Liikaa osamaksuja? Osamaksujen yhdistäminen voi olla hyvä vaihtoehto

Moni firma tarjoaa nykyään varsin innokkaasti mahdollisuutta maksaa osamaksulla. Vähemmän näytetään puhuvan siitä, että osamaksut ovat käytännössä lainaa ja vieläpä varsin usein melkoisen kallista sellaista. Osamaksun todellinen vuosikorko voi nimittäin olla usein yli 20%. Jos osamaksuja kertyy liikaa, niin on varsin luonnollista, että jossain vaiheessa havahtuu siihen, että niistä haluaisi eroon. On toki mahdollista yrittää päästä osamaksuista eroon ihan vaan sillä, että pyrkii vähentämään kuluja ja hankkimaan tuloja ja sitten keskittymään osamaksujen nopeasti maksamiseen. Vaihtoehtona tuolle on niin sanottu osamaksujen yhdistäminen. Sillä tarkoitetaan käytännössä sitä, että pyritään löytämään osamaksuja edullisempi laina, jolla sitten maksetaan osamaksut pois ja jota sitten lyhennetään.

Koska osamaksujen yhdistämisessä tärkeätä on se, että saa sopivan edullista lainaa, niin voi sitä varten olla järkevää yrittää löytää laina niin sanotun kilpailutuspalvelun avulla. Lainojen tapauksessa tuollaisilla palveluilla tarkoitetaan käytännössä palveluita, jotka pyrkivät löytämään sitä käyttäneelle henkilölle lainatarjouksia usealta firmalta. Tuo saattaa ainakin normaalisti nostaa mahdollisuutta siihen, että löytää osamaksuja halvemman lainan. Alla olevassa taulukossa on listattuna mielestäni erityisen hyviä palveluita, kun haluaa yhdistää osamaksut lainalla.

Yhdistä osamaksut

Lainasumma  
Laina-aika  
See More

Kaikkia näitä listattuja lainapalveluita yhdistää se, että niiden käyttämisestä ei tarvitse maksaa sekä se, että yhtäkään tarjottua lainaa ei ole pakko ottaa vastaan. Eli jos et löydä kilpailutuspalvelua käyttämällä omasta mielestä riittävän edullista lainaa, niin voit hyvin jättää lainan ottamatta. Listattujen korkojen suhteen on hyvä huomata, että ne ovat nimellisiä vuosikorkoprosentteja. Palveluiden mahdollisesti löytämien lainatarjouksien pitäisi sisältää tiedot sekä nimellisestä että todellisesta vuosikorkoprosentista. Kun suhteuttaa mahdollisten lainatarjousten korkoja osamaksujen korkoihin, niin on tietysti hyvä suhteuttaa keskenään samaa muotoa olevia korkoprosentteja.

Onko osamaksujen yhdistämisellä muita etuja kuin mahdollinen koroissa säästäminen? Yksi on ainakin se, että oman talouden hallinta voi helpottua, kun ei ole enää muistettavana yhtä montaa maksupäivää. Lisäksi, jos sattuisi käymään niin, että tulee maksuvaikeuksia niin voi yhden velkojan kanssa olla helpompaa neuvotella esimerkiksi maksulykkäyksistä kuin useamman velkojan kanssa olisi.

Minkä verran osamaksut yhdistämällä voi säästää? Tuo riippuu osamaksujen ja toisaalta mahdollisesti nostettavan lainan koroista sekä maksuajasta. Mikäli osamaksuja on vaikkapa yhteensä 500 euroa ja maksuaikaa vuosi, niin ei realistisesti ottaen todennäköisesti saavuta ainakaan juurikaan säästöjä yhdistämällä osamaksut. Mikäli sen sijaan osamaksuja on kertynyt vaikkapa 5 000 euroa ja niille on lähtökohtaisesti annettu yli vuosi maksuaikaa, niin voi osamaksut yhdistämällä säästää jopa useamman sata euroa.

Voiko osamaksuja kertyä myös matkailuun liittyvistä ostoksista? Kyllä. On palveluita, joiden avulla voi maksaa osamaksulla esimerkiksi lentoja.