Lofootit

Tervetuloa lukemaan kokemuksia kesäiseltä Lofoottien reissulta. Tämä teksti on jaoteltu niin, että ensin on yleistason käsittelyä Lofooteista ja sitten sivun loppupuolella on hieman tietoa majoituksista, sisältäen esimerkiksi (erittäin) lyhyen esittelyn reissulla käytetystä majoituksesta, joka osoittautui oikein hyväksi.

Loputtomalta tuntuvaa serpentiinitietä, syviä vuonoja, jylhiä vuoria ja henkeäsalpaavia maisemia.

Lofoottien loppumatonta mutkatietä ajellessa ei voinut kuin kiitellä luontoäitiä noista kauniista puitteista. Toisella puolella siintävä meri, jota reunusti valkoiset hiekkarannat kirkkaan turkoosilla vedellä. Toisella puolella jylhiä, karuja ja mahtavia vuoria, joiden kiviseinämät saivat ihmisen tuntemaan oman pienuutensa.

Autolla liikkuminen oli ehdottomasti kätevin tapa ottaa haltuun Lofoottien suuri alue. Lofootit koostuvat suurista vuonoista ja saarista, joita yhdistävät korkeat sillat ja merenalaiset tunnelit. Autolla pääsi kätevästi kulkemaan niiden vaellusreittien, ravintoloiden kuin myös rantojen äärelle, joille halusi.

Vinkki: Mikäli Lofooteille ei halua tai voi matkustaa omalla autolla, niin voi harkitsemisen arvoista olla se, että lentää ensin Tromssaan, Norjaan tai Suomen puolelle Kittilään ja ottaa jommastakummasta niistä nelipyöräisen alle. Tromssaan ei tosin valitettavasti ei ainakaan tätä päivitettäessä näytä olevan suoria lentoja Suomesta, mutta yksi vaihto voi riittää. Kittilään sen sijaan on kesälläkin suoria lentoja Helsinki-Vantaalta.

Vaikka vilkkaimpana turistikautena, heinäkuussa, Lofooteille oli eksynyt muitakin huikeiden maisemien keräilijöitä, oli parkkitilaa autolle kuitenkin aina tarjolla. Suosituimpien vaellusreittien alkupäät kuin myös parkkipaikat ovat merkattu karttoihin, joita voi tutkiskella kätevästi puhelimen appillä.

Vaellusreittejä on tarjolla satoja Lofoottien alueella ja on melkein aliarvio sanoa, että maisemat, joita reitillä näkee ovat jokaisen vaelletun askeleen arvoisia. Reiteillä, kuten Rytenin ja Fløyan huipuille kiipeämisillä, on uskomattomia näköalapaikkoja ja kielekkeitä, joilta ikuistaa kaikki kauneus. Reitit ovat hyvin vaihtelevia niin pituuden, kuin myös haastavuuden saralla. Jokaiselle, niin vasta-alkajalle kuin myös kokeneemmalle patikoijalle, löytyy kirjosta varmasti sopiva reitti. Nettiin on kertynyt valtavasti arvioita kuin myös tietoa reiteistä, ja siitä, kuinka oma retki kannattaa toteuttaa.

Jos vaellusreittien välillä haluaa hengähtää tai vaikka ylenpalttinen urheilu ei olisikaan oma juttu, tarjoaa Lofootit muutakin matkaamisen arvoista. Itsessään maisemat upeiden serpentiiniteiden varsilta ovat näkemisen arvoisia. Lofooteilla on myös useita valkoisella hiekalla ja kirkkaan turkoosilla vedellä varustettuja hiekkarantoja, joiden eteen ei tarvitse vaeltaa kuin muutaman askeleen verran parkkipaikalta. Melominen, suppailu ja kiipeily ovat myös erinomaisia loma-aktiviteetteja ja tarjoavat upeita kokemuksia.

Lofootit tarjoavat ainutlaatuisen sijaintinsa ansiosta myös herkullisen tuoreita kala- ja äyriäistuotteita. Ravintoloita saaristossa on muutamia, mutta uskallan väittää, että missään ei tule pettymään kala-annoksensa tuoreuteen!

Majoitusvaihtoehdoista & suositeltu majoitus

Lofooteilla majoittumiselle löytyy useita vaihtoehtoja. Kesällä matkustettaessa telttaileminen on erinomainen vaihtoehto vaikkakin sade saattaa välillä yllättää. Lofooteilla ollaan kuitenkin totuttu turisteihin, joten monenlaisia leirintäalueita kuin myös erinomaisia hotelleja ja mökkejä löytyy alueelta. Omalla kohdallamme Sandvika Fjord & Sjøhus -leirintäalueen mökkimajoitus oli nappivalinta. Söpö pieni mökki oli erinomaisesti varusteltu, siisti ja terassiltamme aukesi uskomaton näkymä omalle hiekkarannalle ja vuorille. Ei tarvitse siis olla paatunein eränkävijä selvitäkseen ja jopa nauttiakseen reissusta Lofooteilla!

Kaksi muuta majoitusvinkkiä Lofooteille:

  • Reine seaview cabin -nimellä Bookingilla oleva majoitus on saanut valtavan hyviä asiakasarvosteluita kyseisessä palvelussa. Esimerkiksi sijainti, siisteys ja palvelut ovat lähellä 10 pistettä, mikä kaiketi on suurin pistemäärä mikä yhdessä kategoriassa voi olla. Mahdollinen heikompi puoli on sitten se, että tämän majoituksen hinnassa näytetään otettaneen varsin kattavasti huomioon se, miten paljon majoituksesta on tykätty. Lue lisää ja varaa (BookingCom, kuten muutkin, pl. Wikipedia)
  • Andøy Vest Rorbuer Reine on eräs toinen majoitus, joka on saanut jopa loistavia arvosteluita Bookingin palvelussa. Tämäkään majoitus ei ole halpa, mutta ainakin tätä kirjoittaessa saatavilla alle puoleen hintaan verrattuna edellä mainittuun Reine seaview cabiniin. Tämän majoituksen kohdalla näytetään tykänneen todella paljon esimerkiksi siisteydestä ja viihtyvyydestä. Lue lisää ja varaa.

Ei innostavaa majoitusta mainittuna? Katso lisää vaihtoehtoja – tarjolla voi olla myös majoituksia, jotka ovat selkeästi edullisempia kuin mainitut Reinen majoitukset. Ainakaan ihan valtavan halpaa valmista majoitusta ei valitettavasti kuitenkaan näytä ainakaan kesäsesonkina olevan tarjolla.

Wikipedian mukaan Reine on valittu 1970-luvulla Norjan kauneimmaksi kyläksi.

BookingCom on tämän sivuston yhteistyökumppani. Mikäli varaat ja käytät tämän sivuston avulla sieltä varauksen, niin tämän sivuston ylläpito voi saada suosittelupalkkion. Hinnan pitäisi olla tuosta huolimatta varatessa täysin sama. Kiitos.