Helsingin taidemuseo (HAM)

Rakkaalla lapsella on tunnetusti monta nimeä. Näin voi selkeästi sanoa myös Helsingissä Tennispalatsin toisessa kerroksessa sijaitsevasta Helsingin taidemuseosta, joka tunnetaan myös nimillä ”Helsinki Art Museum” ja ”Helsingfors konstmuseum”. Ilmeisesti tämän lievän nimitulvan takia museo itse pyrkiikin nykyään käyttämään museosta lyhennystä HAM.

Vaikka HAM:n eri nimissä toistuukin sana ”Helsinki”, niin ei museo ole mitenkään erityisen Helsinki-painotteinen. Sen sijaan museosta löytyy, näyttelyistä riippuen, varsin kattavasti eri tyyppistä taidetta. HAM kuitenkin pyrkii erottumaan esimerkiksi Ateneumista siinä, että sieltä löytyy huomattavan paljon muutakin kuin perinteistä maalaustaidetta, ja tuo puoli on yleensä vain pieni osa museosta.

HAM on verrattain pieni museo ja sen kiertää halutessaan helposti alle tunnissa. Koska HAM:n näyttelyt ovat vaihtuvia, niin sinne mennessä on mahdollista, että kaksikerroksisen museon ylempi kerros on suljettuna. Tämä tietysti nopeuttaa museon kiertämistä entisestään. Ilmeisesti museo kompensoi näitä tilanteita mahdollisilla halvemmilla pääsylipuilla. Normaalisti liput museoon maksavat noin 10 euroa, ja kokonaan ilmaiseksi museoon on tätä kirjoittaessa mahdollista päästä esimerkiksi joka kuukauden viimeisenä perjantaina.

HAM plussat:

  • Keskeinen ja helposti saavutettava sijainti
  • Vaihtuvat näyttelyt
  • Mahdollisuus päästä museoon myös ilmaiseksi
  • Voi kiinnostaa myös niitä, joita museot eivät normaalisti innosta

HAM miinukset:

  • Verrattain pieni
  • Klassisten / perinteisesti arvostettujen teosten vähäisyys (ei välttämättä miinus kaikkien mielestä)
  • Vaikka liput ovat halvempia kuin esimerkiksi Ateneumiin, niin voivat lippujen hinnat tuntua melko korkeilta, jos sen hetkiset näyttelyt eivät ole juuri omaan mieleen

Lähellä sijaitsevia ravintoloita:

HAM sijaitsee Tennispalatsissa, joka puolestaan sijaitsee Kampin kauppakeskuksen vieressä. Kampin kauppakeskukseen kävelee Tennispalatsista noin minuutissa. Kampin kauppakeskuksesta löytyy erittäin kattavasti eri tyyppisiä ravintoilta.

Lähellä sijaitsevaa muuta tekemistä:

HAM sijaitsee Helsingin keskustassa, eli läheltä löytyy paljon muutakin tekemistä. Erityisesti museoista kiinnostuneiden näkökulmasta ovat mainitsemisen arvoisia esimerkiksi Amos Rex, Kiasma, Ateneum ja Suomen kansallismuseo. Kaikkiin näihin kävelee alle 10 minuutissa Helsingin taidemuseosta.

Lähellä sijaitsevia hotelleja:

HAM sijaitsee Helsingin keskustassa, eli läheltä löytyy luonnollisesti runsaasti hotelleja. Erityisen läheltä löytyviä ovat kuitenkin esimerkiksi Hotelli Helka, Original Sokos Hotel Presidentti ja Scandic Simonkenttä.