Kortilla maksaminen ulkomailla – huomioitavia asioita

Moni käyttää nykyään ulkomailla matkustaessa korttimaksua sen sijaan, että turvautuisi käteiseen. Kortilla ulkomailla maksaminen voi olla kätevää, mutta on joitakin asioita, jotka siihen liittyen on syytä varmistaa jo ennen matkalla lähtemisestä sekä huomioida matkalla ollessa.

1) Tarkista maarajaus

Maksukorttia varten on voitu säätää maarajaus, jonka mukaisesti sillä voi maksaa vain Suomessa. Oman kortin maarajauksen voi lähtökohtaisesti tarkistaa helposti nettipankista. Myös maarajauksen vaihtaminen on tyypillisesti yksinkertaista. Tämä voi kuitenkin olla sen verran tärkeä asia onnistunutta ulkomaan reissua varten, että suosittelen varmistamaan asian jo varsin hyvissä ajoin ennen matkaa.

2) Tarkista turvarajat

Ihmiset voivat käyttää rahaa ulkomailla eri määriä kuin Suomessa. Joillakin shoppailu saattaa olla tärkeä osa reissua ja toiset tykkäävät edullisesta matkailusta. Mikä sitten onkin oma matkailutyyli, niin on hyvä varmistaa, että kortin turvarajat, eli käytännössä se, miten paljon rahaa kortilla voi käyttää tiettyinä ajanjaksoina, on säädetty sopiviksi omaa ulkomaanreissua varten. Turvarajoihin voi tyypillisesti tehdä sallituissa rajoissa helposti muutoksia nettipankissa.

On hyvä huomata, että joskus korttien turvarajat on voitu säätää erilaisiksi Suomessa ja ulkomailla, eli siitä, että turvaraja on sopiva Suomessa elämistä varten ei välttämättä voi tietää, että se on sopiva vaikkapa Lontoossa matkailua varten, vaikka rahaa olisikin tarkoitus käyttää suunnilleen saman verran.

Turvarajaan liittyvä asia, mutta hieman erilainen on nostoraja. Se kertoo käytännössä sen, miten paljon rahaa kortilla voi nostaa. Tuokin raja voi olla erilainen ulkomailla ja Suomessa ja sen on syytä olla sopiva omaa matkaa varten.

3) Tutustu kortin käyttämisen kustannuksiin

Kortin hyödyntämisestä voidaan ulkomailla veloittaa erilaisia maksupalkkioita kuin Suomessa. Näistä palkkioista voi olla hyvä olla tietoinen ennen reissulle lähtemistä. Niissä voi olla eroja eri korttien välillä. Esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortin kohdalla ei veloiteta edes ulkomailla nostopalkkiota. Kyseinen kortti on valittu tällä Matkailu.fi-nettisivustolla parhaaksi luottokortiksi matkailua varten.

4) Säilytä korttia (ulkomaillakin järkevästi)

Varsinkin suositut matkailukohteet voivat houkutella henkilöitä, joita kiinnostavat hieman liikaa toisten maksukortit. Vaikka sellaista ei Suomessa käyttäisikään, niin voi ainakin joissakin tilanteissa olla ulkomailla järkevää käyttää esimerkiksi kaulapussukkaa tai sellaista ohutta vyölaukkua, jota voi pitää myös vaatteiden alla.

5) Joissakin paikoissa voi olla järkevämpää käyttää käteistä

Vaikka kortin käyttäminen onkin lähtökohtaisesti kätevää, ja vaikkapa Ruotsissa korttia voi todennäköisesti turvallisuuden näkökulmasta käyttää verrattain huoletta, niin jossakin muualla voi olla esimerkiksi sellaisia pieniä, kiinnostavalta vaikuttavia kojuja, joissa maksaessa voi olla järkevämpää suosia käteistä.