Matkan maksaminen luottokortilla, tietopaketti

Matkan maksamiseen luottokortilla voi sisältyä selviä etuja, mutta myös varsinkin yksi heikompi puoli. Ja huomioitavaa löytyy. Tällä sivulla käsitellyt näkökulmat pätevät lähtökohtaisesti, oli käytössäsi sitten Visa tai jokin muu luottokortti, vaikka toki luottokorttien välillä voi olla eroja.

Voit saada turvaa ostamiseen

Matkat ovat monesti melko hintavia ostoksia. Luottokortin käyttäminen voi tuoda turvaa jos jotakin menee pieleen. Ei kuitenkaan lähtökohtaisesti ole silti hyvä suhtautua huolimattomasti luottokortin vinguttamiseen, koska erinäisiä mutkia voi tulla matkaan.

Luottokortin matkavakuutus ei ole automaattinen

Jotkin luottokortteja tarjoavat tahot, esimerkiksi Bank Norwegianin, tarjoavat luottokortin mukana matkavakuutusta. On hyvä tiedostaa se, että näihin liittyy tyypillisesti sääntöjä sen suhteen, minkä verran matkailun kustannuksista pitää olla maksettuna kyseisellä luottokortilla, jotta matkavakuutus on voimassa. On myös hyvä huomata, että sitä, minkä kustannusten katsotaan liittyvän matkailuun voidaan tulkita hieman vaihtelevasti, eli valitun rahoituslaitoksen käytännöistä liittyen myös tuohon on hyvä olla tietoinen jo ennakolta.

Luottokortin matkavakuutus voi olla rajoitettu

On hyvä tutustua ennakolta hyvin siihen, mitä luottokortin matkavakuutus korvaa ja mihin euromääräiseen rajaan asti. Lähtökohtaisesti kaikkea ja rajattomasti ei korvata, vaikka asian voisikin olettaa kuuluvan matkavakuutuksen piiriin.

Varmista palvelun luotettavuus

Vaikka luottokortin käyttäminen voi tuoda turvaa esimerkiksi matkailun kustannuksia varten, niin ei lähtökohtaisesti ole hyvä tuudittautua siihen, että voi maksaa huoletta jokaisessa paikassa, joka tarjoaa mahdollisuuden maksaa matkasta luottokortilla. Esimerkiksi oikeiden asiakaskokemusten tutkiminen voi olla hyödyllistä ennen matkasta maksamista.

Luottokortin käyttäminen saattaa aiheuttaa huomattavasti korkokustannuksia

Luottokorttiyhtiöt eivät tietenkään tarjoa huvikseen matkavakuutuksia ja esimerkiksi lentopisteitä. Ideana heille on se, että ihmiset käyttävät luottokorttia matkailuun ja sitten päätyvät maksamaan korkokuluja jopa pitkän aikaa. Luottokortin todellinen vuosikorko saattaa olla jopa yli 20%, jota ei voi pitää edullisena.

Kohteessa: luottokortin käyttäminen ulkomailla saattaa aiheuttaa eri tavalla kustannuksia

On esimerkiksi mahdollista, että luottokortilta Suomessa rahaa nostaessa siitä ei peritä nostokuluja, mutta ulkomailla tuo tehdään. Esimerkiksi aiemmin mainittu Bank Norwegian ei ainakaan tätä kirjoittaessani veloita nostokuluja sen luottokortin käyttämisestä nostoihin myöskään ulkomailla. Kyseinen luottokortti on mielestäni muutenkin erityisen hyvä matkailua varten.

Kohteessa: muita kuluja voidaan veloittaa nostoista

Vaikka luottokorttiyhtiö ei veloittaisi suoraan kustannusta rahan nostamista luottokortilta, niin saattaa siitä seurata muita kustannuksia.

Kohteessa: Nostorajoitukset voivat olla eri ulkomailla kuin Suomessa

Voi olla jopa varsin isoja eroja siinä, miten paljon rahaa luottokortin kautta voi nostaa ulkomailla verrattuna Suomeen.

Q&A

Kannattaako matka maksaa luottokortilla? Mielestäni se voi olla hyvä idea, jos luottokorttilaskun pystyy maksamaan pois sen korottomana maksuaikana ja luottokortille jää vielä sen verran käyttämätöntä luottorajaa, kun epäilee omalla kohdalla olevan tarpeellista, jos eteen tulee yllättäviä kuluja.

Mahdollinen huono puoli matkan maksamisessa luottokortilla on siis erityisesti se, että luottokortin korko ei lähtökohtaisesti ole erityisen edullinen, ja jos joutuisi lyhentämään matkasta seurannutta luottokorttilaskua pitkään, niin voi niin sanottu matkalaina tulla edullisemmaksi. Esimerkiksi 4 000€ luoton kohdalla jopa huomattavasti edullisemmaksi.