Hyvät ja huonot kohdat säästää rahaa lentoja ja hotellia varatessa

On paljon hyviä tapoja säästää rahaa siinä vaiheessa, kun on varaamassa lomamatkaa taikka vain lentoja jonnekin. Toisaalta on kuitenkin myös niin, että monesti matkaa varatessa eteen tulee tilanteita, joissa näyttäisi päältäpäin olevan mahdollista saada kivoja säästöjä, mutta jotka sitten lopulta osoittautuvatkin huonoksi ideaksi. Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia tyypillisiä kohtia, joiden kohdalla matkailijan kannattaa miettiä tarkasti, että kannattako ottaa se pieni lyhyen aikavälin säästö, vaiko kenties investoida hieman enemmän siinä kohtaa ja saada sen ansiosta sitten myöhemmin parempaa hyötyä.

1: Harkitse tarkasti onko järkevää ottaa lentoja, joiden kohdalla tulee lähes väkisin lisämaksua

Erityisesti monilla halpalentoyhtiöllä on tapana yrittää kiskoa lisämaksua lähes kaikesta mahdollisesta. Hyvin tunnetusti nämä voivat liittyä esimerkiksi matkatavaroiden määrään, mutta myös esimerkiksi lennolle kirjautumisen ajankohtaan. Joissakin tapauksissa voi myös olla niin, että oman tilanteen takia, periaatteessa lisämaksulliset jutut osoittautuvat käytännössä pakollisiksi lisäkustannuksiksi. Jos siis tavoitteena on säästää rahaa matkaillessa, niin on siis usein hyvä selvittää etukäteen tarkasti mahdolliset lisämaksut. Ja jos lentoyhtiön nettisivuilta homma ei näytä selkiävän helposti, niin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluun ja kysyä lisämaksuista – pienellä vaivalla voi säästää melko mukavasti euroja.

2: Vältä lentokenttiä, jonne matkustaminen aiheuttaa lisäkustannuksia

Edellä mainittuihin lentojen lisämaksuihin voi vielä nähdä liittyvän sen, että monesti erityisesti halpalentoyhtiöt käyttävät semmoisia lentokenttiä, jonne pääseminen voi viedä ylimääräistä aikaa ja rahaa. Jos esimerkiksi lentoyhtiön käyttämälle pienemmälle kentälle päästäkseen ja matkalta palatessa sieltä pois päästäkseen on pakko käyttää näihin matkoihin enemmän rahaa kuin ”pääkentälle” matkustamiseen, niin palaa näihin matkoihin helposti merkittävä osa niistä säästöistä, jotka saavutettiin valitsemalla kyseinen lentoyhtiö.

3: Onko välilaskuihin ja koneen vaihtamiseen kuluva aika sen väärti?

Harva meistä olisi valmis tekemään 20 tuntia töitä 100 euron korvausta vastaan. Tästä huolimatta halpojen lentoyhdistelmien jahtaaminen tuntuu välillä saavan tämän tyyppisiä hieman huvittavia piirteitä: matka-ajan pidentyminen suuntaansa 8 tunnista 18 tuntiin tuntuu passaavan joillekin oikein hyvin, jos sillä saa lentolipuissa hieman säästöä. Toki jos eri lentokentillä tykkää viettää aikaa (kannattaa huomioida esimerkiksi syötävien ns. lentokenttähinnat, jos lentokentillä viettää aikaa…) tai vaikka tykkää lentokoneiden nousuista, niin se on eri asia.

4: Hotellin sijainti on usein väärä paikka säästää rahaa

Erilaiset lennot+hotelli -tarjouspaketteja tarjoavat sivustot ovat kiva keksintö ja voivat monessa tapauksessa tuoda matkailijalle mukavia säästöjä. Yksi näiden sivustojen ongelmista on kutenkin se, että niillä on monesti tapana listata itse kohdekaupungin kanssa samalle listalle myös ”lähialueen” hotelleja – ja tietysti tämä lähialue voi monessa tapauksessa olla varsin kattava. Matkailijan näkökulmasta ongelma on se, että jos valitsee tämän tyyppisen ”lähialueella” sijaitsevan hotellin (jotka ovat yleensä hieman halvempia kuin keskusalueen hotellit), niin seuraa tästä helposti se, että loman aikana tulee matkustamisesta hotellille ja keskusalueelle ylimääräisiä kustannuksia.

Jos vaikka ottaa kerran päivässä taksin hotellilta keskustaan ja kerran päivässä takaisin, niin olisi näistä reissuista säästyneille rahoilla monen kaupungin tapauksessa ottanut suoraan sen hieman kalliimman hotellin paremmalla sijainnilla – eikä kallisarvoista loma-aikaa olisi tuhlautunut taksissa istumiseen. Ja vaikka julkisia liikennevälineitä suosimalla voi vähentää turhaa rahantuhlausta, niin pätee niidenkin kohdalla se, että aikaa menee muuhun kuin itse lomasta nauttimiseen.

5: Tarkista, mitkä asiat (ja miten paljon) hotellilla / hotellihuoneessa aiheuttavat lisäkustannuksia

Hotelleilla on hieman eri käytäntöjä sen suhteen, mistä asioista ne perivät lisämaksua ja minkä verran. Tunnetuin esimerkki näistä on varmasti se, kuuluuko aamiainen huoneen hintaan vai ei. Jos ei ole aikomustakaan syödä hotelliaamiaista, niin on siitä tietysti aivan turha maksaa. Toisaalta taas sitten, jos hotellihuoneessa asustaa vaikka 3 henkilöä ja jokaisen on tarkoitus syödä hotelliaamiainen joka aamu, niin voi monesti olla hyvä idea valita se hieman kalliimpi hotellihuone tai hotelli, johon kuuluu aamiainen.

Toinen asia, minkä suhteen hotelleilla on hieman vaihtelevia käytäntöjä, on myöhäiset uloskirjautumisajat ja niihin liittyvät kustannukset. Moni on varmaan kohdannut tilanteen, jossa lähtöpäivänä on ärsyttävä kiire saada tavarat takaisin laukkuihin, ja monesti käy vielä, niin että vaikka kurkkaa sängyn alle, niin jotain rahanarvoista jää silti hotellihuoneeseen. Näissä tilanteissa tunti tai pari ylimääräistä aikaa voisi tehdä ison eron siihen, millä fiiliksellä kotimatka alkaa. Jotkut hotellit antavat jo huonetta varatessa hieman myöhäisemmän ajankohdan uloskirjautumiselle kuin kilpailijansa ja toisissa taas se vaihtelee, miten paljon ylimääräisestä ajasta pitää maksaa. (VINKKI: Jos asiasta kysyy jo ensimmäistä kertaa hotellille saapuessa, niin on mahdollista, että hotelli saattaa antaa ilmaiseksi hieman ylimääräistä aikaa lähtöpäivälle.)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *