Lofootit kokemuksia

Tervetuloa lukemaan kokemuksia kesäiseltä Lofoottien reissulta. Tämä teksti on jaoteltu niin, että tekstistä ensimmäiset noin 3/4 on yleistason käsittelyä Lofooteista ja sitten sivun lopussa on hieman tietoa reissulla käytetystä majoituksesta, joka osoittautui oikein hyväksi.

Loputtomalta tuntuvaa serpentiinitietä, syviä vuonoja, jylhiä vuoria ja henkeäsalpaavia maisemia.

Lofoottien loppumatonta mutkatietä ajellessa ei voinut kuin kiitellä luontoäitiä noista kauniista puitteista. Toisella puolella siintävä meri, jota reunusti valkoiset hiekkarannat kirkkaan turkoosilla vedellä. Toisella puolella jylhiä, karuja ja mahtavia vuoria, joiden kiviseinämät saivat ihmisen tuntemaan oman pienuutensa.

Autolla liikkuminen oli ehdottomasti kätevin tapa ottaa haltuun Lofoottien suuri alue. Lofootit koostuvat suurista vuonoista ja saarista, joita yhdistävät korkeat sillat ja merenalaiset tunnelit. Autolla pääsi kätevästi kulkemaan niiden vaellusreittien, ravintoloiden kuin myös rantojen äärelle, joille halusi.

Vinkki: Mikäli Lofooteille ei halua tai voi matkustaa omalla autolla, niin voi harkitsemisen arvoista olla se, että lentää ensin Tromssaan, Norjaan tai Suomen puolelle Kittilään ja ottaa jommastakummasta niistä nelipyöräisen alle. Toki on hyvä huomata, että sattuneesta syystä näin vuonna 2020 lentojen tarjonta voi olla varsin vähäistä.

Vaikka vilkkaimpana turistikautena, heinäkuussa, Lofooteille oli eksynyt muitakin huikeiden maisemien keräilijöitä, oli parkkitilaa autolle kuitenkin aina tarjolla. Suosituimpien vaellusreittien alkupäät kuin myös parkkipaikat ovat merkattu karttoihin, joita voi tutkiskella kätevästi puhelimen appillä.

Vaellusreittejä on tarjolla satoja Lofoottien alueella ja on melkein aliarvio sanoa, että maisemat, joita reitillä näkee ovat jokaisen vaelletun askeleen arvoisia. Reiteillä, kuten Rytenin ja Fløyan huipuille kiipeämisillä, on uskomattomia näköalapaikkoja ja kielekkeitä, joilta ikuistaa kaikki kauneus. Reitit ovat hyvin vaihtelevia niin pituuden, kuin myös haastavuuden saralla. Jokaiselle, niin vasta-alkajalle kuin myös kokeneemmalle patikoijalle, löytyy kirjosta varmasti sopiva reitti. Nettiin on kertynyt valtavasti arvioita kuin myös tietoa reiteistä, ja siitä, kuinka oma retki kannattaa toteuttaa.

Jos vaellusreittien välillä haluaa hengähtää tai vaikka ylenpalttinen urheilu ei olisikaan oma juttu, tarjoaa Lofootit muutakin matkaamisen arvoista. Itsessään maisemat upeiden serpentiiniteiden varsilta ovat näkemisen arvoisia. Lofooteilla on myös useita valkoisella hiekalla ja kirkkaan turkoosilla vedellä varustettuja hiekkarantoja, joiden eteen ei tarvitse vaeltaa kuin muutaman askeleen verran parkkipaikalta. Melominen, suppailu ja kiipeily ovat myös erinomaisia loma-aktiviteetteja ja tarjoavat upeita kokemuksia.

Lofootit tarjoavat ainutlaatuisen sijaintinsa ansiosta myös herkullisen tuoreita kala- ja äyriäistuotteita. Ravintoloita saaristossa on muutamia, mutta uskallan väittää, että missään ei tule pettymään kala-annoksensa tuoreuteen!

Majoitusvaihtoehdoista & suositeltu majoitus

Lofooteilla majoittumiselle löytyy useita vaihtoehtoja. Kesällä matkustettaessa telttaileminen on erinomainen vaihtoehto vaikkakin sade saattaa välillä yllättää. Lofooteilla ollaan kuitenkin totuttu turisteihin, joten monenlaisia leirintäalueita kuin myös erinomaisia hotelleja ja mökkejä löytyy alueelta. Omalla kohdallamme Sandvika Fjord & Sjøhus -leirintäalueen mökkimajoitus oli nappivalinta. Söpö pieni mökki oli erinomaisesti varusteltu, siisti ja terassiltamme aukesi uskomaton näkymä omalle hiekkarannalle ja vuorille. Ei tarvitse siis olla paatunein eränkävijä selvitäkseen ja jopa nauttiakseen reissusta Lofooteilla!