakohde.

Vaihtoehtoja Gdanskille

Yleensä matkakohdetta valitessa pohditaan eri vaihtoehtoja. Tässä seuraavaksi lyhyesti vertailua Gdanskin ja muutaman muun matkakohteen välillä.

Gdansk vai Praha: Praha on varsin kaunis kaupunki, mutta se on myös erittäin suosittu turistikohde. Eli jos valtavat turistimassat eivät innosta, niin omien kokemusteni perusteella en suosittele Prahaa ainakaan kesän matkakohteeksi.

Gdansk vai Dubrovnik: Kroatia ja erityisesti sen Dubrovnik ja Split ovat tällä hetkellä monien matkailijoiden mieleen, eikä ihme sillä niissä pääsee nauttimaan välimerentunnelmasta ehkä hieman eksoottisemmassa ympäristössä. Dubrovnikissa lomailu on hieman kalliimpaa kuin Gdanskissa lomailu, mutta jos Välimeri tai pidempi loma innostaa, niin voi se olla hyvä vaihtoehto.

Gdansk vai Riika: Valinta näiden välillä olisi aikaisemmin kääntynyt selkeästi Gdanskille, mutta varsinkin parempien hotellien ollessa nykyään Gdanskissa keskimäärin jopa melko selkeästi kalliimpia kuin Riiassa, niin on tämä nyt tasaisen ottelu. Gdansk kuitenkin tarjoaa ehkä hieman enemmän tiettyä eksotiikkaa kuin Riika, joten se voi ainakin tuossa mielessä olla parempi matkakohde.