Thessaloniki

Thessaloniki on Kreikassa sijaitseva kaupunki ja kunta. Asukasluvulla mitaten Thessalonikin kaupunki on Ateenan jälkeen Kreikan toiseksi suurin kaupunki, ja kaupungissa asuu yli 300 000 asukasta. Tässä artikkelissa käsitellään lyhyessä muodossa esimerkiksi eräitä Thessalonikin tärkeimpiä nähtävyyksiä, Thessalonikin säätä ja sitä, mitä Thessalonikiin matkustaminen ja siellä oleminen maksaa.

Thessalonikin nähtävyydet

Thessalonikia voi suositella erityisesti historiasta kiinnostuneille henkilöille. Näin on, sillä kaupungin merkittävimmät nähtävyydet liittyvät historiaan, ja onpa Thessalonikin vahaiskristilliset ja bysanttilaiset muistomerkit jopa lisätty Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Vaikka Thessaloniki sijaitseekin modernin Kreikan alueella, niin näkyy alueen nähtävyyksissä esimerkiksi antiikin Rooman vaikutus. Rooman hallintakaudesta muistuttavat esimerkiksi Rotunda ja Galeriuksen kaari. Hieman myöhemmältä aikakaudelta peräisin olevia nähtävyyksiä edustaa puolestaan esimerkiksi Pyhän Demetrioksen kirkko, ja vielä myöhemmältä aikakaudelta on Thessalonikin tunnettu Valkoinen torni (näkyy tämän artikkelin pääkuvassa), jossa nykyään sijaitsee museo.

Muiden museoiden suhteen Thessalonikista ovat mainitsemisen arvoisia esimerkiksi Thessalonikin arkeologinen museo ja Bysanttilaisen kulttuurin museo. Thessalonikin tunnettuihin museoihin on ainakin tätä kirjoittaessa mahdollista ostaa 15 euron hintaan yhteinen lippu, jolla pääsee kolmen päivän ajan tutustumaan eri museoihin.

Uimarannat Thessalonikissa. Vaikka Thessaloniki sijaitseekin meren rannalla, niin ei kaupungin keskustan välittömästä läheisyydestä vaikuta löytyvän hyviä uimarantoja. Uimarantoja on kuitenkin puolen tunnin – tunnin ajomatkan päässä.

Thessalonikiin matkustaminen – lennot Suomesta

Tätä kirjoittaessa Thessalonikiin löytyy Suomesta ainoastaan yhdestä paikasta ja yhden lentoyhtiön lentämänä suoria lentoja. Nämä ovat Ryanairin lennot Lappeenrannasta. Etuna näissä Ryanairin lennoissa on se, että monesti niitä on saatavilla varsin halvalla: meno-paluita voi parhaimmassa tapauksessa löytää jopa alle 50€ hintaan (joskin kesäsesongin hinnat ovat lähtökohtaisesti korkeampia). Huonona puolena näissä lennoissa on se, että koska kyseessä on ehkäpä maailman tunnetuimman halpalentoyhtiön liikennöimä reitti, niin he osaavat kyllä varsinaisten lentohintojen päälle keksiä hyvin ylimääräisiä, mutta monesti erittäin tarpeellisia asioita, joista sitten koituu lisää maksettavaa.

Lisäksi haasteena noissa lennoissa on se, että niitä lennetään ainakin tätä kirjoittaessa melko rajatuilla päivämäärillä. Käytännössä Thessalonikiin näyttää olevan yksi menolento viikossa ja toisaalta sitten yksi paluulento viikossa takaisin.

Mainitut lentojen hinnat ja tiheys kuten myös ylipäätänsä se, lentääkö joku yhtiö reittiä voivat tietysti tulevaisuudessa muuttua. Tämä sivun lopussa on hakulomake, jolla voi etsiä ajankohtaisia lentoja ja matkojen hintoja.

Thessaloniki – hotellihuoneiden hinnat

Thessalonikissa sijaitsevien hotellien huoneiden hinnat tuntuvat varsin kohtuullisilta. Esimerkkinä voi mainita, että jos haluaisi majoittua ***-hotellissa, niin voi semmoisesta löytää huoneen viikoksi vuoden jokaiselle kuukaudelle alle 300€ hintaan. Ja ****-hotellin tapauksessakin voi löytää huoneen viikoksi vuoden jokaiselle kuukaudelle alle 400€ hintaan. Hotellien lisäksi Thessalonikissa on tarjolla myös varsin kivalta vaikuttavaa huoneistomajoitusta.

Muu hintataso Thessalonikissa

Thessalonikin hinnat ovat keskimäärin Suomea edullisempia. Matkailijan näkökulmasta erityisesti kivoja asioita ovat esimerkiksi se, että ulkona ruokailu & juominen ja liikkuminen esimerkiksi taksilla vaikuttavat olevan melko merkittävästi Suomea halvempia. Toisaalta Thessaloniki vaikuttaa kuitenkin olevan hieman kalliimpi kuin esimerkiksi Kroatian Split, jonne matkustamista voi ehkä joissakin tapauksessa pitää vaihtoehtona matkalle Thessalonikiin.

Sää Thessalonikissa

Vaikka Thessaloniki onkin Suomeen verrattuna lämmin paikka läpi vuoden, niin voi lämpöä etsivälle matkailijalle Thessalonikia suositella erityisesti välille huhtikuu – lokakuu, ja jos hellettä haluaa todella kovasti, niin ovat parhaita kuukausia kesäkuu, heinäkuu ja elokuu.

Historiatilastojen mukaan Thessalonikin päivän keskilämpötilat ovat huhtikuussa 14,3 astetta, toukokuussa 19,5, kesäkuussa 24,4, heinä- ja elokuussa 26,8, syyskuussa 22,0 ja vielä lokakuussa 17 astetta.

Sadepäiviä Thessalonikissa on tilastojen mukaan esimerkiksi Helsinkiin verrattuna vähemmän vuoden jokaisena kuukautena. Erityisen vähäsateisia kuukausia Thessalonikissa ovat heinäkuu ja elokuu, jolloin sadepäiviä on keskimäärin alle 4 kuukaudessa.

Turvallisuus, valuutta ja aikaero

Thessaloniki on tietojen perusteella melko turvallinen kaupunki. Valuuttana Thessalonikissa ja Kreikassa käytetään euroa. Thessalonikin ja Suomen välillä ei ole aikaeroa.

Thessaloniki kokemuksia lyhyesti:

Thessalonikissa yhdistyy rikas ja moniulotteinen historia modernin ajan kanssa. Lisäksi Thessalonikissa pääsee ihailemaan upeaa merta. Thessalonikia ei kuitenkaan välttämättä voi erityisesti suositella varsinaista rantalomaa etsiville.

Etsi nyt edullisia matkoja Thessalonikiin:

Artikkelia varten käytettyjä lähteitä: Wikipedia, Numbeo, Archaeological Museum of Thessaloniki, Greeka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn