Haukilahden ranta / Mellstenin uimaranta

Haukilahden ranta on yksi Espoon kivoista ranta-alueista. Haukilahden rannassa sijaitsee esimerkiksi itse Haukilahden uimaranta, joka tunnetaan myös nimellä Mellstenin uimaranta. Siellä on kuitenkin muutakin.

Haukilahden uimaranta

Haukilahden uimaranta / Mellsteninin uimaranta on keskikokoinen hiekkaranta. Kokemusteni perusteella uimarantaa voi kuvailla hitaasti syveneväksi, mutta tämä ei ole mikään virallinen kuvaus 🙂 Haukilahden uimarannan viereen pääsee autolla ja lisäksi ainakin vuonna 2020 sen läheltä löytyy kaupunkipyöräpiste. Heti uimarannan vieressä sijaitsee Café Mellsten -kahvila sekä jäätelökiska.

Siisteys: Haukilahden uimarannasta näytetään pitävän varsin hyvää huolta.

Sinilevä: Haukilahden uimarannassa on ainakin kesällä 2020 havaittu sinilevää.

Vinkki: Haukilahden varsinainen uimaranta voi varsinkin kivalla kesäsäällä olla varsin suosittu, ja jos etsii Haukilahdesta hieman rauhallisempaa hiekkarantaa, niin kannattaa jatkaa rantaa tai sen vieressä kulkevaa hiekkatietä pitkin pois päin venesatamasta (eli siis Westendin suuntaan). Kyseisestä suunnasta nimittäin tulee pian vastaan muutama hieman pienempi hiekkaranta, jotka ovat huomattavasti vähemmän suosittuja kuin Mellstenin uimaranta. On tosin hyvä huomata, että yksi vastaantulevista hiekkarannoista on tarkoitettu koirien uimapaikaksi – alempana tällä sivulla on hieman lisätietoa kyseisestä rannasta.

Toppelundin uimaranta ja aallonmurtaja

Jos Haukilahden uimarannasta jatkaa eteenpäin, niin yksi melko pian vastaan tulevista hiekkarannoista on Toppelundin uimaranta. Kyseisen uimarannan läheltä löytyy Toppelundin aallonmurtaja, joka voi houkutella kiipeilemään. Kiipeilyä sille ei ainakaan tätä kirjoittaessa ole estetty. Mikäli sen päällä kiipeilee, niin kannattaa kuitenkin olla varsin varovainen. Noin siitä johtuen, että ainakin aallonmurtajan toisella puolella vesi on varsin matalaa ja kivikkoista, jolloin aallonmurtajalta tippuessa voi käydä huonosti – johtuen siitä, että aallonmurtaja on rakennettu isoista kivistä, on siltä putoaminen varsin mahdollista. 

Ravintolat ja kahvilat Haukilahden rannassa (2020)

Haukilahden paviljonki: Kaunis ravintola venesataman vieressä. Haukilahden paviljongista löytyy esimerkiksi À la carte -lista ja varsin mukavalta vaikuttava viinivalikoima.

Café Mellsten: Sijaitsee siis ihan heti itse Mellstenin / Haukilahden uimarannan vieressä. Tarjolla esimerkiksi lounasta, pizzaa ja herkkuja.

Haukilahden Ranta Cafe & Bar: Auki säävarauksella. Ei sijaitse ihan niin lähellä merta kuin ylempänä mainitut ravintolat, mutta kuitenkin mukavalla ja helposti löydettävällä paikalla.

Edellä mainittujen lisäksi Haukilahden rannasta löytyy normaalisti myös pari jäätelökioskia.

Luonto Haukilahden rannassa

Vaikka uiminen tai ravintolaruokailu ei innostaisi, niin voi Haukilahden ranta olla luontonsa ansiosta muutenkin kiva alue. Sieltä nimittäin löytyy esimerkiksi kiva kallio, joka voi soveltua esimerkiksi piknikpaikaksi. Lisäksi Haukilahden ranta-alueita kiertää varsin mukava kävelyreitti.

Koirien uimaranta Haukilahdessa / Toppelundissa

Yksi Haukilahdesta löytyvistä hiekkarannoista on siis tarkoitettu koirien uimapaikaksi. Kyseinen ranta löytyy varsin helposti, kun jatkaa Mellstenin uimarannalta noin 500 metriä Toppelundin/Westendin suuntaan, esimerkiksi rannan vieressä kulkevaa hiekkatietä pitkin. Koirien uimapaikaksi tarkoitetulla rannalla on asiasta kertova kyltti. Haukilahden/Toppelundin koirien uimaranta on ihan mukavan kokoinen, ja ainakin iltaisin siellä on näyttänyt olevan varsin hyvin tilaa.

Lisää Espooseen liittyvää luettavaa Matkailu.fi-sivustolla: