Manchester

Manchester on jalkapallokaupunki, ja tämä näkökulma myös näkyy tässä lyhyessä matkaoppaassa. Löydät tältä sivulta esimerkiksi muutamia vinkkejä koskien Manchesterin nähtävyyksiä sekä tietoa siitä, mitä lennot Manchesterin matkaa varten ja hotellit siellä maksavat. Lentojen ja hotellien yhteydessä on tuotu myös esille se, miten niin sanotut isot pelit mahdollisesti vaikuttavat niiden hintoihin.

Nähtävyyksiä ja elämyksiä Manchesterissä

Manchester Unitedin & Manchester Cityn jalkapallo-ottelut

Iso osa matkailijoista suuntaa Manchesteriin jo lähtökohtaisesti jalkapalloa katsomaan, mutta vaikka se ei olisikaan matkan varsinainen motivaatio, niin kannattaa ainakin harkita, josko jalkapallo-ottelun pystyisi sijoittamaan omaan matkaohjelmaan. Manchester United ja Manchester City pelaavat kilpailullisia otteluita normaalisti elokuusta toukokuuhun. Ajantasaisimmat otteluohjelmat löytyvät joukkueiden kotisivuilta.

Lippuja otteluihin on yleensä melko hyvin myynnissä jälkimarkkinoilla, ja yksittäin ostettuna niiden hinnat alkavat monesti noin 100€ tai 200€ -tasosta. Lippujen hintoihin vaikuttavat katsomopaikkojen lisäksi esimerkiksi vastustaja sekä ottelun panoksellisuuden määrä.

Ennen kuin ostat lippuja jonkun tietyn myyjän kautta, niin kannattaa etsiä tuoreita kokemuksia ko. myyjästä. Valitettavasti kaikkien myyjien palvelu ei aina ole ihan sitä tasoa mitä pitäisi – tästä syystä en myöskään viitsi mainita tässä nimeltä yhtään lippuja kauppaavaa tahoa.

Kierrokset futisjoukkueiden stadioneilla

Sekä Unitedin että Cityn stadioneille järjestään maksullisia esittelykierroksia. Erityisesti koville futisfaneille nämä voivat olla kiva lisä.

National Football Museum

Kuvituskuva.

Niiden Manchesteriin matkustavien harmiksi, joita jalkapallo ei kiinnostaa, pitää tässä vielä nostaa yksi jalkapalloon liittyvä nähtävyys esille. Tämä on Manchesteristä löytyvä ”National Football Museum”, jonka voisi suomentaa esimerkiksi kansalliseksi jalkapallomuseoksi. Sen lisäksi, että kansallisessa jalkapallomuseossa on nähtävissä paljon aiheeseen liittyvää aineistoa, niin pääsee museossa myös testaamaan omia taitojaan jalkapallon parissa. Lippujen hinnat museoon ovat tätä kirjoittaessa 0 – 10 puntaa per henkilö. Ilmainen sisäänpääsy kerrotaan olevan saataville Manchesterin asukkaille ja alle 5-vuotiaille lapsille.

Manchester Art Gallery

Manchester Art Gallery vakuuttaa esimerkiksi kokoelmiensa laajuudella sekä näyttelyiden monimuotoisuudella. Sen lisäksi, että museon kokoelmissa on paljon perinteistä maalaustaidetta, niin esittelee se myös varsin laajalla skaalalla eri tyyppistä taidetta – skaala vaikuttaa olevan niin laaja, että joku saattaa ehkä kysyä, mikä on vielä taidetta ja mikä vain esineitä. Tiedot uusimmat näyttelyistä kannattaa tarkistaa museon verkkosivuilta.

Livemusiikki ja muu liveviihde esimerkiksi ”02 Apollo” ja ”Manchester Arena” -areenoilla

Manchesteristä löytyy todella usein erittäin tunnettujen artistien ja yhtyeiden konsertteja. Tämän lisäksi myös esimerkiksi maailmantähtien stand up -komiikkaa on joskus mahdollista päästä katsomaan Manchesterissä. Kannattaa tutustua esimerkiksi ”02 Apollo” ja ”Manchester Arena” -konserttipaikkojen tuoreisiin esiintyjälistauksiin.

Science and Industry Museum

Manchesterin Science and Industry Museum (SIM) esittelee kattavasti vanhempaa teknologiaa ja esimerkiksi kuljetusvälineitä.

Knowsley Safari

Knowsley Safari sijaitsee ilmoituksen mukaan noin 40 minuutin päässä Manchesteristä, mutta jos tuo matka-aika on OK, niin vaikuttaa safari varsin eksoottiselta ja kiehtovalta ajatukselta osaksi matkaa Manchesteriin. Safaripuistosta löytyy yli 700 eläintä, sisältäen leijonia, tiikereitä, kameleita, sarvikuonoja ja monia muita.

Miten ja millä hinnalla Manchesteriin voi lentää?

Jalkapallofanien ja muiden Manchesteriin haluavien matkailijoiden onneksi Finnairin yhteistyökumppani, Nordic Regional Airlines, lentää suoria Helsinki – Manchester – Helsinki -lentoja.

Finnairin kumppanin suorien meno-paluiden hinnat Manchesteriin alkavat tätä kirjoittaessa jonkin verran yli 200 euron tasosta. Eli jos omat lennot löytää alle tuon, niin voi onnitella itsesään. Noin on varsinkin sen takia, että pahimmassa tapauksessa meno-paluiden hinnat voivat olla jopa yli 500€. Jalkapalloa katsomaan lähtevien näkökulmasta on onneksi niin, että ainakin viimeksi asiaan tutustuessani vaikutti siltä, että lentohintoja ei ainakaan mitenkään erityisemmin nosteta ns. isojen otteluiden aikoihin. Esimerkkinä tuosta voi mainita, että tätä alkujaan kirjoittaessani seuraavaa Manchesterin derbyä varten hyvin sopivat lennot olisi saanut ehkä jopa hieman keskimääräisiä hintoja halvemmalla.

Lentoaika Manchesteriin sekä sieltä takaisin Helsinkiin on ennakolta arvioituna kolme tai jonkin verran alle 3 tuntia suuntaansa.

Manchesterin sää:

Englantiin liitetään usein mielikuva siitä, että siellä sataa aina. Ja tilastojen (& täältä) mukaan siellä onkin sadepäiviä vuositasolla melkoisesti enemmän kuin esimerkiksi Helsingissä. Manchesterin luku on vuodessa keskimäärin noin 185 sadepäivää ja Helsingin luku puolestaan keskimäärin 110 sadepäivää.

Lämpötilat Manchesterissä puolestaan menevät tilastojen mukaan, niin että talvikuukaudet ovat Helsinkiä lämpimämpiä ja toisaalta kesäkuukaudet hieman viileämpiä. Vaikka Manchester onkin talvella Helsinkiä lämpimämpi, niin mikään hellekohde se ei luonnollisesti ole: esimerkiksi joulukuun vuorokauden ylin lämpötila on keskimäärin 7,1 astetta ja helmikuun 6,6 astetta. Helsingin kohdalla vastaavat luvut ovat 1,4 astetta ja -1,3 astetta.

Manchesterin hintataso:

Manchesterin hintataso on suunnilleen samaa luokkaa kuin Suomen hintataso. Futisfanin näkökulmasta ehkä eniten kiinnostavaa ovat hotellihinnat ns. isojen otteluiden aikoihin. Tätä kirjoittaessa Manchesterin derbyä varten olisi saanut ****-hotellin kahdeksi yöksi (yksi yö ennen peliä ja yksi yö pelin jälkeen) noin 229€ hintaan. Ainakaan pienen tutkimuksen perusteella tuo derby ei vaikuttanut mitenkään valtavasti hintoihin, sillä edellisellä viikolla sama hotelli samojen viikonpäivien öiksi olisi maksanut 220€. Jos hotelli ei innosta tai haluaa päästä vielä halvemmalla, niin Manchesteristä näyttää löytyvän myös hyvä määrä melko edullisia huoneistotyylisiä-majoituksia.

Vaikka tässä ylempänä käytettiin hintatasojen ilmoittamiseen euroja, niin valuuttana Manchesterissä ovat luonnollisesti Englannin punnat.

Yhteenveto – kannattaako valita Manchester matkakohteeksi, vai pitäisikö suunnata jonnekin toisaalle?

Tämä osio on suunnattu erityisesti heille, jotka vielä pohtivat sitä, että pitäisikö lähteä Manchesteriin matkalle.

Manchesterin etuna on matkakohdetta pohdittaessa ensinäkin se, että siellä puhutaan virallisena kielenä englantia. Vaikka lähes kaikkialla saa tänä päivänä turistina palvelua englanniksi, niin on kuitenkin eräänlainen etu se, että se on paikan virallinen kieli, sillä se tekee monesti toiminnasta matkakohteessa ja esimerkiksi nähtävyyksien löytämisestä helpompaa kuin se muuten olisi.

Toisena Manchesterin etuna voi pitää sitä, että lentoajat sinne eivät ole kovin pitkiä eikä myöskään aikaeron pitäisi tuottaa juurikaan ongelmia, sille Manchester on kaksi tuntia Suomen aikaa jäljessä. Nämä asiat voivat olla erityisen hyviä plussia silloin, jos on tarkoitus tehdä vain lyhyempi – esimerkiksi pitkän viikonlopun – lomareissu.

Seuraavana Manchesterin etuna on se, että se voi tarjota tietyntyyppisestä matkailusta kiinnostuneille ehkä jopa maailman parhaan (pysyvän) matkakohteen. Jos nimittäin kiinnostuksena on erityisesti jalkapallomatkailu, niin ei maailmasta löydy kovin montaa kiinnostavampaa kaupunkia (näin on olettaen, että kannattaa Manchesterin paikallista joukkuetta tai ei ainakaan inhoa niitä).

Manchesterin matkojen hintataso on puolestaan melko neutraali. Lennot Manchesteriin eivät ole halvimmasta päästä, vaan monesti esimerkiksi Espanjaan pääsee jopa puoleen hintaan. Toisaalta Manchester ei kuitenkaan ole Suomesta katsoen kaukana sijaitseviin kohteisiin verrattuna lentohinnoiltaan mitenkään erityisen kallis. Hotellien hinnat puolestaan vaikuttavat Manchesterissa olevan esimerkiksi moniin Balkanin maihin verrattuna kalliimmat, mutta toisaalta puolestaan vastaavan tasoinen majoitus yhtä hyvältä paikalta esimerkiksi Lontoossa on todennäköisesti kalliimpi.

Negatiiviselle puolelle Manchesterista voi monen näkökulmasta laskea sään. Vaikka Englannin sään huonoutta monesti liioitellaankin, niin on luonnollisesti totta, ettei aurinkoa ja lämpöä kaipaavan todennäköisesti kannata suunnata Manchesteriin.

Lisäksi miinukseksi voi vielä laskea sen, että jos Manchesterin ominaisimmat nähtävyydet eivät kiinnosta, niin ei Manchester pysty nähtävän ja koettavan määrässä sekä laadussa oikein kilpailemaan esimerkiksi Lontoota vastaan. Toisaalta on kuitenkin hyvä mainita, että Lontoo voi erityisesti lyhyelle reissulle olla laajuudessaan ja tarjonnan paljoudessaan jopa lamauttava, ja matkan jälkeen voi olla ikävä tunne sen suhteen, ettei kerennyt kokemaan ja näkemään läheskään niin paljon kuin halusi. Manchester puolestaan vaikuttaa helpommin valloitettavalta.

Löydä hyvät matkatarjoukset

Matkailu.fi-nettisivuston etusivulle poimitaan hyviä matkatarjouksia ulkomaille suuntautuvaa ja Suomessa tapahtuvaa matkailua varten.

Lähteenä listattujen lisäksi vielä Numbeo.