Hyvät äänikirjat? – Löytyisikö näin itselle paras äänikirja?

Koska ihmisillä on erilaisia makuja, niin on täysin mahdotonta sanoa, mikä olisi kaikille paras äänikirja. Sen sijaan voi mielestäni päättää eräänlaisen prosessin, jota seuraamalla voi olla mahdollista löytää itselle paras äänikirja juuri silloiseen tilanteeseen. Tai ainakin todella hyvä.

Ehkä näin löytyy paras äänikirja?

  1. Suuntaa haluamaasi äänikirjapalveluun. BookBeatillä on käsittääkseni Suomen laajin valikoima äänikirjoja, joten se saattaa parasta äänikirjaa etsiessä olla erityisen hyvä valinta. Kyseiseen palveluun voi myös olla mahdollista saada kiva ilmainen kokeilujakso, joka voi olla erityisen hyödyllinen silloin, jos haluaa löytää parhaan ilmaisen äänikirjan.
  2. Päätä mistä kategoriasta olevaa kirjaa haluaisit kuunnella. Esimerkiksi tietokirjallisuus voi kiinnostaa tai sitten vaikkapa scifi. Ainakin Storytellillä on mielestäni todella mukavasti jaoteltu kirjoja eri kategorioiden alle. BookBeatin tyyliin myös Storytelliä voi olla mahdollista käyttää ilmaiseksi.
  3. Katso millaisen arvosanojen keskiarvon ja mahdollisesti millaisia sanallisia arvioita kirja on saanut. Esimerkiksi ylempänä mainitulla Storytellillä saattaa olla kirja saanut jopa yli 1 000 arvosanaa. Arvosanat itsessään eivät välttämättä kerro ainakaan täysin sitä, miten kirja voisi sopia juuri itselle. Tuossa parempi apu voivat olla sanalliset arviot, sillä niissä saatetaan avata kirjan hyviä ja huonoja puolia. Storytellillä on arvosanojen lisäksi myös sanallisia arvioita.
  4. Kuuntele kirjan näyte. Tyypillisesti kirjasta löytyy jonkinlainen näyte, jonka kuuntelemalla voi esimerkiksi päästä siihen päätökseen, onko lukija itseä miellyttävä.
  5. Ala kuuntelemaan kirjaa. Mikäli kategoria, arvostelut ja näyte ovat kaikki omaan mieleen, niin voi olla hyvä alkaa kuuntelemaan kirjaa.
  6. Lopeta rohkeasti kesken, jos kirja ei olekaan hyvä. Vähintäänkin useimmat Suomessa suosittujen äänikirjapalveluiden kuukausitilaukset ovat rajoitettuja sen suhteen, miten monta tuntia pystyt kuuntelemaan kuukaudessa. Mikäli valitsemasi kirja ei siis kaikesta huolimatta olekaan omaan makuun hyvä, niin voi olla hyvä idea lopettaa valitun kirjan kuunteleminen kesken ja toistaa sama prosessi toisen kirjan kohdalla ja katsoa tärppäisikö paremmin.

Ilmainen kuuntelukirja voi olla yhtä hyvä kuin maksullinen

Käsitykseni on se, että äänikirjapalveluiden mahdollistamat ilmaiset kokeilujaksot antavan pääsyn ihan yhtä hyvään valikoimaan kirjoja kuin se, jos rupeaa palvelun maksavaksi asiakkaaksi. Ei siis kannata olettaa, että maksamalla käyttöönsä saatava kuuntelukirja olisi parempi kuin ilmainen kuuntelukirja.

Mitkä ovat suosituimmat äänikirjat?

Se, mitkä ovat suosituimmat äänikirjat milloinkin luonnollisesti vaihtelee. Ainakin Storytelliltä voi kuitenkin saada varsin hyvän käsityksen siitä, minkä äänikirjojen pitäisi milloinkin olla suosituimpia. Tuo on sen ansiota, että kyseisessä palvelussa on vähintäänkin monen kategorian kohdalla listaus siitä, mitkä ovat 50 suosituinta äänikirjaa siinä kategoriassa. Nuo listaukset voivat hyvää äänikirjaa etsiessä tietysti olla hyödyllisiä ainakin siinä tapauksessa, että uskoo ihmisten kuuntelevan ainakin pääasiassa hyviä äänikirjoja. Noiden 50 suosituimman listausten lisäksi Storytellillä on ainakin tätä kirjoittaessani erikseen kategoria suosituimmille kirjasarjoille. Tutustu Storytelliin.

Valmiina löytämään hyvän äänikirjan? Kokeile nyt BookBeatia.