Riika

Latvian pääkaupunki Riika ei ymmärrettävistä syistä ole monille suomalaisille matkailijoille yhtä tuttu kuin esimerkiksi Viron pääkaupunki Tallinna. Kiinnostus Latviaa kohtaan vaikuttaa kuitenkin nousseen selkeästi viime vuosina. Oma osansa tähän on varmasti ollut sillä, että Tallinna on menettänyt hohtoaan monien suomalaisten mielissä. Tässä artikkelissa käsitellään Latvian pääkaupunki Riikaa, verraten sitä juuri Tallinnaan sekä Helsinkiin.

Riian hintataso – halvempi kuin Helsinki ja Tallinna

Riika on tilastojen perusteella lähes kauttaaltaan halvempi kuin Helsinki. Tämä tuskin yllättää. Mutta se mikä voi ehkä olla hivenen yllättävää on, että Riika on keskimäärin myös Tallinnaa halvempi – luonnollisesti kuitenkin jotkut tuotekategoriat voivat olla kalliimpia Riiassa. Käytännössä noita kalliimpia hintoja näyttää tilastojen valossa voivan löytyä esimerkiksi silloin, kun ostaa ruokakaupasta ruokaa.

Kun katsotaan niitä isoja kategorioita, joissa Riika on selkeästi Tallinnaa halvempi, niin voidaan huomata, että tilastojen mukaan esimerkiksi ravintolassa syöminen ja juominen voi olla Riiassa keskimäärin noin 5–35% halvempaa kuin Tallinnassa. Kaupasta ostettavan alkoholin suhteen Riialle puolestaan näytetään täätä kirjoittaessa noin 10–20% halvempia hintoja kuin Tallinnalle. Suomeen verrattuna ero voi olla jopa enemmän kuin -50%.

Vaatekaupoissa shoppailu on tilastojen perusteella Riiassa ja Tallinnassa suunnilleen yhtä kallista, eli monesti hieman halvempaa kuin Helsingissä.

Latviassa käytetään valuuttana euroa, joten ostoksilla on kivan helppo saada nopea käsitys siitä, onko pyydetty hinta järkevä.

Riian sää – hyvin samanlainen Helsingin ja Tallinnan kanssa

Kun verrataan Riian säätä Helsingin ja Tallinnan keskimääräisiin säihin, niin voidaan huomata sen olevan hyvin samankaltainen. Esimerkiksi kesällä Riika ei ole keskimäärin juurikaan Helsinkiä lämpimämpi, vaikka se hieman etelämmässä sijaitseekin. Ja tämä sama pätee vertailtaessa Riikaa Tallinnaan. Sademäärätkin ovat näiden kolmen kaupungin osalta varsin samankaltaisia. Yksi pieni ero voi ehkä olla siinä, että Riiassa kevät saattaa alkaa hieman ennen Helsinkiä ja Tallinnaa.

Turvallisuus Riiassa – varovaisuus suositeltua

Sen perusteella, miten Ulkoministeriö kuvailee Riian turvallisuutta, tulee tunne siitä, että siellä liikkuessa kannattaa olla hieman tarkkaavaisempi kuin Tallinnassa (ja Helsingissä) toimiessa. Erityistä huomioitavaa on se, että UM tuo Riian kohdalla esille autovarkauksien ja pahoinpitelyiden mahdollisuuden. Niitä ei ole koettu tarpeelliseksi tuoda esille Tallinnan tapauksessa, vaikka niitä toki sielläkin tapahtuu.

UM:n tietojen perusteella erityisen varovainen kannattaa olla siinä tapauksessa, että päättää nauttia reippaammin alkoholia Riiassa ja sitten liikkua yöelämässä. Taskuvarkauksien lisäksi tuo yhdistelmä saattaa altistaa muillekin ongelmille.

Nähtävyydet Riiassa

Valitettavasti vaikuttaa siltä, että Riika ei välttämättä ole kaupunki, jonne kannattaa lähteä etsimään maailman merkittävimpiä nähtävyyksiä. Onneksi kaupungista kuitenkin löytyy joitakin ihan potentiaalisia käyntikohteita. Näitä ovat esimerkiksi Latvian kansallismuseo, Riian moottorimuseo / automuseo ja Riian eläintarha. Lisäksi toki Riian vanhakaupunki voi olla käymisen ja ajan viettämisen arvoinen alue.

Lennot Riikaan

Tätä kirjoittaessa Riikaan voi löytää Suomesta kahdesta eri paikasta suoria lentoja. Nuo ovat Helsinki ja Turku. Finnair lentää suoria lentoja Helsinki – Riika – Helsinki ja airBaltic lentää suoria lentoja Riikaan ja takaisin molemmista mainituista kaupungista. Molemmista mainituista kaupungeista voi tätä kirjoittaessa löytää suoria meno-paluita Riikaan ja takaisin noin sadan euron hintaan. Halvimmat nyt nähdyt suorat meno-paluut olivat noin 85€. Lentoaika Riikaan on noin tunnin. Erityisesti näin vuonna 2020 on luonnollisesti tärkeätä seurata mahdollisia nopeita muutoksia lentoreitteihin ja hintoihin.

Risteilyt Riikaan

Kesäkaudella 2020 Riikaan voi lentämisen lisäksi matkustaa helposti myös laivalla. Silja Line nimittäin myy ajanjaksolle 26.6.–15.8. Helsinki-Riika-Helsinki-risteilyitä. Kyseisillä risteilyillä vietetään molempiin suuntiin mennessä yksi yö laivalla ja Riiassa aikaa voi viettää reilun 5 tunnin verran. Tätä kirjoittaessa Siljan Helsinki-Riika-Helsinki-risteilyitä on tarjolla alkaen hinnasta 99€. 

Niiden onneksi, joiden mielestä kuuden tunnin pysähtyminen Riiassa tuntuu liian lyhyeltä ajalta, on Siljalla myynnissä myös kalliimpia risteilyt+hotelli-paketteja. Kyseisiin paketteihin sisältyy laivamatkojen lisäksi kaksi hotelliyötä.

Hotellit Riiassa

Riian hotelli- sekä muu majoitustarjonta on melko runsasta, ja esimerkiksi **** ja ***** -hotelleja on kaupungissa tarjolla varsin hyvin. Hintatasoltaan Riian hotellit ovat keskimäärin halvempia kuin Tallinnan sekä Helsingin – ajoittain jopa huomattavasti. Käytännössä kesälläkin Riiasta voi löytää *****-hotellista huoneen yöksi jopa alle 100€ hintaan ja ****-hotellista huone saattaa olla yöksi tarjolla esimerkiksi noin 50€ hintaan. ***-hotelleista huoneita voi puolestaan jopa kesällä saada jo noin 30€ alkaen. Sesongin ulkopuolella hinnat voivat olla näitäkin edullisempia.

Mikäli etsit Riiasta erityisen hyvää hotellia, niin suosittelemme tutustumaan esimerkiksi listaukseemme Riian parhaista hotellista. Mikäli taas etsit erityisen hyvän hinta-laatusuhteen omaavaa vaihtoehtoa, niin voi alempana tällä sivulla oleva hakulomake olla hyvä apu.

Kilpailuta Riian majoitustarjonta:

Mikäli kilpailutuslomake ei näy, niin johtuu se todennäköisesti mainostenesto-ohjelmasta.

Artikkelin lähteitä: Latvia Travel, UM, World Meteorological OrganizationNumbeo