Näin nautit lomastasi enemmän

Matkatoimistojen kuvastot ja lomailijoiden some-päivitykset kertovat yhtenevää tarinaa: loma on ihmisen onnellisinta aikaa. Tarinassa on kuitenkin aukko, sillä tutkimusten mukaan monet ihmiset kokevat enemmän positiivisia tunteita töissä kuin vapaa-ajalla. Lomailun onnellistaviin vaikutuksiin pääsee kiinni, kun muistaa suunnittelussa nämä vinkit.

1. Pidä useampi lyhyehkö loma

Tutkimusten mukaan loman pituus ei vaikuta siihen, kuinka onnellisia olemme loman jälkeen. Toisaalta loman odottaminen lisää koettua onnellisuutta. Näin ollen loman onnellistavaa vaikutusta voi maksimoida ripottelemalla lyhyitä lomia ympäri vuotta.

Jos sen sijaan keskittää kaikki lomatoiveet yhteen useamman viikon pätkään, saattaa lomastressi päästä nakertamaan onnentunnetta.

2. Irrottaudu työajatuksista

Pelkkä työpaikalta lomalle lompsiminen ei riitä onnen ja tyytyväisyyden tunteiden lisäämiseen. Työstä täytyy irrottautua paitsi fyysisesti myös psykologisesti. Toisin sanoen kesken jäänyt raportti ja tuleva kokous ei saa kummitella mielessä, jotta loma pääsee tekemään tehtävänsä.

Helpoin tapa unohtaa työt on keskittyä johonkin itselle nautinnolliseen tekemiseen, oli se sitten esimerkiksi golf, mökin rakentaminen tai vaikkapa lasten kanssa leikkiminen.

3. Muista, että loma kuuluu työelämään

Jos työajatuksista on vaikea päästää irti, voi motivaatiota hakea tästä havainnosta: kunnollinen lomailu tekee hyvää työpanokselle. Tutkimusten mukaan ne, jotka irrottautuvat työajatuksista loman ajaksi, ovat töihin palatessaan tehokkaampia ja aktiivisempia kuin ne, jotka vellovat työkysymyksissä lomallakin. Ei kannata sortua ajattelemaan, että päätymätön työkiire olisi imarteleva statussymboli.

4. Uppoudu sinua puhuttelevaan tekemiseen

Unkarilais-amerikkalaisen psykologin Mihaly Csikszentmihalyin mukaan olemme monesti töissä tyytyväisempiä kuin vapaa-ajalla, koska koemme töissä enemmän flow-tiloja kuin vapaalla. Flow- tilassa uppoudumme täysin tekemiseemme.

Lomasuunnitelmia laatiessa kannattaakin pohtia sitä, millaiseen tekemiseen itse parhaiten syventyy. Auringonotto, museovierailu ja muut stereotyyppiset loma-aktiviteetit toimivat joillekin, mutta paikallisiin herkkuihin keskittyvä ruokakurssi ja lenkkeily uudessa kaupungissa ovat yhtä varteenotettavia vaihtoehtoja.

5. Käytä eri voimavaroja kuin työssä

Työssä tarvittavat akut latautuvat varmimmin, jos lomalla käytetään eri voimavaroja kuin töissä. Raskasta fyysistä työtä tekevän voimavarat latautuvat vaikkapa lukiessa tai valokuvatessa. Tietokoneella työpäivänsä viettävä voi vastapainoksi viettää fyysisesti rasittavampaa lomaa, esimerkiksi uiden, kiipeillen tai sienestäen.

Työstä palautuminen ei siis välttämättä vaadi löhöilyä vaan erilaista tekemistä.