Kuopio

Moni suomalainen kaupunki määritellään kesäkaupungiksi. Kuopioon tuo määritelmä kuitenkin sopii erityisen hyvin, ja tässä artikkelissa käsitelläänkin Kuopiota erityisesti kesäisen matkailun kohteena. Tuosta asiasta huolimatta ainakin osan tästä oppaasta pitäisi olla hyödyllistä myös jonakin toisena vuodenaikana Kuopioon suuntaaville matkailijoille. 

Käytännössä tällä sivulla on käsittelyssä esimerkiksi se, mitä Kuopiossa kannattaa nähdä sekä tehdä ja missä hotellissa mahdollisesti yöpyä. Kirjoitin tämän pienen oppaan Kuopion matkailuun erityisesti omien kokemusteni pohjalta, sillä asuin Kuopiossa noin 4 vuotta, kunnes muutin takaisin PK-seudulle.

Mitä tehdä Kuopiossa – nähtävyydet:

Vaikka Kuopiosta löytyykin ihan kivoja nähtävyyksiä, niin ei sinne välttämättä kannata kovin kaukaa suunnata pelkkien nähtävyyksien takia. Sen sijaan, Kuopio on ennen kaikkea kaupunki, jossa on erityisesti kesällä helppo viihtyä.

Jos kuitenkin haluaa nähdä nähtävyyksiä Kuopiossa, niin voin kokemuksen perusteella suositella esimerkiksi Kuopion taidemuseota, VB-valokuvakeskusta ja Kuopion luonnontieteellistä museota. Mikään noista ei ole valtavan iso tai välttämättä edes jännittävä, mutta ne ovat kuitenkin ihan kivoja paikkoja käytäväksi.

Kuopiossa käyvän näkökulmasta noiden kolmen nähtävyyden etuna on vielä se, että ne sijaitsevat käytännössä heti Kuopion keskustassa, ja välimatkaakaan niillä ei juurikaan ole. Eli halutessaan niissä kaikissa voikin hyvin käydä esimerkiksi yhden iltapäivän aikana. Toki kolme museota (VB-valokuvakeskuksenkin voi tavallaan laskea museoksi) yhden iltapäivän aikana voi saada aikaan melkoisen museoähkyn.

Noiden kolmen museon lähes välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös Kuopion kirkko, jossa sielläkin voi olla ihan kiva piipahtaa. Kävelymatkaa kaikista mainituista museoista on kirkolle ehkä noin 3 minuuttia. Edellä mainittujen varsinaisten nähtävyyksien lisäksi, myös Kuopion torilla voi olla kiva käydä esimerkiksi kahvilla. Torilla sijaitsee myös Kuopion kauppahalli, josta voi löytää kivoja herkkuja.

Jos haluaa suunnata Kuopion keskustan ulkopuolelle, niin voi nähtävyyksistä erityisen hyvä olla Puijon torni. Puijon näkötornista pääsee tarkastelemaan Suomen kansallismaisemia.

Valkeisenlampi: Monissa paikoissa Valkeisenlampi (eli “Valkeinen”) on nostettu Kuopion kohdalla yhdeksi hyväksi nähtävyydeksi. Kyseessä on siis Kuopion keskustassa / keskustan vieressä sijaitseva keskikokoinen lampi. Mielestäni Valkeisenlammen ympäristö voi olla kiva paikka ajan viettämiseen, mutta sen laskeminen nähtävyydeksi vaikuttaa liioittelulta.

Mitä tehdä Kuopion keskustassa (ja lähellä) – aktiviteetit:

Kuopion keskusta ei ole valtavan suuri, eikä siellä ole tarjolla ihan hirveästi eri aktiviteetteja. Siellä on kuitenkin esimerkiksi ihan hyvä elokuvateatteri (Scala) sekä pakohuonepelejä. Mikäli on valmis matkustamaan jonkin verran Kuopion keskustan ulkopuolelle, niin löytyy melko läheltä esimerkiksi Megazone-laserpelikeskus ja Kuopion kiipeilykeskus. Vähän rauhallisempaa tekemistä puolestaan tarjoavat Kuopion matkustajasatamasta lähtevät risteilyt.

Tahko – rinteitä, aktiviteetteja ja paljon muuta

Tahkolle on Kuopion keskustasta noin 60 kilometrin matka, mutta kuntaliitoksen myötä Tahko on kuitenkin osa Kuopiota. Talvisin Tahkolla pääsee esimerkiksi laskemaan rinteissä ja kesällä taas pääsee esimerkiksi pelaamaan golfia, kalastamaan, voi harrastaa maastopyöräilyä tai voi viihtyä paintballin parissa. Tahkolla on myös tarjolla sekä hotelli- että huoneistomajoitusta. Tutki nyt Tahkon majoituksia (BookingCom).

Kuopio – ravintoloista ja tapahtumista

Kuopion ravintola- ja yöelämätarjonta on varsin mukavaa, ja keskustan ravintoloista esimerkiksi Musta Lammas onkin saanut oikein hyviä arvioita. Lisäksi erityisesti kesällä on kiva suunnata Kuopion matkustajasatamaan, jossa monesti pääsee Kallaveden läheisyydessä nauttimaan kivasta musiikista ja virvokkeista.

Tapahtumien suhteen Kuopiosta voi suositella esimerkiksi Kuopion viinijuhlia. Vaikka kyseisen tapahtuman nimessä korostuukin juuri viini, niin on se varsin kiva tapahtuma myös ihan vain musiikista kiinnostuneille. Monista perinteisistä festivaaleista tapahtuman erottaa erityisesti varsin kiva miljöö ja se, että vaikka viini onkin tärkeässä osassa juhlia, niin on meno tapahtumassa kokemukseni perusteella ollut varsin järkevää.

Tapahtumapaikkana Kuopion viinijuhlilla on Kuopion satama / matkustajasatama, jonne kävelee Kuopion torilta noin 10 minuutissa. Mennessä matkaa torilta vauhdittaa vielä se, että matkaa taitetaan isolta osin loivaan alamäkeen.

Urheilutapahtumat Kuopiossa: Mikäli Kuopiossa haluaa nähdä liveurheilua, niin kannattaa tutkia ainakin jääkiekon SM-liigassa pelaavan KalPan ja jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan KuPS:n otteluohjelmat.

Hotellit Kuopio – suositukset

Kuopiossa melko pitkään asuneena ja myös Kuopiossa hotellissa muutaman yön viettäneenä tulee hotellien suhteen Kuopiosta mieleen erityisesti yksi vahvasti suositeltava vaihtoehto. Tämä on heti Kuopion torin vieressä sijaitseva Scandic Atlas. Tämän ****-hotellin sijainti on todella monen vierailijan kannalta lähes ideaali: keskustan museot ja ravintolat ovat parin minuutin kävelyn päässä, tori siis heti hotellin vieressä ja satamaan kävelee alle 10 minuutissa. Kokemuksen perusteella hotellin huoneet ovat myös varsin viihtyisät ja palvelu toimii hyvin. Varaa nyt huone Scandic Atlasista (BookingCom).

Vaikka omat kokemukseni Scandic Atlas -hotellista ovat olleet niin positiivisia, että koen voivani suositella sitä Kuopioon matkaa suunnitteleville, niin on Kuopiossa luonnollisesti myös muutama muu hotelli. Sijainniltaan erityisen hyvä näistä on esimerkiksi ”Original Sokos Hotel Puijonsarvi”, joka sijaitsee erittäin lähellä keskustaa (kävelyaika torille on noin 5 minuuttia). Puijonsarvi voi olla erityisen hyvä valinta Kuopio Wine Festivalin aikana, sillä kävelymatka sieltä festivaalien tapahtumapaikalle on hieman lyhyempi kuin edellä mainitulta Scandic Atlasilta. Tarkista Puijonsarven hinnat, BookingCom.

Ja vielä yhtenä Kuopioon suuntautuvan matkan hotellivaihtoehtona, kannattaa ehkä harkita “Lapland Hotels Kuopiota” (varaa huone, BookingCom). Kyseinen hotelli näyttää erittäin kivalta ja sijaitsee lähellä Kuopion Rautatieasemaa, ja tuon myötä myös Kuopion keskustan vieressä.

Halvempi majoitus Kuopiossa: Yksikään yllä mainittu hotelli ei varsinaisesti ole halpa, ja jos Kuopiosta etsii edullisempaa majoituspaikkaa, niin kannattaa mahdollisesti tutustua ainakin Cafe Asema B&B -majoitukseen. Se on Kuopion rautatieaseman yhteydessä sijaitseva kivalta vaikuttava Bed & Breakfast -henkinen majoituspaikka. Virallisesti Cafe Asema B&B on hostelli. Tarkista hinnat (HotelsCombined).

Etsi nyt majoitustarjouksia Kuopiota varten

Mikäli lomake ei näy, niin on ongelma todennäköisesti seurausta AdBlocker-ohjelmasta.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä sivut: