Helsingin parhaat museot, joihin pääsee ilmaiseksi (2021)

Tälle sivulle on listattuna Helsingistä löytyviä hyviä museoita, joihin on mahdollista päästä ilmaiseksi. On kuitenkin hyvä huomata, että yleensä laatu menee käsi kädessä sen kanssa, miten usein tiettyyn museoon on mahdollista päästä ilmaiseksi.

Ateneum – ajoittain ilmaispäiviä

Päivitys 4.9.2020: Ateneum on koronan takia keskeyttänyt ilmaispäivät. Ateneum on ehdottomasti oma suosikkini Helsingin museoista. Erityisen vahvasti Ateneumia voi suositella klassisesta maalaustaiteesta tykkääville henkilöille. Ateneumin oikeastaan ainoa huono puoli on se, että sen sisäänpääsymaksut ovat normaalisti melko korkeita (normaali pääsymaksu on aikuisilta 17€) ja lisäksi Ateneum ei kovin usein tarjoa mahdollisuutta päästä sinne ilmaiseksi. Ateneumissakin on kuitenkin aina välillä ilmaispäiviä, ja tätä kirjoittaessa seuraava ilmaispäivä on 28.10.2020.

Alle 18-vuotiaat pääsevät Ateneumiin aina ilmaiseksi.

Kiasma – Joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina ilmainen sisäänpääsy

Päivitys 26.8.2020: Kiasma on keskeyttänyt ilmaispäivät koronavirustilanteen takia. Kiasmasta löytyy käytännössä aina ajatuksia herättävää taidetta. Joskin on varmasti niin, että monesti Kiasmassa esillä olevan taiteen tyylin miellyttävyys riippuu varmasti paljon katsojasta. Sen lisäksi, että myös Kiasmaan pääsevät alle 18-vuotiaat ”aina” ilmaiseksi, niin pääsevät sinne kaikki ilmaiseksi kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Vuonna 2020 kuukauden ensimmäiset perjantait osuvat seuraaville päivämäärille: 3.1., 7.2., 6.3., 3.4., 1.5., 5.6., 3.7., 7.8., 4.9., 2.10., 6.11. ja 4.12.

Kiasma on perjantaisin auki kello 10–20.30.

Kansallismuseo – joka perjantaina kello 16–18 ilmainen sisäänpääsy

Kansallismuseota voi suositella erityisen vahvasti Suomen historiasta kiinnostuneille henkilöille, joskin sieltä löytyy usein myös muista aiheista kiinnostuneille mielenkiintoista nähtävää. Myös Kansallismuseoon pääsevät alle 18-vuotiaat aina ilmaiseksi. 

Muut kuin alle 18-vuotiaat pääsevät Kansallismuseoon ilmaiseksi perjantaisin kello 16–18, mutta on hyvä huomata, että vuonna 2020 museo on suljettuna seuraavat perjantait: 10.4., 1.5., 19.6. ja 25.12. Perjantaiden lisäksi, Kansallismuseoon pääsee vuonna 2020 ilmaiseksi myös 18.5. ja 12.6. (joka on perjantai, mutta voi olla, että silloin on vapaa pääsy koko päivän).

HAM (Helsinki Art Museum) – Joka kuukauden viimeinen perjantai ilmainen sisäänpääsy

Tennispalatsin yläkerrasta löytyvä HAM voi miellyttää erityisesti heitä, joita perinteiset museot eivät juurikaan innosta. Helsinki Art Museumissa on ollut esillä esimerkki graffitinäyttely. Vuonna 2020 HAM-museossa voi vierailla ilmaiseksi joka kuukauden viimeisenä perjantaina (pl. joulukuu, jolloin ilmainen vierailupäivä on 18.12.). Noiden tiettyjen perjantaiden lisäksi tänä vuonna HAMiin pääsee ilmaiseksi myös 12.6., 20.8. ja 8.11. HAM on perjantaisin auki kello 11–19.

Kuten kaikkien muidenkin tällä sivulla mainittujen museoiden tapauksessa, niin myös HAM tarjoaa alle 18-vuotiaille aina ilmaisen sisäänpääsyn.

Museoita on tarkoitus listata tälle sivulle lisää tulevaisuudessa. Tämänhetkinen lyhyehkö lista johtuu siitä, että en viitsi listata tänne kuin museoita, joista itselläni (kirjoittaja) on melko tuoreita kokemuksia, ja joita siis koen voivani oikeasti suositella.

Yllä olevat tiedot ilmaispäivistä on poimittu tekstin kirjoittamisen yhteydessä museoiden verkkosivustoilta. Muutokset ovat mahdollisia. Huomioithan myös esimerkiksi pyhäpäivien mahdollisen vaikutuksen museoiden aukioloon.