WordPress-verkkokauppa – WooCommerce-verkkokauppa, kokemuksia, hinta

Olen tehnyt tämän Matkailu.fi-nettisivuston WordPressiä käyttäen. Kun tuohon yhdistää sen, että matkailuun liittyvällä sisällöllä on kokemusteni perusteella jopa yllättävän vaikea tehdä hyvin rahaa, niin päädyin jossain vaiheessa siihen johtopäätökseen, että voisi olla ihan hyvä idea perustaa tälle nettisivustolle erilaisia matkailuun liittyviä tuotteita myyvä WordPress-verkkokauppa. Kerron alempana hieman kokemuksiani siitä ja lisäksi on esimerkiksi hieman suosituksia kokemusteni ja tietojeni perusteella.

WordPress-verkkokauppa kokemukseni

On erilaisia tapoja perustaa WordPress-nettisivustolle verkkokauppa. Ylivoimaisesti paras noista lienee kuitenkin se, että käyttää WooCommerce-nimistä lisäosaa. Se on sinänsä ilmainen lisäosa, jolla voi lisätä nettikaupan WordPress-sivustolle.

Päädyinkin itse käyttämään WooCommercea, kun päätin perustaa tällä nettisivustolle kaupan. WooCommercen asentaminen oli helppoa ja käyttöönottaminen myös. Pienenä miinuksena voi tosin mainita sen, että kun WooCommercen otti käyttöön niin asensi se verkkokaupan etusivun suoraan nettisivuston etusivulle. Olisi mielestäni ollut parempi, jos se olisi asentanut sen vaikkapa osoitteeseen Matkailu.fi/kauppa. Onneksi verkkokaupan etusivun osoitteen sai kuitenkin vaihdettua helposti.

Erityisesti pidin WooCommerce-verkkokaupan suhteen kahdesta asiasta 1) kauppa näytti ammattimaiselta ja 2) kauppaa oli helppo muokata. Lopulta kuitenkin päädyin siihen, että en halua alkaa myymään fyysisiä tuotteita. Syynä tuohon saattoivat olla esimerkiksi oletetut katteet ja mahdollisten tuotepalautuksien kanssa toimiminen.

Hyvän WordPress-verkkokaupan hinta

WordPress ja WooCommerce ovat molemmat sinänsä ilmaisia. Kustannuksia tulee kuitenkin hyvin todennäköisesti ensinäkin siitä, jos ostat kaupallesi verkkotunnuksen. Verkkotunnukset ovat vuosimaksullisia ja hinnoissa on jonkin verran eroa sen perusteella, mitä palveluntarjoajaa käyttää. Yli 30€/vuosi-hintaa ei kuitenkaan pitäisi joutua maksamaan .fi ja .com -tunnuksista.

Toinen asia, josta tulee hyvin mahdollisesti kustannuksia WordPress-verkkokaupan suhteen on webhotelli. Verkkotunnuksen ja webhotellin voi halutessaan ostaa eri paikoista, mutta kätevintä lienee se, että ostaa ne samasta paikasta. On olemassa erillisiä WooCommercelle tarkoitettuja webhotelleja, sellaisia myy esimerkiksi Hostinger. Varsinaista WooCommerce-webhotellia ei kuitenkaan ole pakko ostaa, vaan voit käyttää WooCommercea ihan vaan tavallisella webhotellilla, millä voi käyttää WordPressiä. Omien kokemusteni perusteella paras webhotelli .com-WordPress-sivustolle on DreamHost ja .fi-WordPress-sivustolle Zoner.

Halutessasi, mene nyt DreamHostille, pitäisi avautua uuteen ikkunaan tai halutessasi, mene nyt Zonerille, pitäisi avautua uuteen ikkunaan. Halvimmillaan webhotellin WordPress-verkkokaupalle voi saada alle 50€/vuosi-hintaan, mutta voit joutua maksamaan siitä myös yli 200€/vuosi.

Seuraava asia, joka saattaa aiheuttaa maksettavaa WordPress-verkkokaupan kanssa on verkkokaupan teema, eli siis niin sanottu verkkokauppapohja. WooCommerce-teeman voi halutessaan ostaa esimerkiksi Envato-markkinapaikalta, joka tunnetaan myös ThemeForestina, alle 100 euron hintaan. Halutessasi, mene nyt Envatolle, pitäisi avautua uuteen ikkunaan.

Ehkä suurin kustannus hyvän WordPress-verkkokaupan kanssa on maksupalvelu. Mikäli esimerkiksi otat Paytrailin käyttöön, niin saattaa pelkkä kiinteä vuosikustannus olla lähes 900 euroa. Lisäksi lähtökohtaisesti kaikista myynneistä pitää maksaa myyntipalkkio.

Yhteenveto hinnasta: mikäli haluat tehdä WordPress-verkkokaupastasi mahdollisimman hyvän, niin varaudu käyttämään kauppaan vähintään noin 1 250€/vuosi.

Kannattaako rakentaa WooCommerce-verkkokauppa itse vai palkata joku?

WooCommerce-verkkokaupan perustaminen on siis kokemusteni perusteella helppoa. Kun tuohon yhdistää sen, että WooCommerce-verkkokaupan rakentamisen testaaminen voi olla halpaa, niin suosittelen ainakin kokeilemaan itse WooCommerce-verkkokaupan rakentamista. Tuosta on ainakin se hyöty, että jos toteat, että et saa itse tehtyä WooCommerce-verkkokaupasta riittävän hyvää, niin opit kuitenkin todennäköisesti arvioimaan paremmin sitä, miten järkeviä hintoja WooCommerce-verkkokauppaa myyvät veloittavat.

Näin voit kokeilla WooCommerce-verkkokaupan perustamista erityisen halvalla:

  1. Suuntaa DreamHostille, pitäisi avautua uuteen välilehteen.
  2. Osta verkkotunnus, jonka ilmoitettu hinta ensimmäiseksi vuodeksi on $0.99. Tuollainen hinnoittelu vaikuttaisi olevan tarjolla ainakin .store ja .shop -päätteille. Uusimishinnat noiden päätteiden verkkotunnuksilla ovat paljon korkeampia, joten saattaa olla järkevää laittaa automaattinen uusinta heti pois päältä.
  3. Osta kuukausimaksullinen “Shared Stater” -webhotelli. Sen ilmoitettu hinta on ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi $4.95/kuukausi.
  4. Asenna WordPress ilmaiseksi webhotelliisi.
  5. Asenna WooCommerce ilmaiseksi WordPressin lisäosaksi.
  6. Voit nyt kokeilla WooCommerce-verkkokaupan rakentamista alle 10 euron hintaan. Jos sujuu hyvin, niin käytä kunnon verkkotunnusta oikeaa verkkokauppaasi varten ja panosta muutenkin enemmän sen kehittämiseen.

WordPress-verkkokauppa vai esimerkiksi Shopify?

Shopify on mielestäni paras niin sanottu verkkokauppa-alusta. Mikäli sinulla on kuitenkin jo nykyään WordPress-nettisivusto, jonka yhteyteen haluat nettikaupan, niin ei se ainakaan kunnolla sovi sitä varten. Tuossa tapauksessa paras valinta on hyvin mahdollisesti se, että asennat WooCommercen ja rakennat sillä verkkokaupan. Jos taas olet perustamassa kokonaan uutta nettisivustoa, jonka pääasia on verkkokauppa, niin suosittelen Shopifyita.

Shopifyilla voi mahdollisesti tehdä erityisen hyvän verkkokaupan ja lisäksi se on mukava yhdistelmä edistyneitä ominaisuuksia ja verrattaista helppokäyttöisyyttä. Ainakin tätä kirjoittaessani Shopify tarjoaa uusille asiakkaille 3 päivää ilmaista kokeiluaikaa ja mahdollisuuden käyttää alustaa 3 kuukautta hintaan 1€+verot/kuukausi. Kokeile Shopifyita ilmaiseksi.