Split (Kroatia) matkakohteena esittelyssä

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki. Matkailijoita Split kutsuu luokseen erityisesti lämpimillä keleille, kivalla sijainnilla, historiaa havisevalla keskustalla sekä edullisilla hinnoilla. Seuraavassa lisätietoa Splitin vahvuuksista ja heikkouksista matkakohteena.

Split tarjoaa kivaa säätä ison osan vuodesta

Kroatia ei ehkä ensimmäisenä yhdisty monen mielessä varsin lämpimäksi matkakohteeksi, mutta Split on kuitenkin keskimäärin lämpimämpi kuin esimerkiksi Nizza, Madrid ja Rooma. Erityisesti Split loistaa kelillään alkukeväästä myöhäiseen syksyyn. Tilastojen mukaan Splitin päivän keskilämpötilat ovat toukokuussa 18.9 astetta, heinäkuussa 25.7 astetta ja vielä lokakuussa 16.8 astetta. Split on myös kesäisin todella vähäsateinen. Esimerkiksi heinäkuun sademäärä on keskimäärin alle puolet siitä, mitä se on Helsingissä.

Historiaa pitkältä ajalta

Splitin rikas historia ulottuu ajalle ennen ajanlaskua alkua, ja vielä tänäkin päivänä Splitin yksi isoimmista houkutuksista on sen näkyvillä oleva upea historia. Ja itse asiassa monessa paikassa Splitin hienoimpana nähtävyytenä pidetäänkin siellä sijaitsevaa yli 1700 vuotta vanhaa Diocletianuksen palatsia. Antiikin Rooman ajalta peräisin oleva rakennus on Unescon maailmanperintökohde.

Näin modernina aikana Diocletianuksen palatsissa on esimerkiksi kuvattu Game of Thrones -sarjaa.

Useita uimarantoja

Välimeren rannalla sijaitsevasta Splitistä löytyy useampia kivalta vaikuttavia ja hyvin uimiseen soveltuvia rantoja. Jonkunlaisena miinuksena voi pitää sitä, että monet Splitin rannat ovat pikkukivisiä eivätkä varsinaisesti hiekkarantoja.

Halvat lennot ja majoitukset

Vaikka Splitillä onkin yllä kuvatusti useita miellyttäviä puolia, niin on moniin sen kilpailijoihin verrattuna sen paras puoli kuitenkin lopulta hintataso: Splitiin voi löytää usein suoria meno-paluita Helsingistä noin 100€ hintaan ja lisäksi kivoja sekä edullisia majoituksia on siellä tarjolla melko hyvin.

Splitin majoitusten hintojen suhteen voi mainita, että esimerkiksi kesäsesonginkin aikana voi mukavia ****-huoneistoja löytää Splitistä helposti noin 600 – 700€ viikkohintaan. Ja toisaalta jos matkaan lähtee, vaikka huhtikuun lopulla, niin voivat samojen huoneistojen hinnat olla alle puolet sesonkihinnoista (ja Splitin huhtikuun lämpötilathan ovat monesti Suomalaisesta näkökulmasta jo varsin miellyttäviä).

Splitistä löytyvien majoitusten suhteen on ehkä hyvä tiedostaa se, että ne ovat usein tosiaan huoneistomuotoisia. Tuon voi nähdä matkailijasta riippuen olevan joko huono tai hyvä puoli. Toisaalta kaupungissa on kuitenkin luonnollisesti myös hotelleja.

Miten löytää erityisen hyvä ja edullinen majoitus Splitistä? Koska Splitin majoitustarjonta on melko monipuolista, niin on ennen Splitiin lähtöä ehkä hyvä suorittaa melko kattavaa vertailua eri majoitusvaihtoehtojen välillä. Yksi hyvä paikka tuon tekemiseen on Ebookers (lue kokemuksia), jolla on erittäin kattava majoitustarjonta, ja jonka sivustolta löytyy erittäin paljon asiakasarvosteluja.

Yleinen hintataso Splitissä

Tilastojen perusteella Splitin hintataso on noin 30 – 50% halvempi kuin Helsingin hintataso. Erityisesti Split on Helsinkiä halvempi esimerkiksi taksin käyttämisen hinnoissa sekä alkoholissa.

Huomioitavaa Splitistä

Kroatia on Euroopan unionin jäsenvaltio, mutta maassa käytetään virallisena valuuttana Kroatian kunaa.

Turvallisuus Kroatiassa (Split)

Ulkoministeriön mukaan Kroatia on turvallinen matkakohde.

Oletko jo käynyt Splitissä?

Auta muita matkailijoita päättämään onko Split heille hyvin sopiva matkakohde, jakamalla kokemuksia alempana olevan kommenttiosion kautta.

Käytettyjä lähteitä:

Wikipedia, Numbeo, BoredPanda, UM, VisitSplit 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *