Split (Kroatia) matkakohteena

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki. Matkailijoita Split kutsuu luokseen erityisesti lämpimillä keleille, kivalla sijainnilla, historiaa havisevalla keskustalla sekä melko edullisilla hinnoilla. Seuraavassa lisätietoa Splitin vahvuuksista ja heikkouksista matkakohteena.

Split tarjoaa kivaa säätä ison osan vuodesta

Kroatia ei ehkä ensimmäisenä yhdisty monen mielessä varsin lämpimäksi matkakohteeksi, mutta Split on kuitenkin keskimäärin lämpimämpi kuin esimerkiksi Nizza, Madrid ja Rooma. Erityisesti Split loistaa kelillään alkukeväästä myöhäiseen syksyyn. Tilastojen mukaan Splitin päivän keskilämpötilat ovat toukokuussa 18.9 astetta, heinäkuussa 25.7 astetta ja vielä lokakuussa 16.8 astetta. Split on myös kesäisin todella vähäsateinen. Esimerkiksi heinäkuun sademäärä on keskimäärin alle puolet siitä, mitä se on Helsingissä.

Historiaa pitkältä ajalta

Splitin rikas historia ulottuu ajalle ennen ajanlaskua alkua, ja vielä tänäkin päivänä Splitin yksi isoimmista houkutuksista on sen näkyvillä oleva upea historia. Ja itse asiassa monessa paikassa Splitin hienoimpana nähtävyytenä pidetäänkin siellä sijaitsevaa yli 1700 vuotta vanhaa Diocletianuksen palatsia. Antiikin Rooman ajalta peräisin oleva rakennus on Unescon maailmanperintökohde.

Näin modernina aikana Diocletianuksen palatsissa on esimerkiksi kuvattu Game of Thrones -sarjaa.

Myös kivaa modernia menoa

Vaikka moni tykkääkin Splitin historiasta, niin löytää kaupungista myös modernimpaa tekemistä. Ja esimerkiksi ravintolatarjonta on Splitissä varsin hyvää. Ravintoloista harkitsemisen arvoinen voikin olla esimerkiksi Zrno Soli, joka on mainittu esimerkiksi Michelinin ravintolaoppaassa. Paikalla ei tosin ainakaan vielä tätä päivitettäessä ole yhtään Michelin-tähteä.

Myös yöelämää on Splitissä tarjolla. Ja tapahtumia etsiville harkitsemisen arvoinen voi taasen olla esimerkiksi Ultra Europe -festivaali. Vuoden 2023 tapahtuma-aika kyseiselle tapahtumalle oli heinäkuu. Tapahtuman musiikki on elektronista.

Useita uimarantoja

Välimeren rannalla sijaitsevasta Splitistä löytyy useampia kivalta vaikuttavia ja hyvin uimiseen soveltuvia rantoja. Jonkinlaisena miinuksena voi pitää sitä, että monet Splitin rannat ovat pikkukivisiä eivätkä varsinaisesti hiekkarantoja.

Lennoista

Tätä sivua alkujaan kirjoittaessani pystyi Splitin lentoasemalle ilmeisesti löytämään meno-paluita Suomesta jopa jo noin 100 euron hintaan. Tätä nyt päivittäessäni tuollaisia hintoja ei kuitenkaan enää näyttäisi olevan tarjolla. Nyt päivityksen aikaan voikin meno-paluista Helsinki-Vantaalta Splitiin joutua maksamaan jopa varsin helposti yli 300 euroa. Suoria meno-paluita on tarjolla Finnairilla sekä Norwegianilla. Splitin lentokenttä tunnetaan myös Resnikin lentokenttänä ja se sijaitsee Kaštelassa, melko kohtuullisen matkan päässä Splitistä. Eli ”Splitin” lentoaseman suhteen on hieman sama meininki kuin Helsinki-Vantaan kanssa.

Splitin majoituksista

Splitin majoitusten hintojen kohdalla ei onneksi näyttäisi olevan ainakaan samanlaista nousua kuin lentojen kohdalla. Splitin majoitusten hintojen suhteen onkin niin, että jopa kesäsesonkina voi löytää ainakin melko kivalta vaikuttavan ****-majoituksen viikoksi alle 700 euron hintaan. Ja on todennäköisesti niin, että jos Splitiin matkustaa sesongin ulkopuolella, niin voi majoituksen saada tuota halvemmalla – koska Splitin säät saattavat esimerkiksi mahdollisesti toukokuussa olla ainakin suomalaiseen makuun varsin kivoja, niin kannattaa mahdollisesti harkita reissua myös todennäköisesti ehkä hieman rauhallisempaan matkailuaikaan.

Splitin majoituksista löytyy kaikkea yhden tähden majoituksista viiden tähden majoituksiin. Ainakin suomalaisesta näkökulmasta Splitin majoitusten erikoispiirteenä voi ehkä pitää sitä, että ne painottuvat melko vahvasti huoneistomajoituksiin – toki hotellejakin on ihan kivasti tarjolla.

Yleinen hintataso Splitissä

Tilastojen perusteella Splitin hintataso on keskimäärin edelleen jopa huomattavasti Helsinkiä halvempi. Monissa kategorioissa etu voi olla Splitin eduksi jopa yli 35%. Tuollaisen edun voi mahdollisesti saavuttaa esimerkiksi vertailtaessa ravintolassa syömistä Splitissä Helsingissä ravintolassa syömiseen. Sen sijaan shoppailussa Splitin ja Helsingin välinen hintaero ei välttämättä ole ainakaan kovinkaan suuri. Kroatian toiseen suureen turistikohteeseen, Dubrovnikiin, verrattuna voi huomata, että Split voi olla jonkin verran edullisempi. Tuo ero ei kuitenkaan ole läheskään niin suuri kuin ero Helsinkiin verrattuna.

Kroatia, EU ja euro

Kroatia on Euroopan unionin jäsenvaltio ja tätä päivitettäessä Kroatiassa on myös siirrytty käyttämään euroa valuuttana.

Turvallisuus Kroatiassa (Split)

Ulkoministeriön mukaan Kroatia on turvallinen matkakohde.

Muita matkakohteita, jotka voisivat kiinostaa sinua:

Belgrad, Budapest, Dubrovnik

Käytettyjä lähteitä:

Wikipedia, Numbeo, BoredPanda, UM, VisitSplit