Riika

Latvian pääkaupunki Riika ei ymmärrettävistä syistä ole monille suomalaisille matkailijoille yhtä tuttu kuin esimerkiksi Viron pääkaupunki Tallinna. Kiinnostus Latviaa kohtaan vaikuttaa kuitenkin nousseen selkeästi viime vuosina. Oma osansa tähän on varmasti ollut sillä, että Tallinna on menettänyt hohtoaan monien suomalaisten mielissä. Tässä artikkelissa käsitellään Latvian pääkaupunki Riikaa, verraten sitä juuri Tallinnaan sekä Helsinkiin.

Riian hintataso – halvempi kuin Helsinki ja Tallinna

Riika on tilastojen perusteella lähes kauttaaltaan halvempi kuin Helsinki. Tämä tuskin yllättää. Mutta se mikä voi ehkä olla hivenen yllättävää on, että Riika on keskimäärin myös Tallinnaa halvempi – luonnollisesti kuitenkin jotkin tuotekategoriat voivat olla kalliimpia Riiassa. Käytännössä noita kalliimpia hintoja näyttää tilastojen valossa voivan löytyä esimerkiksi silloin, kun ostaa ruokakaupasta ruokaa.

Kun katsotaan niitä isoja kategorioita, joissa Riika on selkeästi Tallinnaa halvempi, niin voidaan huomata, että tilastojen mukaan esimerkiksi ravintolassa syöminen ja juominen voi olla Riiassa keskimäärin noin 5–35% halvempaa kuin Tallinnassa. Kaupasta ostettavan alkoholin suhteen Riialle puolestaan näytetään täätä kirjoittaessa noin 10–20% halvempia hintoja kuin Tallinnalle. Suomeen verrattuna ero voi olla jopa enemmän kuin -50%.

Vaatekaupoissa shoppailu on tilastojen perusteella Riiassa ja Tallinnassa suunnilleen yhtä kallista, eli monesti hieman halvempaa kuin Helsingissä.

Latviassa käytetään valuuttana euroa, joten ostoksilla on kivan helppo saada nopea käsitys siitä, onko pyydetty hinta järkevä.

  • Bank Norwegianin luottokortti voi sopia erityisen hyvin matkailuun. Sitä käyttämällä voi esimerkiksi kerryttää bonuspisteitä ja saada ilmaisen matkavakuutuksen. Kortti on kuukausi- ja vuosimaksuton. Hae Norwegianin korttia.

Riian sää – hyvin samanlainen Helsingin ja Tallinnan kanssa

Kun verrataan Riian säätä Helsingin ja Tallinnan keskimääräisiin säihin, niin voidaan huomata sen olevan hyvin samankaltainen. Esimerkiksi kesällä Riika ei ole keskimäärin juurikaan Helsinkiä lämpimämpi, vaikka se hieman etelämmässä sijaitseekin. Ja tämä sama pätee vertailtaessa Riikaa Tallinnaan. Sademäärätkin ovat näiden kolmen kaupungin osalta varsin samankaltaisia. Yksi pieni ero voi ehkä olla siinä, että Riiassa kevät saattaa alkaa hieman ennen Helsinkiä ja Tallinnaa.

Keskimäärin lämpimimpiä kuukausia Riiassa ovat heinäkuu, elokuu ja kesäkuu. Tuossa järjestyksessä.

Turvallisuus Riiassa – varovaisuus suositeltua

Sen perusteella, miten Ulkoministeriö kuvailee Riian turvallisuutta, tulee tunne siitä, että siellä liikkuessa kannattaa olla hieman tarkkaavaisempi kuin Tallinnassa (ja Helsingissä) toimiessa. Erityistä huomioitavaa on se, että UM tuo Riian kohdalla esille autovarkauksien ja pahoinpitelyiden mahdollisuuden. Niitä ei ole koettu tarpeelliseksi tuoda esille Tallinnan tapauksessa, vaikka niitä toki sielläkin tapahtuu.

UM:n tietojen perusteella erityisen varovainen kannattaa olla siinä tapauksessa, että päättää nauttia reippaammin alkoholia Riiassa ja sitten liikkua yöelämässä. Taskuvarkauksien lisäksi tuo yhdistelmä saattaa altistaa muillekin ongelmille.

Nähtävyydet Riiassa

Valitettavasti vaikuttaa siltä, että Riika ei välttämättä ole kaupunki, jonne kannattaa lähteä etsimään maailman merkittävimpiä nähtävyyksiä. Onneksi kaupungista kuitenkin löytyy joitakin ihan potentiaalisia käyntikohteita. Noita ovat esimerkiksi Latvian kansallismuseo, Riian moottorimuseo / automuseo ja Riian eläintarha. Lisäksi toki Riian vanhakaupunki voi olla käymisen ja ajan viettämisen arvoinen alue.

Lennot Riikaan

Tätä päivitettäessä Suomesta löytyy Riikaan suoria meno-paluita peräti kolmesta eri paikasta. Nuo ovat Helsinki-Vantaa, Tampere ja Turku. Airbaltic lentää kaikista noista paikoista ja Finnairin kanssa yhteistyössä toimiva Nordic Regional Airlines, eli Norra Helsinki-Vantaalta.

Ehkä hieman yllättäen ainakin tämän päivityksen aikaan halvimpien Helsinki-Riika-Helsinki meno-paluiden lähtöpaikkana oli Helsinki-Vantaa. Sieltä oli saatavilla meno-paluita alle 100 euron hintaan. Halvimmat lennot olivat Airbalticilla, Finnairia/Norraa käyttäessä olisi joutunut maksamaan enemmän.

Risteilyt Riikaan

Vuonna 2020 Silja Line järjesti kesäkaudella kesäkuun loppupuolelta melko pitkälle elokuuhun risteilyitä Riikaan ja takaisin. Ilmeisesti noilla risteilyillä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi kysyntää, sillä niitä ei ainakaan nyt päivityksen aikaan enää vaikuteta järjestettävän.

Myöskään muut Suomessa toimivat risteily-yhtiöt eivät tätä kirjoittaessa näytä järjestävän risteilyitä Riikaan. Tuon sijaan ne tuntuvat ehdottavan ensin laivalla Tallinnaan menemistä ja siitä autolla Riikaan jatkamista. Varmasti toki ihan hyvä vaihtoehto tuokin.

Hotellit Riiassa

Riian hotelli- sekä muu majoitustarjonta on melko runsasta, ja esimerkiksi **** ja ***** -hotelleja on kaupungissa tarjolla varsin hyvin. Hintatasoltaan Riian hotellit ovat keskimäärin halvempia kuin Tallinnan sekä Helsingin – ajoittain jopa huomattavasti. Noin on siitä huolimatta, että Riian hotellihuoneiden hinnat näyttävätkin nousseen jonkin verran viime vuosina.

Käytännössä kesälläkin Riiasta voi löytää ainakin tätä sivua päivitettäessä *****-hotellista huoneen alle 105 euron hintaan ja ****-hotellista huone saattaa olla yöksi tarjolla 81 euron hintaan. ***-hotelleista huoneita voi puolestaan jopa kesällä saada jo hieman alle 50 eurosta alkaen. Sesongin ulkopuolella hinnat voivat olla näitäkin edullisempia.

  • Sopiva majoitus Riiasta voi löytyä esimerkiksi BookingComin tai HotelsComin avulla ja jos haluaa varata samalla hotellin ja lennot, niin voi esimerkiksi TripX-palvelu olla hyödyllinen.

Riian ravintoloista lyhyesti

Riian ravintolatarjonta on varsin runsasta ja monipuolista. Myös hyviä ravintoloita pitäisi löytyä, Michelin-ravintolaa ei kuitenkaan ilmeisesti ainakaan vielä ole. Riian ravintoloista tutustumisen arvoisia voivat olla esimerkiksi Barents, Shōyu ja Le Dome.

Artikkelin lähteitä: Latvia Travel, UM, World Meteorological OrganizationNumbeo