Halvin aika matkustaa – tähän aikaan kuukaudesta halpoja lentoja

Oletko miettinyt, mikä on kuukauden edullisen aika lähteä matkaan (lentämällä)? Erään lentolippujen hintoja keräävään sivuston tilastojen perusteella vaikuttaa siltä, että se ei ainakaan missään nimessä ole kuun loppu. Sen sijaan monesti näyttää olevan niin, että erityisesti kuun alussa voi löytää halpoja lähtölentoja. Myös kuun keskivaiheen liput näyttävät monesti olevan huomattavasti kuukauden loppua halvempia.

Yhden kuukauden hintaesimerkki: Lennot Helsingistä New Yorkiin

Tuo edellä mainittu tuntuu pätevän nimenomaan lentoihin, jotka lähtevät Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Sen sijaan silloin, kun on tarkoitus palata Helsinkiin, niin tuntuvat kalliit lennot ajoittuvan erityisesti kuukauden alkupuolelle. Tästä voisi siis päätellä, että taloudellisesti huonoin mahdollinen aika lomamatkalle on kuunvaihde.  On kuitenkin hyvä huomata, että paluulentojen kohdalla tilanne ei ole läheskään yhtä selkeä kuin lähtölentojen kohdalla vaan hajontaa kalliiden lentojen suhteen on paljon enemmän. Lisäksi paluulentojen kohdalla hintapiikki on keskimäärin huomattavasti lyhyempi kuin lähtevien lentojen kohdalla, eli monesti esimerkiksi kuun 1. lähtevä lento on huomattavasti kalliimpi kuin 3. päivä lähtevä paluulento.

Yhden kuukauden esimerkkihinnat: lennot New Yorkista – Helsinkiin

Tuosta paluulentojen terävästä hintapiikistä seuraa se, että erityisesti lentojen suhteen kalliimpien kohteiden tapauksessa on mahdollista löytää tilanteita, joissa välttämällä lähtemistä takaisin Helsinkiin heti kuukauden alussa, voi lentolippujen hinnoista saatujen säästöjen avulla maksaa hotellihuoneen kohteessa.

Mikä sitten voisi olla syynä siihen, miten lentolippujen hinnat vaihtelevat kuukauden ajasta riippuen? Pohjimmiltaan on varmasti kyse lentolippujen kysynnästä, koska lentoyhtiöt luonnollisesti pyrkivät maksimoimaan voittonsa ja tämä onnistuu perimällä kovia hintoja silloin, kun kysyntä on erityisen kovaa (ja tarjoamalla halpoja lentoja, jos kysyntää ei muuten olisi paljon). Jos asiaa kuitenkin avaa hieman, niin voisi syynä olla esimerkiksi se, että monet ihmiset tykkäävät ajoittaa ulkomaanmatkoja palkkapäivien ympärille – monet voivat kokea, että silloin on helpompi nauttia matkasta. Ja monillahan tunnetusti palkkapäivä on juuri kuunvaihteen aikoihin. Lisäksi on mahdollista, että esimerkiksi lomien alkaminen ajoittuu usein kuunvaihteelle, jolloin ne koetaan helposti luontevaksi ajaksi lähteä matkalle.

Vaikka rahan säästämisen näkökulmasta matkailua kannattaakin keskimäärin koittaa välttää kuunvaihteessa, niin on tärkeätä huomata, että tämä ei ole mikään kaikkiin tilanteisiin pätevä sääntö. Sen sijaan noihinkin ajanjaksoihin voi löytää halpoja lentoja seuraamalla tarjouksia aktiivisesti ja iskemällä nopeasti kiinni tarjouksiin. Nopeasti sen takia, että monesti lentotarjouksia on varsin rajoitettu määrä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *