Praha

Tämä artikkeli on rakennettu niin, että ensin käsitellään kirjoittajan kokemuksia Prahasta. Tuon jälkeen on tietoa Prahan hintatasosta verrattuna Helsinkiin. Sitten on tietoa matkoista Prahaan, tämä osio voi olla hyödyllinen esimerkiksi, jos viikonloppumatka Prahaan kiinnostaa. Sivun lopulla on vielä sitten lyhyesti tietoa Prahan säästä.

Kokemukset Prahasta alkavat

Olen siis käynyt lomalla Prahassa. Praha oli valikoitunut matkakohteeksi niistä samoista syistä, joista moni muukin mahdollisesti harkitsee sitä: kaupunki näytti kuvien perusteella kauniilta, sinne olisi helppo ja halpa matkustaa ja sen pitäisi myös olla sopivan leppoisa lomakohde. Isolta osin mielikuvani Prahasta pitivät paikkansa, mutta myös joitain huonoja puolia tuli ilmi. Alla siis kirjoittajan omien kokemusten perusteella Prahan hyviä ja huonoja puolia sekä myös pari pientä vinkkiä.

Prahan hyvät puolet

Prahan ensimmäisenä hyvänä puolena voi pitää sitä, että kaupunki on oikeasti kaunis. Ne kivat kuvat mitä Prahasta löytyy ympäri nettiä, eivät ole vain eri kuvakulmista otettuja otoksia jostain parista paikasta, vaan sitä kaupungin kauneutta on tarjolla kattavasti. Rakennusten lisäksi myös esimerkiksi Prahan halki kulkevan Vltava-joen seutu on kaunista aluetta. Toki sitten Prahassakin, kuten missä tahansa muualla, on myös niitä hieman vähemmän hienoja paikkoja, mutta niihin ei toki lomalla tarvitse mennä, jos niin ei erityisesti halua.

Seuraavana Prahan hyvänä puolena voi pitää sitä, että kokemusteni perusteella asiakaspalveluammateissa työskentelevät puhuvat Prahassa(kin) varsin hyvää englantia. Tuo voi olla tietysti monen kannalta hyödyllistä, jotta lomakokemus on mahdollisimman onnistunut.

Ja vielä yhtensä Prahan plussana voi pitää sitä, että sen majoitustarjonta vaikuttaisi olevan varsin hyvää. Itse olin ainakin tyytyväinen majoitukseeni.

Aiemmin tässä osiossa kehuttiin Prahan hyvänä puolena myös sinne löytyviä halpoja meno-paluita Helsingistä (Helsinki-Vantaalta). Niitä olikin saatavilla jo noin 100€ hintaan. Isolta osin tuo taisi olla aiemmin Prahaan Suomesta lentäneen Czech Airlinesin ansiota. Myös Finnairilta tosin saattoi aiemmin löytää ainakin melko edullisia meno-paluita Prahaan. Nyttemmin Czech Airlines näyttää ainakin keskeyttäneen lennot Suomesta Prahaan, eikä Finnairillakaan taida enää olla yhtä halpoja lentoja tarjolla. Tätä kirjoittaessani meno-paluusta Helsinki-Vantaalta Prahaan saattaakin joutua helposti maksamaan yli 200 euroa. Tätä hintatasoa ei välttämättä voi enää oikein pitää Prahaan suuntautuvan matkailun etuna.

Prahan huonot puolet

Ensimmäisenä huonona puolena voi pitää sitä, että ainakin loppukesästä Prahan keskusta-alueella oli todella paljon turisteja. Ja oikeastaan siellä ollessa tuli olo, ettei siellä ollut ketään muita kuin turisteja. Ja tietenkin, jos kaipaisi kaupunkiin tutustuessa selkeätä kuvaa paikallisesta elämänmenosta, niin voi tuo olla hieman ikävää.

Toisena ikävänä yllätyksenä Prahan kohdalla tuli esille sen hintataso (pl. majoitukset): Netin kautta Prahasta voi helposti saada kuvan varsin halpana paikkana, ja vaikka voi hyvin olla, että se tilastoissa näkyvä hintataso pätee joissakin osissa Prahaa, niin keskusta-alueella Praha ei todellakaan ollut halpa paikka. Esimerkiksi syöminen ja juominen ravintolassa oli noin samoissa hinnoissa kuin Suomessa tai ehkä jopa hieman kalliimpaa. Alempana tällä sivulla on kuitenkin omista kokemuksistani huolimatta vielä pieni katsaus Prahan tilastoissa ilmoitettuun hintatasoon.

Pari pientä vinkkiä Prahaan

Kun olin menossa Prahaan lentokoneella, niin joutui kone tekemään jonkunlaisen hätälaskun Berliiniin. Otin tuon mahdollisuutena tutustua Berliiniin ja ajattelin, että jatkaisin sitten seuraavana päivänä toisella lennolla Prahaan. Yllätyksekseni kävi kuitenkin ilmi, että Berliini – Praha -lentoja ei näytä olevan. Sen sijaan tuolle välillä löytyi junamatka, joka osoittautuikin erittäin kivaksi yllätykseksi: noin neljän tunnin reissulla pääsi ihailemaan todella komeita maisemia kivassa junassa. Ja mikä loistavaa, niin junassa oli myös tarjolla erittäin hyvää ja melko edullista ruokaa.

Toisena vinkkinä Prahaan sanoisin sen, että jos se on suinkin mahdollista, niin ainakin keskusta-alueella kannattaa todennäköisesti taksin sijaan kulkea kävellen tai julkisilla. Ainakin itselleni jäi nimittäin hieman huono maku siitä, mitä lyhyt taksimatka Prahan keskustassa maksoi, erityisesti suhteutettuna siihen, mitä toisaalta Prahan keskusta -> Prahan lentokenttä taksimatkasta veloitettiin.

Prahan hintataso, lyhyt katsaus (tilastot)

Tilastot näyttävät Prahassa ravintolassa syömisen olevan jopa 25% halvempaa kuin Helsingissä. Ruokakaupassa käydessä voi olla vaihtelua sen suhteen, ovatko hinnat halvempia vai kalliimpia kuin Helsingissä. Vaatteiden ostaminen voi Prahassa olla kalliimpaa kuin Helsingissä. Tsekeissä käytetään ainakin vielä tätä päivittäessäni valuuttana korunaa, mikäli siis haluaa tehdä shoppaillessa hintavertailua Suomeen, niin kannattaa yrittää muistaa ainakin suunnilleen vaihtokurssi euroon.

Matkat Prahaan

Prahaan on siis Suomesta suoria Finnairin lentoja ja koska myös Prahan hotelleita on hyvin tarjolla varaussivustoilla, niin voi Prahaan helposti tehdä omatoimimatkan. Matkatoimistoista matkoja Prahaan tarjoavat kuitenkin esimerkiksi Apollomatkat, Tjäreborg ja Tui. Mikäli tekee Prahaan matkatoimiston avulla viikonloppumatkan perjantaista sunnuntaihin, niin saattaa kahden aikuisen matka sesonkina maksaa helposti yli 1 100 euroa. Mikäli ei matkusta sesonkina eikä viikonloppuna, niin voi matka kahdelta maksaa yhteensä alle 775 euroa.

Tein tätä sivua päivittäessäni pienen tutkimuksen siitä, millä hinnalle heinäkuiselle matkalle perjantai-sunnuntai olisi saanut samat lennot+hotellihuoneen kahdelle joko matkatoimiston kautta tai käyttämällä kilpailutussivustoja. Valitun matkatoimiston avulla kyseiselle paketille olisi tullut hintaa 1 210 euroa, kun taas omatoimisesti erikseen lennot ja hotellin varaamalla hintaa olisi tullut yhteensä 902 euroa. Hotellia varten käytin tämän sivun seuraavassa osiossa esillä olevan lomakkeen tarjoavaa palvelua.

Prahan sää

Wikipedian mukaan Prahan lämpimimmät kuukaudet ovat heinäkuu, elokuu ja kesäkuu. Tuossa järjestyksessä. Kaikissa noissa kuukausissa Prahan päivän keskimääräinen ylin lämpötila voi tilastojen perusteella olla yli 3 astetta korkeampi kuin Helsingissä. Prahan kylmimmät kuukaudet ovat tilastojen perusteella joulukuu ja tammikuu. Noina kuukausina päivän ylin lämpötila ei keskimäärin ole kovin montaa astetta nollan yläpuolella. Helsingissä tilastojen mukaan kylmin kuukausi on helmikuu. Eniten sadetta Prahassa tulee tilastojen mukaan heinäkuussa, Helsingissä taasen elokuussa.

Myös nämä matkakohteet voisivat kiinnostaa sinua:

Hintatasoon liittyvät tiedot omien kokemuksien ulkopuolelta: Numbeo.