Nato-maat listattu, 31 maata aakkosjärjestyksessä – 2024

Nato-maat

Alankomaat – suomeksi kyseisestä maasta käytetään myös sanaa ”Hollanti”, mutta ”Alankomaat” on niin sanotusti virallisempi termi. Jos käyttäisi Alankomaat-sanan sijaa sanaa ”Hollanti”, niin olisi maan paikka tässä aakkosjärjestyksessä olevassa listauksessa luonnollisesti eri.
Albania
Belgia
Bulgaria
Espanja
Islanti
Italia
Kanada
Kreikka
Kroatia
Latvia
Liettua
Luxemburg
Montenegro
Norja
Pohjois-Makedonia (aiemmalta nimeltään ”Makedonia”)
Portugali
Puola
Ranska
Romania
Saksa
Slovakia
Slovenia
Suomi
Tanska
Tšekki
Turkki
Unkari
Viro
Yhdistynyt kuningaskunta (eli ”Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti” eli ”Iso-Britannia” eli ”Britannia”)
Yhdysvallat (eli USA)

Nato-maat ovat merkittynä kartalle tällä tämän sivuston sivulla.

Onko Ruotsi Natossa? Ruotsi pyrki Naton jäseneksi samaan aikaan kuin Suomi, mutta toisin kuin Suomi sitä ei ole vielä hyväksytty jäseneksi. Se, miksi Ruotsi ei ole ainakaan vielä Naton jäsen liittyy siihen, että kaikkien nykyisten Nato-maiden pitää hyväksyä Natoon uusiksi jäseniksi haluavat maat (niin sanottu ”ratifiointi”). Tätä kirjoittaessani Ruotsin jäsenyys on kiinni siitä, että Turkki ja Unkari eivät ole hyväksyneet Ruotsia Naton jäseneksi. Unkarin aiemman viestinnän perusteella Ruotsin jäsenyys olisi enemmän kiinni Turkista, koska Unkari on tuonut esille, että se ei tule olemaan viimeinen maa, joka ratifioi Ruotsin jäsenyyden, mutta nyt tätä tekstiä päivittäessäni tilanne vaikuttaa olevan enemmän riippuvainen Unkarista.

Onko Ukraina Natossa? Ukraina on pyrkinyt Naton jäseneksi, mutta ei ole ainakaan vielä sitä. Yleinen näkemys vaikuttaisi olevan se, että Ukrainan on vähintäänkin erittäin vaikea päästä Nato-maaksi niin kauan kuin kyseisessä maassa on käynnissä sota.

”Nato” lyhenteestä

Sana ”Nato” on lyhenne englanninkielisistä sanoista North Atlantic Treaty Organization, tuohon liittyen Nato kirjoitetaan englanninkielisissä yhteyksissä kokonaan isoilla alkukirjaimilla, NATO, mutta suomeksi ainoastaan isolla alkukirjaimella. ”North Atlantic Treaty Organization” -ilmauksen voi suomentaa tarkoittamaan Pohjois-Atlantin puolustusliittoa.

Osaa tämän sivun tietoja varten on hyödynnetty Wikipediaa. Naton jäsenmaissa voi tapahtua muutoksia.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös esimerkiksi tämä sivu: Nato-maat Euroopassa.