Karhujen katselu ja valokuvaus

Moni on varmasti sitä mieltä, että ainakin kerran elämän aikana olisi kiva päästä ihailemaan Suomen metsien suurinta petoa melko läheltä, mutta kuitenkin turvallisesta paikasta. Tuota varten hyvä vaihtoehto ovat niin sanotut karhusafarit, joilla pääsee katselemaan ja valokuvaamaan karhuja. Tai noin ainakin tarkoitus – villieläimistä puhuttaessa on toki aina olemassa ainakin pieni mahdollisuus siihen, että ne eivät saavu paikalle. Tällä sivulla on tietoa Suomessa järjestettävistä karhusafareista.

Missä karhusafareita järjestetään?

Karhusafarit keskittyvät vahvasti Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaan itäosaan. Kaupunkitasolla tarkasteltuna karhusafarien pääkaupunkeja näyttävät olevat Kuhmo ja Kuusamo.

Minkä hintaisia karhusafarit ovat?

Karhusafarien hinnoissa on melko suurta vaihtelua. Halvimmillaan karhuja voi päästä katselemaan noin 60€–80€/ilta hintaan, mutta sitten toisaalta yön yli jatkuvat reissut voivat maksaa melko helposti yli 150€/henkilö. Hintoihin näyttää vaikuttavan esimerkiksi se miten moderni katseluun tarkoitettu koju on. On hyvä huomata, että joissakin tapauksissa tuo perinteinen ”koju”-sana voi olla vähättelyä, sillä nykyään on myös ainakin muutamia niin sanottuja karhumökkejä.

Miten hyvät mahdollisuudet karhun näkemiseen on?

Prosenttiarvoita antavat karhusafarien järjestäjät näyttävät puhuvan 90%-99% mahdollisuudesta karhun tai karhujen näkemiseen.

Koska karhusafareja järjestetään?

Karhuja pääsee kuvaamaan ja katselemaan keväästä loppusyksyyn. Ymmärettävistä syistä karhujasafareja ei ole talvella.

Voiko karhusafarilla nähdä muita eläimiä kuin karhun?

Katselupaikasta riippuen voi karhujen lisäksi päästä näkemään myös esimerkiksi kotkia, ahman, ketun tai suden. Mikäli toivoo mahdollisuutta suden sekä karhun näkemiseen, niin kannattaa etsiä tietoa suurpetojen katseluun tarkoitetuista paikoista.