Matkailu yksin – Soolomatkailun hyvät ja huonot puolet

Soolomatkailussa on kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse siitä, että tekee (loma)matkan yksin. Ihmisillä tuntuu kuitenkin olevan varsin eri mielipiteitä siitä, miten mielekkäänä he kokevat yksin tehtävän matkailun. Tässä artikkelissa kerron omasta kokemuksestani yksin matkailun hyviä ja huonoja puolia. Nämä hyvät ja huonot puolet ehkä avaavat myös sitä, minkä tyyppisissä tilanteissa ja matkakohteissa koen soolomatkailun mahdollisesti olevan hyvä idea ja missä taas huonompi idea.

Yksin matkailun hyvät puolet:

1: Huomattavasti helpompaa tehdä ex-tempore reissuja

Oma matkailutyylini on sen tyyppinen, että en tykkää hirveästi suunnitella reissuja etukäteen. Kaikista mieluiten yritän löytää jonkun kivan oloisen matkatarjouksen, jonka matkustusaika on lähitulevaisuudessa ja sitten vain pintapuolisesti haluan varmistaa, että kohde on ihan mielenkiintoinen. Tämä matkailutyyli voi tietysti olla varsin hankala sovittaa yhteen monien potentiaalisten reissukumppanien preferenssien kanssa.

2: Enemmän vapautta nähdä ja tehdä matkakohteessa

Tämä plussa on eittämättä eräänlaista jatkoa tuolle edelliselle kohdalle. Kun on matkalla yksin, niin voi valita lähes täysin vapaasti sen, mitä nähtävyyksiä näkee ja aktiviteetteja tekee kohteessa jne. Ja toisaalta, jos vaikka lomamatkalla on joku aamu fiilis, että ”tänään ei kyllä jaksa tehdä mitään”, niin ei tarvitse tuntea, että latistaisi matkakumppanin matkafiilistä sillä, että jää hotelliin köllöttelemään.

3: Mahdollisuus nähdä matkakohde vielä avoimemmin silmin

Sen lisäksi, että yksin matkaillessa on monesti helpompi valita se, mitä haluaa tehdä ja missä määrin, niin on toisaalta yksin matkaillessa myös monesti helpompi päästä sisälle paikalliseen kulttuuriin ja elämänmenoon. Yhdessä tutun matkakumppanin kanssa matkustaessa voi helposti olla haastavaa uppoutua yhtä syvälle paikalliseen menoon – ja ehkä myös monet paikalliset siinä tapauksessa näkevät vierailijat myös helpommin ”vain turisteina”, eivätkä henkilönä, johon olisi kiva aidosti tutustua?

Soolomatkailun huonoja puolia

1: Vaikeampi löytää hyviä matkatarjouksia

Lentojen kohdalla voi monesti olla jopa helpompi löytää halpoja lentoja, jos on matkassa yksin, koska silloin voi löytää jonkun viimeisen hajapaikan, josta lentoyhtiö vielä haluaa eroon. Sen sijaan, jos yksin matkustavana on tarkoitus löytää hyviä matkatarjouksia, jotka sisältävät niin lennot kuin hotellin, niin on tilanne paljon haastavampi. Tämä johtuu kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, että monesti matkatarjoukset on laadittu, niin että ne sisältävät lennot sekä jaettavan hotellihuoneen. Jolloin siis se, että hotellihuoneen hinta menee jaettavaksi matkustajien kesken, johtaa siihen, että matkan hinta per henkilö on paljon pienempi kuin yksin matkustaessa. Tämän asian merkittävyyttä korostaa vielä se, että tätä nykyä erityisesti pidempään kestävillä matkoilla se on nimenomaan juuri majoitus, joka yleensä aiheuttaa erityisen paljon kustannuksia.

2: Matkalla voisi olla erityisen kiva jakaa kokemuksia ja ajatuksia

Matkaillessa tulee monesti koettua ja nähtyä sen tyyppisiä juttuja, joita ei kotopuolessa kohtaa. Ja näistä asioista olisi monesti todella kiva jutella jonkun semmoisen kanssa, joka on juuri kokenut tai nähnyt saman asian. Ja tietysti yksin matkaillessa tämä voi olla varsin haastavaa. Toisaalta toki jonkunlaista helpotusta voivat tuoda esimerkiksi sosiaalisen median yhteisöt ja tuttavat, jotka ovat mahdollisesti kohdanneet jotain vastaavaa aiemmin ja joihin voi ottaa yhteyden, vaikka videopuhelulla.

3: Turvallisuuskysymykset (joskus)

Se, miten isoja turvallisuusriskejä yksin matkailuun liittyy, on varmasti yhteydessä ainakin A) henkilöön, B) matkustustyyliin ja C) matkakohteeseen. On varmasti paljon tilanteita, joissa ulkomailla reissatessa ei aseta itseään sen kummempaan vaaraan kuin yksin Suomessa liikkuessa, mutta sitten on kuitenkin myös tilanteita ja paikkoja, joissa voisi olla aidosti hyödyllistä, että mukana on ainakin yksi toinenkin matkailija.