Gdansk matkakohteena

Puolassa sijaitseva Gdansk on noussut jo melko suosituksi matkakohteeksi suomalaisten matkailijoiden keskuudessa. Isolta osin tästä on kiittämistä sinne suuntautuvia lukuisia edullisia lentoja. Esimerkiksi tätä kirjoittaessa voi edullisia lentoja löytää Turusta Wizairin siivillä ja Helsingistä sekä Finnairin että Norwegianin siivillä. Lisäksi Gdanskin lentojen hyvä puoli on se, että lennot sinne Helsingistä kestävät vain noin tunnin ja 40 minuuttia. Halvat lentojen hinnat ja lyhyt lentoaika harvoin kuitenkaan ovat riittävä syy siihen, että jonnekin kannattaa lähteä matkalle.

Tästä syystä tässä artikkelissa esitellään Gdanskin muita puolia, tarkoituksena on auttaa sitä matkakohteena harkitsevia päättämään, onko Gdansk hyvä kohde matkalle, vai pitäisikö sittenkin suunnatta jonnekin muualle. Keskittymisalueeksi tässä artikkelissa on otettu erityisesti kesä Gdanskissa. Käytännössä siis se, miltä kesäkuu, heinäkuu ja elokuu vaikuttavat matkailijan näkökulmasta Gdanskin suhteen. Tämä keskittyminen kesään on seurausta siitä, että suomalaisesta näkökulmasta nuo kesäkuukaudet lienevät kaikista houkuttelevimmat ajankohdat matkustaa Gdanskiin.

Gdansk kesällä – sää ja yleiskatsaus:

Gdansk vaikuttaa olevan ennen kaikkea sen tyyppinen kaupunki, jonne kannattaa suunnata, jos haluaa viettää leppoisaa ja edullista kaupunkilomaa. Ja itse asiassa on niin, että Gdanskilla itsellään ei vaikuta olevan mitään valtavan suuria turistinähtävyyksiä. Sen sijaan Gdanskin lähistöltä löytyy erittäin suuri nähtävyys – nimittäin mahdollisesti maailman suurin linna: Malborkin linna sijaitsee noin puolen tunnin junamatkan päässä Gdanskista.

Koska Gdanskiin ei välttämättä suunnata sen nähtävyyksien takia, niin vaikuttaa siltä, että kaupungin edut korostuvat nimenomaan kesällä. Gdanskilla nimittäin on esimerkiksi mukavalta vaikuttava vanha kaupunki, josta nauttiminen kävellen on luonnollisesti paljon mukavampaa kivalla kelillä, verrattuna siihen, että naamalle tulisi kylmää vettä.

Sen lisäksi, että Gdansk on mukava kävelykaupunki, niin vaikuttaa se ehkä hieman yllättäen olevan myös mukava rantakaupunki. Kaupungista nimittäin löytyy useampi hiekkaranta, ja kesällä meren lämpötilat ovat Gdanskissa varsin miellyttävän oloisia: Kesäkuussa meren keskilämpötila on historian valossa 15,2 astetta, heinäkuussa 18,3 astetta ja elokuussa 19,5 astetta. Vertailun vuoksi voi todeta, että Helsingille vastaavat luvut ovat 11,5, 15,9 ja 17,2 astetta (lähde). Tämä vertailu Helsingin ja Gdanskin välillä tuntuu tukevan Gdanskin vahvuutta erityisesti kesäkuulle ajoittuvan matkan näkökulmasta – keskimäärin lähes 4 asteen ero meren lämpötilassa on jo varsin merkittävä.

Myös ilman lämpötilojen suhteen Gdansk on vahvoilla Helsinkiin verrattuna. Joskin tilastojen mukaan Gdansk on itse asiassa heinäkuussa aavistuksen Helsinkiä viileämpi. Gdanskin päivän keskimääräiset keskilämpötilat kesäkuulle, heinäkuulle ja elokuulle ovat 15, 17,2 ja 17,2 astetta. Helsingille vastaavat luvut ovat 14,6, 17,8 ja 16,3 astetta.

Sadepäiviksi laskettavia päiviä on Gdanskissa kesällä suunnilleen yhtä paljon kuin Helsingissä. Gdanskin luvut ovat kuukausittain 13, 13 ja 12 (kesä-, heinä-, elokuu) ja Helsingin luvut taasen 14, 12 ja 15.

Gdansk – lentojen ja majoitusten hinta kesällä

Lentoyhtiöt vaikuttavat olevan samaa mieltä siitä, että Gdansk on erityisesti kesäkaupunki. Valitettavasti matkustajan näkökulmasta tämä näkyy ennen kaikkea siinä, että lentojen hinnat ovat kesällä keskimäärin kovempia kuin talvella ja keväällä.

Gdanskin tapauksessa vaikuttaa kuitenkin onneksi olevan niin, että edes nuo kesän kovemmat hinnat eivät ole valtavan kovia: Siinä missä esimerkiksi tätä kirjoittaessa pystyi huhtikuulle ja toukokuulle löytämään meno-paluun Turusta Gdanskiin noin 30€ hintaa, niin löytyi kesäkuulle järkevä meno-paluu samalle matkalle noin 40€ hintaan ja heinä- ja elokuulle noin 90€ ja 80€ hintaan.

Mielenkiintoista kyllä ainakin tätä kirjoittaessa oli niin, että siinä missä Suomen halvimmat lennot Gdanskiin löytyivät keväällä Turusta, niin myöhään kesällä ne löytyivät Helsingistä. Helsingin kohdalla Norwegian vaikutti olevan Finnairia parempi lähtökohta halvimpia mahdollisia lentoja etsiville. Joskin myös Finnairille pystyi löytämään alle 100€ meno-paluita Gdanskiin.

Selvittääkseni sitä, miten majoitusten hinta Gdanskissa vaihtelee kesällä, tutkin sekä yhden ****-hotellin että yhden *****-hotellin hintojen muutoksia. Hintojen vaihtelussa näyttää olevan selkeä logiikka: toukokuuhun verrattuna kesäkuun hinnat ovat hieman kalliimpia, heinäkuu on edelleen nousua kesäkuun hinnoista ja sitten elokuussa hinnat alkavat laskemaan, ollen kuitenkin edelleen korkeampia kuin toukokuussa.

Käytännössä voidaan mainita, että heinäkuussa *****-hotellista olisi saanut ”superior” huoneen kuukauden ensimmäistä viikonloppua varten (pe-su) heinäkuussa 304€ hintaan, kun se toukokuussa oli 247€. ****-hotellin tapauksessa taas sama huone kuukauden ensimmäistä viikonloppua varten olisi maksanut heinäkuussa 191€ ja toukokuussa 149€.

Vaikka Gdanskista löytyy jopa kuumimman sesongin aikana tähtiin suhteutettuna melko edullisia hotellimajoituksia, niin jos Gdanskissa haluaa pärjätä hieman pienemmällä budjetilla, niin kannattaa todennäköisesti hotellin sijaan valita huoneistomajoitus. Järkevältä vaikuttavia huoneistomajoituksia on yleensä saatavilla huomattavasti laatuhotelleja halvemmalla.

Miten löytää erityisen hyvän hinta-laatusuhteen majoitus Gdanskista? Vaikka Gdanskin majoitukset ovatkin siis yleensä varsin kohtuullisesti hinnoiteltuja, niin jos haluaa löytää sen erityisen hyvän tarjouksen, niin kannattaa kokeilla esimerkiksi suosittelemaamme hotellihakukonetta, joka seuloo hotellihintoja kattavasti eri lähteistä.

Gdanskin muu hintataso:

Sen lisäksi, että Gdansk on lentojen ja majoitusten suhteen melko edullinen, niin vaikuttaa se myös muuten olevan suomalaisittain halpa. Erityisesti Gdansk vaikuttaa hintatasollaan loistavan ravintoloista ostettavan ruoan ja juoman suhteen, nämä vaikuttavat tilastojen perusteella olevan jopa 60 – 70% halvempia kuin Suomessa. Lisäksi myös esimerkiksi taksikyytien hinnat näyttävät Gdanskissa olevan paljon Suomea edullisempia.

Yhteenveto – kannattaako Gdanskiin matkustaa ja mikä on paras matkakuukausi kesällä:

Gdansk vaikuttaa olevan kaupunki, joka jakaa matkailijoiden mielipiteitä varsin vahvasti. Extreme-juttuja ja glamouria etsiville matkailijoille Gdansk ei todennäköisesti ole paras mahdollinen matkakohde. Sen sijaan, jos haluaa viettää melko edullisella hinnalla miellyttävän laadukasta ja rauhallista lomaa, niin vaikuttaa Gdansk olevan varsin potentiaalinen valinta.

Jos itse suunnittelin matkaa Gdanskiin kesällä, niin miettisin ajankohdaksi erityisesti kesäkuuta tai elokuuta. Näin siitä syystä, että heinäkuu on se kuukausi, kun Gdansk on tilastojen mukaan itse asiassa Helsinkiä hieman viileämpi (kesä- ja elokuussa lämpimämpi) ja toisaalta heinäkuu vaikuttaa kuitenkin olevan kallein aika Gdanskin suuntautuvalle lomalle. Jos vielä verrataan elokuuta ja kesäkuuta keskenään, niin on elokuulla ainakin pari etua. Ensimmäinen etu on se, että tilastojen mukaan meren lämpötila on silloin korkeimmillaan Gdanskissa, ja toinen se, että elokuu on Gdanskin kesäkuukausista keskimäärin vähäsateisin.

Päivitys: Lue myös melko tuoreita Gdansk kokemuksia. Nekin voivat auttaa sen päättämisessä, onko kyseessä itselle hyvä matkakohde.

Vaihtoehtoja Gdanskille

Yleensä matkakohdetta valitessa pohditaan eri vaihtoehtoja. Tässä seuraavaksi lyhyesti vertailua Gdanskin ja muutaman muun matkakohteen välillä.

Gdansk vai Praha: Praha on varsin kaunis kaupunki, mutta se on myös erittäin suosittu turistikohde. Eli jos valtavat turistimassat eivät innosta, niin omien kokemusteni perusteella en suosittele Prahaa ainakaan kesän matkakohteeksi.

Gdansk vai Dubrovnik: Kroatia ja erityisesti sen Dubrovnik ja Split ovat tällä hetkellä monien matkailijoiden mieleen, eikä ihme sillä siellä pääsee nauttimaan välimerentunnelmasta ehkä hieman eksoottisemmassa ympäristössä. Dubrovnikissa lomailu on hieman kalliimpaa kuin Gdanskissa lomailu, mutta jos välimeri tai pidempi loma innostaa, niin voi se olla hyvä vaihtoehto.

Gdansk vai Riika: Gdansk tarjoaa ehkä hieman enemmän tiettyä eksotiikkaa kuin Riika ja lisäksi se ei ole matkakohteena ainakaan kalliimpi, vaikka onkin hieman kauempana. Eli siis ainakin itse kallistuisin tässä vertailussa Gdanskin puolelle.